България е страната в ЕС с най-ниско потребление на незаконни цигари, твърди проучване

България е страната в ЕС с най-ниско потребление на незаконни цигари, твърди проучване

© Надежда Чипева, КапиталБългария е страната в ЕС с най-ниския дял на потребление на незаконните цигари - 2.4 процента, сочи годишното проучване за 2019 година на KPMG, възложено на компанията от "Филип Морис". Става въпрос както за контрабандни тютюневи изделия, така и за фалшиви (фалшификати на съществуващи регистрирани марки).


Като се включат и кутиите, които не са предназначени за местния пазар, делът на незаконните цигари достига 3.4%, или 500 млн. къса. Според KPMG, фалшивите и контрабандните цигари, потребени в България през 2019 г., водят до загуби за държавния бюджет в размер на 74 милиона лева. Данните от ежегодното българско проучване обаче са за щети от 116 млн. лева.


В страните от ЕС най-висок дял на потребление на фалшиви и контрабандни цигари има в Гърция (22.4%), Литва (17.7%) и Ирландия (17.5 процента).
Като цяло през 2019 потреблението на незаконни цигари в Европейския съюз спада за седма поредна година и достига до най-ниски нива досега. Става въпрос за 38.9 милиарда къса, което представлява 7.9% от общото потребление на цигари в ЕС, като намалението в сравнение с предходната година е 0.7 процентни пункта.


В същото време все повече се купуват фалшиви цигари и от тях са продадени 7.6 милиарда къса, което е увеличение от 38.3 процента. Фалшивите цигари представляват 19.5% от общото потребление на незаконни цигари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK