Наредбата за софтуера на търговците ще влезе в сила с ново отлагане

Наредбата за софтуера на търговците ще влезе в сила с ново отлагане

© Надежда Чипева, КапиталОспорваната от бизнеса наредба, с която се въвеждат изисквания към софтуера за управление на продажбите, отново ще бъде преработена. Така тя няма да влезе в сила до 31 юли.


Нов проект на наредбата предлага търговците да покрият изискванията й до края на годината, съобщава Националната агенция за приходите.


Досегашният срок 31.07.2020 г. не може да бъде спазен без значителни затруднения и се предлага удължаването му, е посочено в мотивите към проекта.
Множество други изменения ще бъдат направени в наредбата в резултат на интензивни дискусии между екипите на Министерството на финансите, НАП и работодателски, браншови и професионални организации.


Сред тях са дефиницията за софтуера, облекчаване на изискванията към медицинските софтуери, т.нар. ERP системи, както и софтуерите, използвани в туризма; удължаване на срока на блокиране на фискалните устройства при липса на свързаност до 72 часа, прецизиране на отговорността на ползватели и разработчици на софтуера в случаите на открити несъответствия, облекчаване на правилата за връзка на софтуера с фискално устройство и реквизитите на фискалните бонове и други.


"Диалогът с бизнеса в последните месеци беше конструктивен. Продължаваме дискусиите в рамките на общественото обсъждане. Предвидили сме множество промени, които да облекчат правилата за търговците, но да запазят философията на наредбата да ограничава сивата икономика в интерес на цялото общество", каза заместник изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров, цитиран от преслужбата му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK