Заведенията не искат да плащат по-високи осигуровки, ако не ползват 9% ДДС

Заведенията не искат да плащат по-високи осигуровки, ако не ползват 9% ДДС

© Цветелина Белутова, КапиталСлед като в сряда излязоха първите уточнения от страна на Националната агенция за приходите по прилагането на намалената ставка на ДДС от 9%, което започва от 1 юли, двете най-активни организации на заведенията в България написаха отворено писмо до финансовия министър Владислав Горанов, за да изразят разочарованието си.


Освен това в него те предлагат с поясненията по прилагането на закона, които предстои да оповести приходната администрация, да се посочи ясно кой тип заведения не могат да прилагат намалената ставка и те да могат да не вдигат осигуровките на персонала, както е предвидено от 1 юли.


Какъв е проблемът


В писмото си от Сдружението на заведенията в България и от Българската асоциация на заведенията посочват, че при срещата си с премиера Бойко Борисов преди около месец първоначално те са искали ставката да падне на 5% до края на 2021 година като антикризисна мярка заради коронавируса, а след това да бъде фиксирана на 9% за този бранш. По време на разговорите отстъпили да е 9% и чак след икономически анализ в края на годината да бъде решено допълнително дали мярката да бъде приложена като постоянна.
В тези разговори те поели ангажимент като компенсация за бюджета да вдигнат от 610 лв. на 800 лв. осигуровките за персонала си. При окончателното гласуване на текстовете на закона обаче бе направено изключение за неквалифицирания персонал, който остана на осигуряване върху минималната работна заплата. В същото време противно на очакванията на бранша от по-ниската ставка бяха изключени алкохолните напитки, дори бирата и виното. Повече за това четете тук.


Сега сдруженията казват, че при окончателния вид на закона от облекчението е изключена "една огромна част" от бранша - барове, нощни клубове и дискотеки, които хем ще плащат по-високи осигуровки, хем ще са с 20% ДДС. Посочват, че 40% от оборота на заведенията за хранене, се пада именно на слабоалкохолни напитки.


Кетърингът и доставката на храна до дома и офиса винаги са били и ще продължат да бъдат част от ресторантьорската услуга. За приготвянето на храна, която ще бъде доставена до адрес, стои същият онзи персонал в заведението, за който именно осигурителните прагове бяха вдигнати. Незнайно откъде и как, в последните дни беше анонсирана идеята, че доставката на храна ще бъде облагане с 20%, а не с 9%, пишат организациите. В сряда НАП обяви основни принципи на прилагането на ДДС от 1 юли, когато новите текстове влизат в сила, и от тях се разбра, че доставката на храна се облага с 9%, а консумацията й на място - с 20%. Повече за това четете тук.


"Изразяваме своята категорична позиция, че този вид разделение не е нито икономически, нито морално и практически обосновано и е мярка, с която единствено се създават условия за нелоялна конкуренция и корупция от недобросъвестни наши/ваши колеги", обявяват организациите.


Какво да се прави


В писмото си до финансовия министър Владислав Горанов, който е противник на намаляването на ДДС и гласуванията в Народното събрание минаха при демонстративното му отсъствие, собствениците на заведения предлагат ясно определени текстове в правилата за прилагане на закона, "в които категорично да бъде посочено" кои заведения и на какъв принцип ще могат да се възползват от диференцирана ставка на ДДС. За тези от тях, за които новият закон няма да бъде приложим, да не се прилага и по-високият осигурителен праг, обявяват от организациите.


Още при гласуването на текстовете от закона на второ четене в бюджетната комисия представители на организациите обявиха, че се чувстват "прецакани", след като се разбра, че алкохолът остава извън обхвата на облекчението.


Днес те посочват, че "по идея" на Националната агенция за приходите различният продукт, облаган с различен данък добавена стойност, трябва да бъде отчитан в различни касови бележки, а не в една, каквато е и практиката във всички страни с диференцирани ставки. Затова предлагат да се отчита общо плащане с общ фискален бон, в който да се начислява данъчна ставка от 9 на сто и данъчна ставка от 20 на сто за съответните храни и напитки, което е възможност на използваните софтуерни програми.


"Асоциациите и сдруженията в сектора, не могат да позволят браншът ни да бъде разделен за пореден път. Оставаме изключително обезпокоени от намерението да се прилагат различни правила за различните типове заведения. Искрено вярваме, че държавата и държавните служители ще изпълнят задължението си да съблюдават и подпомагат бизнеса с опростени правила, наредби и закони", заключават в писмото си организациите.


Очаква се в близките дни приходната агенция да оповести правилата за прилагане на променения закон. Преди ден от там коментираха пред "Дневник", че при всяка такава диференциация винаги има недоразумения за кои точно услуги какво се начислява, тъй като е трудно да се обхванат всички хипотези и да се преценят точно границите между отделните услуги.


По-рано пред БНТ Емил Коларов, председател на сдружението коментира, че не очаква да спаднат цените в заведенията заради намалената ставка на ДДС, защото оборотите им са до 70% под нивата отпреди въвеждането на извънредното положение, а освен това междувременно редица продукти са поскъпнали.


Договорената с премиера мярка по намаляване на данъка за този сектор не бе подкрепена от никого от икономическия екип на ГЕРБ, а самият Борисов я определи като политически риск. И макар тя да е антикризисна в полза на бранша, на който му бе забранено да работи с въвеждането на извънредното положение, той обяви, че очаква и цените да паднат с размера, с който се намалява данъкът за бранша.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK