Депутатите разрешиха субсидията за чартъри да се ползва и от чуждестранни превозвачи

Депутатите разрешиха субсидията за чартъри да се ползва и от чуждестранни превозвачи

© Надежда Чипева, КапиталПарламентът промени условията за получаване на помощта от туроператорите за чартърните полети с чуждестранни туристи. Това стана с приети на второ четене изменения в Закона за Българския Червен кръст, с които беше променен законът за мерките и действията по време на извънредното положение, съобщи БТА.


В традициите на ГЕРБ промените в един закон се правят с текстове в друг.


Вече от субсидията от 35 евро на седалка ще могат да се възползват туроператори, които използват въздушни оператори не само с български оперативен лиценз и без да доказват липсата на интерес от български превозвачи.
Досега с приетите текстове в Закона за извънредното положение от помощта можеха да се възползват туроператори, които използват въздушни превозвачи с български оперативен лиценз, или такива, които използват услугите на въздушни превозвачи с оперативен лиценз, издаден в друга държава, при условие че докажат липсата на интерес за изпълнение на конкретния полет от български въздушни превозвачи. Това обаче поставя страната под ударите на европейското законодателство заради различното третиране на местни и чуждестранни превозвачи.


Срещу приетите днес изменения възрази Крум Зарков от "БСП за България". Той отбеляза, че изведнъж в допълнението на закона за БЧК, което цели създаването на център за обучение на кадри, се появяват промени в закона за извънредното положение.


"В случая става дума за онази помощ, която гласувахме за туроператорите - по 35 евро на седалка за съответните полети. Тогава решихме, че това ще важи само за туроператори, които използват български лицензирани превозвачи. Сега отпада "български", отпада условието да бъдат финансирани чуждестранни само когато няма интерес от български, и тази помощ се разширява", посочи Зарков.


"По същество дали е добре или не нямаме възможност да обсъдим. Това обаче ще ангажира допълнителни разходи от държавния бюджет - нито е ясно колко, нито с какъв ефект, нито къде ще отидат", коментира той.


Зарков отбеляза, че предложението е внесено между първо и второ четене от една от парламентарните групи, формиращи управлението, за да мине бързо, и посочи, че БСП няма да участва в гласуването. В крайна сметка текстът беше приет със 74 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK