След бурни дебати депутатите задължиха Горанов да даде данни за приходите от хазарт (обновена)

След бурни дебати депутатите задължиха Горанов да даде данни за приходите от хазарт (обновена)

© Георги КожухаровДепутатите задължиха министъра на финансите Владислав Горанов до 10 юли да представи пред Народното събрание информация за броя на организаторите на хазартни игри и постъпленията в бюджета от такси и данъци от хазарта през последните 5 години. Това стана след дебати за облагането на хазарта, предложени преди седмица от БСП.


Мнозинството обаче отхвърли искането на левицата Горанов да даде детайлна информация за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазарта и приноса на отделните фирми за същия период, като се аргументира с изискването да се опазва данъчната тайна. В допълнение самият Горанов обеща да даде в този срок и данни за това конкретните хазартни оператори дали са прилагали по-изгодния за тях вариант, като са плащали по-ниска такса на Държавната комисия по хазарта. БСП определи като втори чадър над сектора и "замазване" нежеланието да се обяви данъчна информация за всяка фирма.


Дебатите минаха през множество словесни схватки между представители на БСП и ГЕРБ, опити от страна на мнозинството да иронизира темата и на БСП да прикани отново финансовия министър, премиера и председателя на бюджетната комисия да подадат оставки.
Дискусията в пленарната зала идва на фона на поредица от публикации от страна на бизнесмена Васил Божков, на когото са повдигнати 18 обвинения. От Дубай, където се намира, той всяка сутрин публикува информации в профила си във "Фейсбук", с които отправя различни обвинения към управляващите, сред които и това, че срещу заплащане на по-ниската такса по Закона за хазарта е давал пари в брой, с които е "помагал" на Борисов и Горанов.


Какво иска БСП


Искаме да знаем какъв принос имат към бюджета всички фирми от хазарта, за да можем да знаем колко пари ще излязат от големите и вълнуващи чекмеджета. Това обяви в началото на дебатите народният представител от БСП Румен Гечев, който заедно с колегата си Георги Свиленски са инициатори на "каскадата от въпроси", които обещаха преди седмица на финансовия министър по темата с хазарта.


Мотивира искането за информация с това, че досега финансовата инспекция е установила несъбрани 700 млн. лв. заедно с лихвите такси от хазарт, защото Държавната комисия по хазарта е приела частните лотарии на Васил Божков и негови съдружници да плащат по по-ниската тарифа - 20% върху комисионите вместо 15% върху приходите от залози. Гечев посочи, че трябва да бъдат дадени данни и за приноса на отделните фирми. Допълни, че БСП има данните, но иска да ги сравни с това, което ще съобщи Горанов.


"Ние имаме информация, аргументи и факти, с които считаме, че досега в значителна степен парламентът и обществеността са били подвеждани, че само определени групи фирми от този сектор са ползвали преференции от българската държава", допълни още той.


Според него тези факти се виждат от одитния доклад на Сметната палата. "Колегите са направили един чудесен анализ на хазартния сектор и са показали как с въведените законодателства от управляващата партия ГЕРБ и техните сателити са въведени правила и норми, които са поставили участниците в хазартния сектор в неравностойни условия", обяви Гечев. По думите държавното тото е на загуба след като пет години е било обезкървявано, на което председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че държавното тото е трябвало да се конкурира на общо основание с другите участници на пазара и че това, че е на загуба, показва лош мениджмънт.


"Имаме факти, че много от тези фирми са свързани с лица, близки лично до министри, до премиера, в това число и колеги в Народното събрание", заяви още Гечев. Той посочи и че проверките за приходите от хазарт са започнали едва след като съдружник на обвиняемия Божков е подал официално сигнал. Не получи отговор на репликата си дали неправилното внасяне на такси е щяло да се установи без този сигнал.


Георги Свиленски коментира, че в "една нормална европейска държава" при несъбрани 700 млн. лв. правителството "щеше да си е заминало", и призова за това управляващите, като посочи, че това рано или късно ще се случи. Тезата му подкрепи и Крум Зарков, който обяви, че всяка наглост трябва да си има граници, и призова за същото.


БСП променила облагането на хазарта


Горанов на свой ред прехвърли топката към промени, направени при управлението на БСП през 2013 г., с които управляващото тогава мнозинство премахва режима на облагане с корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане и превръща облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз.
"Дали това не е дало кураж на Комисията по хазарта да започне грешно да прилага закона, колеги, е въпрос, който ще се изследва", обяви министърът. Обичайно в защитните си тези по темата той прехвърля отговорността на Държавната комисия по хазарта. Разказа, че не е открил мотивите за това, но допълни, че за разлика от данъците таксите не са упоменати в Наказателния кодекс и неплащането им не води до наказателна отговорност.


Обяви, че не от 2015 г., а още от 2013 г. комисията по хазарта е приемала по-облекченото облагане за хазартните оператори и тогавашният финансов министър също обявил, че не е бил информиран как комисията спазва Закона за хазарта.


Менда Стоянова допълни тезата му с това, че през 2014 г. ГЕРБ само допълва направените вече промени в Закона за хазарта от предходната година като добавя пропуснати преди това от БСП моментни игри. И двамата отхвърлиха обвиненията, в които опозицията ги свърза с обявените есемеси, разпечатки и други от обвиняемия Васил Божков.


"Не мога да разбера защо вашата активност нарасна експоненциално в момента, в който един човек, свързан с хазартния бизнес в годините, започна дистанционно да разкрива някакви факти, обстоятелства и да създава звучене. Това, което обаче мога да спекулирам, безспорно е, че най-активните участници в днешния дебат са работили на "Московска". И нека го отрекат", обяви Горанов, което предизвика Румен Гечев да заяви емоционално, че само се е разхождал по улицата, на която се намира офисът на Васил Божков, за да получи реплика от Горанов, че "седалището на Столична община е на "Московска", всичко останало е гузен негонен бяга".


Защитната теза на Менда Стоянова бе, че БСП разпространява неверни информации, сред които и тези, които уж обявил Васил Божков, за да бъдат легализирани от парламентарната трибуна.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално


  Каквито и данни да даде бездомния, пак ще липсват едни 700 милиона лева и пак енергията на каскета ще се стовари на главата на онзи с 18 обвинения и пак бездомния и онова от Банкя ще са ОК .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 2. 2 Профил на Тасе Делев
  Тасе Делев
  Рейтинг: 45 Неутрално

  "Мнозинството обаче отхвърли искането на левицата Горанов да даде детайлна информация за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазарта и приноса на отделните фирми за същия период като се аргументира с изискването да се опазва данъчната тайна."

  Други тайни се опазват така, ама айде.

  Слепотата на масата не прави виждащия сляп.
 3. 3 Профил на it
  it
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Взимайте пуканки и сядайте пред телевизора!

 4. 4 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  3 лефа и пейсе стинки... от Гошо, 2 лефа .... ей го тука на салфетката.... от Тошко... дадох 20 стинки за лимонада... пишим го разход...

 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Ти да видиш! Ами ако се окаже , че са прокудили птицата със златното яйце?

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Горанов още ли не е задържан и откаран в ареста?

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  "Мнозинството обаче отхвърли искането на левицата Горанов да даде детайлна информация за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазарта и приноса на отделните фирми за същия период като се аргументира с изискването да се опазва данъчната тайна."Други тайни се опазват така, ама айде.
  —цитат от коментар 2 на Тасе Делев


  Щом си на ти с тайните,разкажи.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Горанов още ли не е задържан и откаран в ареста?
  —цитат от коментар 6 на tacheaux  И това ще стане когато изчезне нерезът-мутра и каскета голият охльов .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1756 Весело

  Не разбрах, приходите на държавата ли, или приходите лично на Горанов като посредник?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 10. 10 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Весело

  До коментар [#9] от "mitko11":


  Не разбрах, приходите на държавата ли, или приходите лично на Горанов като посредник?
  —цитат от коментар 9 на mitko11


  Не питай! Ще те разпитват!

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Разстроено

  Даването на данни няма да запуши теча и няма да реши проблема!
  Очевидно надзора не работи!
  Умишлено не работи!
  Ето така изтичат ресурсите на Отечеството!

 12. 12 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Е някой вярва ли че Горанката ше даде истински данни? Той ще излъже най-нагло и после няма #КОЙ да му търси сметка...

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Весело

  Не разбрах, приходите на държавата ли, или приходите лично на Горанов като посредник?
  —цитат от коментар 9 на mitko11


  Последното е "търговска", а не "данъчна" тайна.

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  [quote#8:"niksan1"][/quote]

  Изглежда не е точно така.
  Горанов завършва в Свищов института за счетоводители . Работи като човек на ДПС в министерството на земеделието. След което е станал бюджетник и даден на ББ без право на обжалване.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  "След бурни дебати депутатите задължиха Горанов да даде данни за приходите от хазарт"
  И
  "Мнозинството обаче отхвърли искането на левицата Горанов да даде детайлна информация за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазарта и приноса на отделните фирми за същия период като се аргументира с изискването да се опазва данъчната тайна"
  Танечка :)) Ще се пази данъчната тайна или ще се даде информация на НАРОДНОТО СЪБРАНИЯ !??
  Този нов ЛИБЕРАЛНО -ДЕМОКРАТИЧЕН начина па ЖУРНАЛИСТИКА е малко неясен :)

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Хехе, че той откъде може да ги знае? Да не би случайно да е министър на финансите? Ако беше, щеше ли да проспи 700 МИЛИОНА лева, мистериозно спестени от Черепа?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 608 Неутрално

  ИМА ЧАДЪРОСАНИ ФИРМИ КОИТО НИКОЙ ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НЕ СПОМЕНАВА , ПРИНЦЕСАДЖИЯТА С.О. ПАЛМСАДЖИЯТА М.Б., ЦЕКИ МЕКИ ,АЛООО.......

 18. 18 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  С един читав главен прокурор цялата тая шайка щеше да бъде разритана, щаха да лъснат швейцарските сметки на премиера, вицепремиерите и министрите.

 19. 19 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  "опити от страна на мнозинството да иронизира темата" - веселушковци! Поне други неща да правят сериозно, че и заразата ще изтърват, поне да ангажират експерти, които да послушат, а не да мислят само за себе си, опс - за партията си. Такова управление едва ли има по света, макар и да свикнаха и в ЕС с всевъзможните им изцепки, и е време не само да си ходят, но и да има последствия за тарикатлъците им.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 857 Неутрално

  логото на ГЕРБ - "сАпорт за пари"

 21. 21 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А снимка и от чекмедженцето на Горанов не искат ли?

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  да дадел нощното си шкафче...
  собственост на хазяина.

  Покер ли играй палавникът?

  "След бурни дебати депутатите задължиха Горанов да даде
  данни за приходите от хазарт"

 23. 23 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 473 Неутрално

  "Разказа, че не е открил мотивите за това, но допълни, че за разлика от данъците таксите не са упоменати в Наказателния кодекс и неплащането им не води до наказателна отговорност."

  Това е най-интересното от всичко, с това Горанов оправдава Божков и прави на пух и прах основната теза на прокуратурата!

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Весело

  Не разбрах, приходите на държавата ли, или приходите лично на Горанов като посредник?
  —цитат от коментар 9 на mitko11


  Шехерезада знае това! 😂🤣

 25. 25 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 353 Весело

  време е горанов да си вземе нов телефон, с тия смс -и може беля да стане...

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Борисов и Горанов сякаш са свещените крави на ГЕРБ. Правят каквото и когато искат, макар да са избрани от НС.

 27. 27 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#14] от "K2":

  Уважаеми господине/госпожо,
  института в Свищов, който всъщност е Стопанска академия, не е само за счтоводители.

 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Опорните точки на корумпираните управленци привършват

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2014 Разстроено

  Горанов ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА!
  Хич да не си измива ръцете с НАП и ДКХ.
  АМА ХИЧ!😤

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK