Оптимизмът на мениджърите се завръща през юни

Оптимизмът на мениджърите се завръща през юни

© Велко АнгеловПрез юни общият показател на бизнес климата се повишава с 11.4 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-благоприятния бизнес климат във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, показват данните на Националния статистически институт. През юни на практика повечето ограничителни мерки заради коронавируса вече бяха премахнати.


В края на април, първия пълен месец, обхванат от извънредното положение, бизнес климатът се влоши до нивата си от 1997 г.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се увеличава с 9.7 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно осигуреността на производството с поръчки се оценява като достатъчна, което е съпроводено и с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.
Несигурната икономическа среда продължава да бъде основният фактор, затрудняващ дейността, следвана от фактора "други", посочени съответно от 55.9 и 34.2% от предприятията.


По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Строителство. През юни съставният показател "бизнес климат в строителството" се покачва с 14.4 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях получените нови поръчки през последния месец се увеличават, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца са оптимистични.


Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и факторът "други". Мениджърите предвиждат цените да останат без промяна през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 15.8 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им за обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца са също по-позитивни.


Основната пречка за дейността в сектора остава несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.


По отношение на продажните цени са регистрирани известни очаквания за повишение, макар по-голяма част от търговците да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Услуги. През юни съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се повишава със 7 пункта, което се дължи на по-позитивните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно се наблюдава известно подобрение и в очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца.


Най-сериозните проблеми за бизнеса на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и фактора "други".


За продажните цени в сектора очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 711 Неутрално
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Това с оптимизма е добре, но май цените, въпреки помощите от държавата, разбирай от нас, като че ли също много оптимистично скочиха.
  И особено в кръчмите, хем ДДС-то подна с 11%, хем и от нас взимат по толкова, че и отгоре. Май искат да компенират загуби от 3 месеца за три седмици?

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5107 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  +++++++++++++++++++++++
  Навсякъде цените са нагоре, може и с малко но нагоре

 4. 4 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 668 Неутрално

  В хранителните магазини покачването на цените е очевадно.

 5. 5 Профил на В истината вярваме
  В истината вярваме
  Рейтинг: 91 Весело

  Всичко е цветя и рози

  В истината вярваме
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK