Над 30% от предприятията са правили иновации в периода 2016-2018 г.

Над 30% от предприятията са правили иновации в периода 2016-2018 г.

© Анелия НиколоваПрез периода 2016 - 2018 г. 30.1% от предприятията с 10 и повече заети осъществяват иновационна дейност, като в сравнение с периода 2014 - 2016 г. Тази активност се увеличава с 2.9 пункта (от 27.2 на 30.1%), съобщава Националният статистически институт (НСИ). Ръст се наблюдава както при предприятията в индустриалния сектор, така и при тези в сектора на услугите, съответно с 3.7 и 2.5 пункта.


Иновационната активност на предприятията в индустрията (35.3%) е по-висока, отколкото на предприятията, предоставящи услуги (24.6%). Най-голям е делът на иновационно активните предприятия в групата на големите (с 250 и повече заети) - 76.1%.


През 2018 г. оборотът на иновационно активните предприятия съставлява 57.0% от оборота, а работещите в тях са 57.8% от заетите във всички предприятия. В 29.2% от иновационно активните предприятия повече от половината заети са с висше образование, докато в предприятията без иновационна дейност този дял е 17.3%.
През периода 18.4% oт всички предприятия реализират продуктови иновации (нови или усъвършенствани стоки и услуги), а 20.8% внедряват нови или усъвършенствани бизнес процеси.От предприятията с продуктови иновации най-голям е делът на тези, които през периода 2016-2018 г. реализират на пазара само нови или усъвършенствани стоки - 48.3%. Нови или усъвършенствани услуги предоставят 27.5% от предприятията, а едновременно нови или усъвършенствани стоки и услуги - 24.2%. Повече от половината (51.5%) oт предприятията с продуктови иновации реализират стоки или услуги, които са нови не само за тях, но и за пазара, т.е. не са били предлагани преди това от техните конкуренти.


Предприятията осъществяват различни видове бизнес процесови иновации, като най-много от тях внедряват нови или усъвършенствани:

- методи за производство на стоки и предоставяне на услуги - 11.6%;
- бизнес практики за организиране на работния процес и взаимоотношенията с други предприятия и организации - 9.2%;
- методи за комуникация и обработка на информация - 8.9%;
- маркетингови методи за промотиране, опаковане, ценообразуване, продуктов пласмент и обслужване след продажбата - 8.6%.

За осъществяване на иновационната си дейност 15.9% от иновационно активните предприятия си сътрудничат с други предприятия, научни организации и други партньори. При големите предприятия (с 250 и повече заети) този дял е 26.9%.


През 2018 г. 41.3% от оборота на иновационно активните предприятия е реализиран от продажби на чуждестранни клиенти, като 26.5% се дължи на клиенти от държави - членки на ЕС, и на Европейската асоциация за свободна търговия, а 14.8% - на клиенти от други държави. Клиентите от България формират 58.7% от оборота на иновационно активните предприятия, докато при предприятията, които нямат иновационна дейност, този дял е по-висок - 72.5%.


Икономическата дейност в индустрията, в която има най-висок дял на иновационно активни предприятия, е "Производство на лекарствени вещества и продукти" (66.7%). В сектора на услугите след "Научноизследователската и развойна дейност", в която всички предприятия са иновативни, тъй като самата им същност е иновационна, се нареждат тези от областта на информационните технологии (56.7%).

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  От една друга стратия от днес:

  "Реинвестираните печалби изчезнаха и се оказаха мизерните 81 млн. евро за 2019 г. при 1.1 млрд. евро през 2017 г. Доверието в българската икономика очевидно рухна след 2017 г. Какво се случи?"

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5339 Неутрално
 3. 3 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2384 Весело

  "Предприятията осъществяват различни видове бизнес процесови иновации, като най-много от тях внедряват нови или усъвършенствани: "

  А по-малко то тях (предприятията) внедряват стари и опростени иновации.

  "- методи за производство на стоки и предоставяне на услуги - 11.6%;
  - бизнес практики за организиране на работния процес и взаимоотношенията с други предприятия и организации - 9.2%;
  - методи за комуникация и обработка на информация - 8.9%;
  - маркетингови методи за промотиране, опаковане, ценообразуване, продуктов пласмент и обслужване след продажбата - 8.6%."

  Сумата на горните проценти е 38.3% за новите иновации. Явно оставащите, 61.7% е за дъртите иновации.

  "През 2018 г. оборотът на иновационно активните предприятия съставлява 57.0% от оборота, а работещите в тях са 57.8% от заетите във всички предприятия. "
  Сиреч иновативните предприятия работят с по-ниска икономическа ефективност - единица оборот го постигат с 0.8% повече назначени работещи.

  Само не разбрах КОЙ определя иновациите (хляб с жива закваска; кисело мляко с плодче), защото подадените заявки за патент (за изобретение, полезен модел, дизайн, дори ако щете и търговска марка - иновативна реклама) за година са под 6000? Това са само заявки - от тях защитен иновативен обект стават само десетина (за изобретенията) и 1000 за марките. Явно върху една заявка кацат по десет предприятия. Но с тая статистика ще стигна и броя дяволи върху върха на иглата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK