Колко прави 9% ДДС върху кюфтето и колко върху книгата

Колко прави 9% ДДС върху кюфтето и колко върху книгата

© Велко АнгеловСкандалното за финансовия екип на ГЕРБ еднолично решение на премиера Бойко Борисов да свали ставката на ДДС за ресторантьорите в крайна сметка се превърна в разочарование тъкмо за заведенията, на които Борисов обяви, че се помага, след като бяха затворени по време на извънредното положение със заповед на здравния министър.


"Политическият риск" (по собствените му думи), който Борисов пое с това да намалеят приходите от данъка, носещ около 40% от постъпленията в бюджета, претърпя доста метаморфози по пътя си. Към ставката бяха прибавени книгите, бебешките храни и пелени, но от облекчението бяха изключени баровете нощните клубове. В същото време осигуровките за персонала на ресторантьорите, с малки изключения, се вдигнаха, което ги накара откровено да заявят, че всъщност са "прецакани".


Преди дни Националната агенция за приходите публикува на сайта си разяснения по прилагането на промените в Закона за ДДС, които показаха нелогични за масовия поглед приложения на данъка, а за някои от засегнатите и неясноти, които могат да ги направят уязвими.


Не беше такава уговорката
Представителите на заведенията неведнъж вече обявиха в различни формати разочарованието си от това какво са се договорили лично с премиера и какво се е случило после с тяхната договорка.


Като цяло не сме изобщо доволни от развитието на нещата, договорките бяха съвсем различни както за това за кои стоки и услуги да важи 9% ДДС, така и кой да се възползва от тях. В момента така става, че доста голяма част от колегите няма да се възползват, коментира пред "Дневник" Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.


Описва, че от една страна заведенията, които не предлагат храна, ще са с 20% данък, но с вдигнати от 610 на 800 лв. осигуровки, а пък останалите ту ще начисляват 20%, ту 9% заради разграничението дали храната се консумира на място, или е за вкъщи (повече за това четете тук). "И това при положение че услугата се извършва от абсолютно същия персонал. Каква е разликата дали ще се консумира на място, или сервитьорът ще ви донесе храната опакована - една чиния, която трябва да измием после. Но при същите разходи за заплати и осигуровки", коментира Коларов.


"Вдигнахме осигуровките, а много колеги няма да могат да се възползват от облекчението. А и сервитьорите и барманите разчитат основно на бакшиши, не идват да работят за надницата", допълва той.


Обяснява, че пълните заведения по "Витошка" не означават платени големи сметки, нито са показателни за броя на клиентите в цялата страна. По оценка на сдружението членовете му работят с 50-70% по-ниски обороти спрямо времето преди извънредното положение.


Заявява, че ще се търси разговор с управляващите при първа възможност за промени в новите текстове, защото браншът не очаква кризата за него да мине бързо и смята, че ще продължи с години.


Няма икономическа логика да работиш на загуба, по-добре да не работиш.


Емил Коларов,

Сдружение на заведенията


9 процента върху какво


Освен особеностите по прилагането на по-ниската ставка при бизнеса на ресторантите и кетъринга, което от приходната администрация обясняват с това, че като има различни ставки, винаги има особености при прилагането, при бизнеса с книгите обективно има други особености.


Това е страхотна новина за целия бранш, защото случилото се беше стрес и за издателите, и за читателите, до голяма степен хората престанаха да купуват книги, защото не са продукт от първа необходимост. И дори да не са им намалели доходите, този страх и напрежението от неизвестността се отразиха и на нашия бранш, коментира Елеонора Гаджева от издателство "Вакон". Обяснява, че потреблението е било сведено почти до нула и едва сега започва да се съвзема.


Колко прави 9% ДДС върху кюфтето и колко върху книгата

© Цветелина Белутова, Капитал


Обяснява обаче, че част от разходите, които имат издателите, са в хонорари на автори, преводачи, редактори, което е авторски труд и така или иначе не се облага с ДДС. Според нея от тази гледна точка падането на ставката до 9% не променя нищо освен при печатането на книгите и купуването на хартия. "Но това не означава, че ще се отрази на крайната цена на книгата или поне не драстично, няма как да поевтинеят книгите с 11 процентни пункта", допълва тя.


В цяла Европа ставката е намалена или несъществуваща за книгите с изключение на една държава, в която пък има държавна политика за изкупуване на книги за библиотеките, коментира Жаклин Вагенщайн от "Колибри". Обяснява, че прилагането на намалената ставка в ЕС е установено отдавна като процес в отношенията между издател и търговец, като издателите формират коричната цена на базата на извършените разходи и тяхната стратегия за пазара.


"В България в момента първо, книгите, които са вече на пазара, имат формирана цена с начислен 20% ДДС. Оттук нататък могат да се направят отстъпки върху тази корична цена към крайния потребител, защото занапред ДДС, който ще се внася, ще бъде 9%. Това е въпрос на политиката на издателите или на търговците", посочва тя.


Обяснява, че тези, които имат директни продажби в свои книжарници, може да вземат това решение. "Например ние в нашия сайт сме свалили директно с 11 пункта коричната цена, както и на книгите в двете ни книжарници", обяснява Вагенщайн.


"Откупените вече от търговците наши книги се превръщат в тяхна собственост и цената, която е била формирана, е с 20% ДДС. Дали търговецът за тези книги ще свали от коричната цена 11% към краен клиент и ще внесе 9% ДДС в бюджета е негов избор", допълва тя.


Напомня, че целта на намалената ставка на ДДС е да се стимулират хората да четат, но всъщност реалното намаление на цените към крайния потребител е по-сложен процес. Казва, че освен това мярката е временна и след края на 2021 г. отново ще трябва да се изчислява обратно.


Какво е искал да каже авторът


Два дни преди влизането на изменения закон за ДДС в сила Националната агенция за приходите публикува на страницата си обемно разяснение по прилагането на закона. За неопитното око нещата изглеждат доста сложни и объркани, но счетоводители коментираха пред "Дневник", че не виждат проблеми при прилагането.


Оказва се обаче, че не така стои въпросът за сервитьора, приел поръчката на клиента. Причината е, че храната, изядена на място, се облага с 9% данък, а тази, взета в кутия за вкъщи - с 20%.


"Както всички вече разбрахме, много трудно може да се разберат указанията на НАП за прилагането на ставката. Това, което са публикували, е по-скоро поема и не можем да разберем какво е искал да каже авторът й", коментира Коларов. Според него и колегите му всичко е много сложно написано и в този смисъл обременяващо вместо облекчаващо бранша.


Най-притеснително се явява това, че има място за субективна преценка, която може да не е същата за проверяващите. Дава пример с това, че не знае как трябва да се постъпи, когато клиентът консумира на място, но решава остатъкът от вечерята да вземе в кутия за вкъщи. Или пък си купува чаша кафе и сяда да я пие на място, но после решава, че ще си тръгне и ще си я пие пътьом, като е поискал още преди това да не е в порцеланова чаша.


А на въпрос дали ще паднат цените в заведенията той посочва, че такъв ангажимент браншът не е поемал и такова нещо не е говорено при премиера, защото целта е била това да е антикризисна мярка за бранша. На пресконференция в деня, в който обяви, че ДДС става 9% за заведенията обаче, премиерът Бойко Борисов обяви: "Ще ми е интересно сега, като с 11% падне данъкът, дали с 11% ще паднат цените."


Коларов днес обяснява в допълнение, че от есента насам доста цени са се вдигнали, а допълнително и след налагането на извънредното положение. Казва, че ако това облекчение не е било прието, то всички е трябвало да си вдигнат цените. "Ако си купите от магазина едно кюфте, за да си го изпечете вкъщи, и това ви струва 70-80 ст., нали не очаквате ние в ресторантите да го продаваме на 1 лев и да можем да съществуваме", пита риторично той. Обяснява, че в примера кюфтето трябва да се продава поне за 2 лева, и допълва, че доставната му цена преди преди 5-6 месеца е била 50 ст., а сега е вече 70 ст.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Зависи колко кюфтета ще изядеш и колко книги ще прочетеш.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Както обикновено- никой не направи анализ на риска!
  Никой отново не послуша експертите!
  Никой не се интересуваше от ефектите, които тази необмислена мярка ще доведе!
  За това изненади няма да има- книгите няма да станат по- евтини, нито собствениците на заведения и хотели ще са доволни!
  Пореден случай на "Игра с нулева сума"!

 3. 3 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Изключително ме съмнява ресторантьорите да свалят цени заради по-ниското ДДС.

 4. 4 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#3] от "wawa":

  Изключително ме съмнява ресторантьорите да свалят цени заради по-ниското ДДС...
  ......................
  То щото книгоиздателите го свалиха.
  Пък какво реване беше толкова години.

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Всъщност с тези промени мутрата направи поредния жест към аверчетата си от сигурно най-сивия сектор в икономиката. Узакони да ни бъркат по-дълбоко в джобовете. Дали ще ям пицата на място или ще си я занеса в къщи си е мой избор. Само, че в единия случай трябва да платя 9% ДДС, а в другия случай 20% ДДС. Да припомним, че ДДС-то го плащаме ние като крайни клиенти и отива в държавата, т.е. продавача на пиците е само посредник в този процес. Само, че цената на пицата е една и съща, продавача прибира 20%, а дава на държавата 9%. Излиза, че 11% от цената без ДДС е узаконената кражба от нашите джобове.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":

  амо, че цената на пицата е една и съща, продавача прибира 20%, а дава на държавата 9%. Излиза, че 11% от цената без ДДС е узаконената кражба от нашите джобове.
  .............
  Значи преди беше по-добре?
  Дигай ДДС-то обратно ,?

 7. 7 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Всички, на които се намали ДДС още при обявяването на решението, заявиха вкупом /е, с различни изрази/ следното: "Цени няма да намаляваме! Ще инвестираме!"

  Ама какво, къде и как ще инвестират - гробна тишина!

  И друго!
  Цитат от статията:

  " Обяснява, че в примера кюфтето трябва да се продава поне за 2 лева, и допълва, че доставната му цена преди преди 5-6 месеца е била 50 ст., а сега е вече 70 ст."

  Абе аланкоолу! Къде по света работят със 150% печалба? И малко му било!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 8. 8 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#7] от "ТНТ":

  Не, че нещо , ама има бая разлика между надценка и печалба.

 9. 9 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":амо, че цената на пицата е една и съща, продавача прибира 20%, а дава на държавата 9%. Излиза, че 11% от цената без ДДС е узаконената кражба от нашите джобове..............Значи преди беше по-добре?Дигай ДДС-то обратно ,?
  —цитат от коментар 6 на buljubei


  Умнико, преди 20% отиваха в държавата. Дори и на теория е имало поне някаква полза от тези пари - примерно отивали са изплащане на пенсии. Сега директно отиват в частния джоб, и то в един от най-безполезните като добавена стойност и сиви сектори в държавата. Да, преди беше по-добре. Пак плащах толкова, само, че не ме крадяха директно.

  Ама за мен не мислете, благодарение на мутрата, оттук нататък пишман ресторантьорите няма да видят и стотинка от мен. Ей го къде е Гърция, като ми се прииска ресторант ще отскачам дотам :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 10. 10 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 605 Весело

  Както обикновено- никой не направи анализ на риска!Никой отново не послуша експертите!Никой не се интересуваше от ефектите, които тази необмислена мярка ще доведе!За това изненади няма да има- книгите няма да станат по- евтини, нито собствениците на заведения и хотели ще са доволни!Пореден случай на "Игра с нулева сума"!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Както се очертава още от сега, май Борисов ще купува на Горанов часовник за Нова година '22...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 11. 11 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#8] от "buljubei":

  По принцип си прав, ама дали енергията за изпичане на едно готово кюфте, заплатата на сервитьора да го поднесе на клиента плюс печалбата на собственика е най-малко 1,30 лева?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 12. 12 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 456 Гневно

  И какво накрая никой не намали цените, а искат по-високи обороти? Тъпи тарикати!
  Досега винаги съм защитавал българските книги и съм купувал преводна литература на български, въпреки че печатното качество е по-ниско, а цената по-висока от оригиналното издание! Търгашите от Плеяда ми искат 30 лева за Стивън Кинг с меки корици. И сега най-нагло ми обясняват как авторските права били много скъпи. Ние да не пасем трева, бе? От нагли по-нагли. Купувам си един Киндъл и ще си давам парите на Амазон.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Зависи колко кюфтета ще изядеш и колко книги ще прочетеш.
  —цитат от коментар 1 на Боян Таксиров


  Правилно!

  И като гледаме #КОЙ е просперирал в китната ни Мамковина - изводът е ясен!

  Не чети, а набивай кюфтаци!

 14. 14 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Дамата от изд-во "Вакон" подценява читателите с коментара, че хонорарите на автори, преводачи, редактори не се облагали с ДДС, и това било проблем. Дори и да се облагат, в себестойността на изданието се залага данъчната основа /цената без ДДС/, а ДДС покупки/продажби се отразяват в двата дневника и на края на месеца се прави баланс, да се внася ДДС или да се иска възстановяване.
  Не е случайно, че издатели и търговци не коментират въобще възможността за реално понижение на цените на книгите чрез намаляване % търговска отстъпка за търговците. Според мене, издателствата поставят високи цени и на е-книгите.
  Мислят си, че могат да увеличават цените безкрайно? Лъжат се!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Поредното идиотско и половинчато гербаджийско решение. Което създава много повече проблеми, отколкото улеснения. Но, какво да се прави, когато вожда е тиква, а прислугата му се подбира с коефициент на интелигентност по - нисък от неговия.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Какъв анализ на риска, бе колега?! В ГЕРБ за подобно нещо не са и чували! На Баце му хрумна 9% и това е! Защо девет, а не десет или осем, никой не знае!

 17. 17 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#3] от "wawa":

  Естествено, че няма да свалят цените. Те са такива, колкото е готов да плати клиента. Мисля, че обясниха, че това е реверанс към бизнеса, тоест подаряват му заради кризата 11% ддс.

 18. 18 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Зависи колко кюфтета ще изядеш и колко книги ще прочетеш.
  —цитат от коментар 1 на Боян Таксиров


  Ами Буда казва, че е прочел една книга! И е изял милиони кюфтета!

 19. 19 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  "Обяснява обаче, че част от разходите, които имат издателите, са в хонорари на автори, преводачи, редактори, което е авторски труд и така или иначе не се облага с ДДС. Според нея от тази гледна точка падането на ставката до 9% не променя нищо освен при печатането на книгите и купуването на хартия. "

  Тази госпожа как си върти бизнеса, като не и е ясен механизъма за начисляване на ДДС?
  плащаш хонорар, преводач, редактор и т.н., хартия печатане и т.н. получаваш например 3лв себестойност. Слагаш 5 лв печалба = 8лв без ддс.
  Сега, ако сложиш 20% ддс - става 9,60, ако сложиш 8%- 8,72.
  Май трябва да поевтинеят, нали. Губи само държавата, никой друг.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Голяма глупост, голяма напрягане на софтуерните специалисти, собственици и персонал в ТО. Отделно, държавата изяде една голяма сопа, едни големи фирми изкупиха стоки като адаптирани млека и памперси и пелени с 20% ДК, а сега ще продават с 9%...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Сервитьорите работели само за бакшишите - ако обложат и тях, току-виж и минали 800-те лв нов облагаем минимум.

 22. 22 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Говорителят на НАП вчера го обясни. Ако отхапеш от пицата в заведението - 9% ДДС, ако излезеш отвън и тогава отхапеш - 20% ДДС. Герберастите са уникални!!

 23. 23 Профил на laik87
  laik87
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#11] от "ТНТ":

  и готвача взема заплата, а енергията не е само за печене, но и за оптопление,климатизация, вентилация, осветление, следва наем, амортизации, посуда, и още доста разходчета-като теглиш чертата я им останат 10-на %, я не...

 24. 24 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Весело

  Излъгаха го баце като мома преди сватбата с това ДДС. Май тоя дето ги такова с 200, го таковаха с 300... Тиквонии

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Не се хабете, нито една цена няма да бъде намалена.

 26. 26 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Весело

  До коментар [#16] от "vassilun":

  Ми, не е слушал Кеца с песента "Седем пъти"! 😀 Затуй!

 27. 27 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Нормалните бизнеси работят на 10-15% надценка. От 100 лева оборот, печалбата ти е да кажем 10 лева и ДДС-то което трябва да довнесеш е 2 лева. ОК внасяш го. И стях и без тях.
  Ресторантите обаче работят с 80-90 надценка и ДДС-то което трябва да внесат за същия оборот вече е 16-18 лева и чорбаджията го боли сърцето да ги дава на държавата. И почва да го крие или да реве да му го намалят.

 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#11] от "ТНТ":

  Колега, ресторантьорският бизнес в цял свят работи с високи надценки. Две са причините, големи постоянни разходи и факта че се пфедлага услуга. Сега кафето може да не му струва нищо да ти го направи, но факта че го поднася точно на това място ми струва един постоянен годишен наем на помещението, а тези наеми никак не са малки. Като добасиш и ниската абсолютна стойност на кафето 2 лева и се получава надценката.
  Хайде сметни един месечен наем от 10 000 лева за заведението колко 2 левови кафета на ден го избиват само него...

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 81 Неутрално

  И другото не мога да разбера в статията.
  Реват как били на загуба, а не само продължават да работят а постоянно отварят нови ресторанти. Глупави ли са? Едва ли. По-скоро нас смятат за глупави.
  И как свободно и без притеснение се говори че сервитьорите "рачитат на бакшиш, а не на надница" т.е. не се притесняват да говорят за необложени доходи!

 30. 30 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Някой да е очаквал ,че ресторантьорите -мутри ще намалят цените заради по-ниско ДДС?!Напротив,увеличиха им скрито печалбата с малка счетоводна хватка "купил продукти с 20% ДДС-продал готова храна с 9% ДДС"!Честито мутри,и хич да не плачете повече!Да не ви припомням,че през социализма бармани сервитьор бяха длъжности само за миропомазани,защо да мислим,че сега им е по-лошо?!

 31. 31 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#18] от "DonaldDumb":

  Ами Буда казва, че е прочел една книга! И е изял милиони кюфтета!ю
  ..............
  И въпреки това ви шамари на изборите.
  Представи си .

 32. 32 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Весело

  5 лева чадър-5 лева шезлонг-комплект - 15 лева.Проста кръчмарска сметка.Така смята кръчмаря независимо от ДДС-то.

 33. 33 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#22] от "moreee":

  Ако отхапеш от пицата в заведението - 9% ДДС, ако излезеш отвън и тогава отхапеш - 20% ДДС. Герберастите са уникални!!
  ....................ю
  Уникални са ама не могат те стигна.
  Освен, ако не се правиш на ударен /ама надали/.
  Доставката драги ми смехурко не си я правиш сам, а е друг вид услуга.

 34. 34 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#27] от "PoToP":

  Нормалните бизнеси работят на 10-15% надценка.
  ............
  Няма "нормални"бизнеси ей така, по принцип. Надценките варират много според индустрията. И така е от векове.
  Защо ли?
  Ами, ако беше пробвал да правиш бизнес щеше да знаеш.

 35. 35 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Тоя Емил Коларов не знам кой е, но със сигурност нема нищо општу с един другар със същата фамилия...а колко Димитровчета бизнесменчета са се навъдили, а колко Червенковчета...защото са социалисти!

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 36. 36 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Т@ш@к, как' Сийке!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 37. 37 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 741 Неутрално

  80% от доходите на заетите в този сектор са безотèтни. Какво нахалстват още?

 38. 38 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Нормалните бизнеси работят на 10-15% надценка. От 100 лева оборот, печалбата ти е да кажем 10 лева и ДДС-то което трябва да довнесеш е 2 лева. ОК внасяш го. И стях и без тях.Ресторантите обаче работят с 80-90 надценка и ДДС-то което трябва да внесат за същия оборот вече е 16-18 лева и чорбаджията го боли сърцето да ги дава на държавата. И почва да го крие или да реве да му го намалят.
  —цитат от коментар 27 на PoToP


  Май бъркате ДДС и ДП ... ДДС то се плаща на цената на стоките не на печалбата от тях.
  От там цялата ви сметка оттича.

 39. 39 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Нищо не прави ни за кифте ни за книга...
  Просто още една вратичка близки до тиквуна да точат ДДС, за масовия бизнес хич не им и пука.
  А тия приказки за намаляване на цени и подаръци са сиромахомилски популизъм.
  Ако не е монопол/картел, няма никакво значение ДДС то за цената, при кифтето - кръчми бол... цени още повече. Книгите са псевдо монопол заради т.нар. "авторски" права, но там пазара е толкова свит, че намаляване на цените което да се забележи от потребителите няма как да има.

 40. 40 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 81 Неутрално

  [quote#38:"StandBy"][/quote]

  ДДС-то се плаща врху разликата между доставната и продажната цена. Има едни неща дето се викат данъчен кредит и т.н. ама да не обяснявам. Който си няма понятие, няма и да разбере.
  Ама може пък със пример да прихване:
  една бутилка водка на едро струва примерно 12 лева ( 10 лева + 2 лева ДДС)
  магазина я продава за 18 лева (15 лева + 3 лева ДДС) Магазина трябва да внесе 3-2=1 лев ДДС
  ресторанта я продава за 120 лева (100 лева + 20 лева ДДС). Значи трябва да внесе 20-2=18 лева ДДС
  Стана ли ясно?

 41. 41 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#27] от "PoToP":

  На 100 лв оборот и в двата случая ДДС е едно и също

 42. 42 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#27] от "PoToP":На 100 лв оборот и в двата случая ДДС е едно и също
  —цитат от коментар 41 на taratanki


  ДДС което крайния клиент плаща или ДДС което търговецът внася?
  Айде погледни №40 и пак опитай.

 43. 43 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Аууу, наглост безгранична. Току що по Канал 1, издателят Йордан Антов се изложи като каза че едва ли не по-ниската ставка на ДДС, е за сметка на служителите му. Можело мъничко само да намали цените, щото не можело 1-ният лев за труд на печатаря, да станел от днес 90ст. БОЙКОТ на такива!!!
  Събеседника от Сиела много правилно пресметна че 11% по-ниско ДДС, се отразява с -9% от крайната цена на книгата и те ще го направят.
  Другият се опули чак...

 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  По БНТ едни издатели наговориха толкова много лъжи и глупости, че се зачудих дали са били в трети клас по аритметика! Или нас мислят за идиоти.
  За пицата след два дена ще проверя в близката пицария каква е цената, на място и за дома....ще споделя.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#40] от "PoToP":

  Това е така, ако ресторантьорите внасят чинно ДДС в бюджета, но се говори, че масово крият оборот, отчитат нещо, колкото да не е без хич, и досега се е внасяло символично ДДС. Въпросът е сега, когато ДДС им го свалиха от 20% на 9%, ще излезнат ли на светло и ще отчитат оборота си на 100%?
  Мен лично ме съмнява - когато някой е свикнал да крие, и 5%, и 1% да му направиш ДДС-то, все ще крие.

 46. 46 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Просто намаляването на ДДС-то е фейк! Като цялото герп, което не е политическа партия, а организирана престъпна група, занимаваща се с престъпления, в това число сигурно и криминални.

  мурзилка
 47. 47 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Любопитно

  9% е намаления данък върху бакшиша за сервитьора. Ей това се получи в крайна сметка след цялото шумене по случая.

  мурзилка
 48. 48 Профил на ДракУна
  ДракУна
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#40] от "PoToP":

  Въпросът е дали цената на водката ще бъде пак 120 лв за клиента и ресторанта ще плати по малко ДДС или цената за клиента ще падне.

 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#45] от "wawa":

  Колега, рестьорантьора няма как да излезе 100% на светло само той. Ресторантът е краят на веригата, щом във краят имаш голям процент недекларирани обороти означава, че и останалата част не декларира. Не може да купуваш всичко за това заведение с фактура и начислен ДДС и само ти в ресторанта да не отчиташ... Хипотетично ако ресторанта излезе 100% да отчита ще изпискат доставчиците му защото те също трябва да излязат, а при тях още е 20% ДДС....

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#45] от "wawa":Колега, рестьорантьора няма как да излезе 100% на светло само той. Ресторантът е краят на веригата, щом във краят имаш голям процент недекларирани обороти означава, че и останалата част не декларира. Не може да купуваш всичко за това заведение с фактура и начислен ДДС и само ти в ресторанта да не отчиташ... Хипотетично ако ресторанта излезе 100% да отчита ще изпискат доставчиците му защото те също трябва да излязат, а при тях още е 20% ДДС....
  —цитат от коментар 49 на Ivan_


  Съгласен съм. Тогава какво излиза, че всички тези спорове по-горе за 9% или 20% ДДС, до какви проблеми водело диференцираното ДДС, как ще начисляват сега ДДС ресторантьорите и т.н., са само една партенка, дим, прах в очите. Излиза, че истинският проблем е сивият сектор и укриването на оборот и вследствие на това - укриване на данъци?

 51. 51 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Единствените с полза от това са бюфетите с купчините хана, сипвана с черпаци, които ще превъртят едни тононе продукти

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 52. 52 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Ако изобщо намалят цените, пък ще си седна в ресторанта, "сервирайте ми в пластмасова кутия че ми треперят ръцете", ще платя щоми се донесехраната и след това ще кажа
  Нахраних се и си го взимам, отивам да питам и будката до нас да си пазарувам някои неща от тях вместо мажазина

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 53. 53 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#50] от "wawa":

  А с новия закон сивия сектор става черен за точене и на ддс

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 54. 54 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#50] от "wawa":

  Естествено, че сивият сектор е проблем. Това няма нужда от коментар даже. За мен цялата работа с ДДС диференцирана ставка за рестуранти е нова легална схема за изгочване на ДДС. Предпплагам ще има няколко вериги ресторанти собственост. А правилнинмлмчета коото ще станат нетни пплучатели на ДДС...
  Но може и да греша, какво ли разбираме ние, в правителството са експерти хората, а и с мисъл за хората го правят това...

  Модератора е неадекватен!
 55. 55 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#53] от "t5eyes":

  И аз имам подобно мисли... Ще ома едни по големи вериги ресторанти които ще бъдат с печалба от данъчни ппстъпления, това ще да е българският принос в развитието ма икономкката на 21 век. При ДДС операции да не намалиш ставката за продуктува групаз а за звено от дистрибуцията, яко...

  Модератора е неадекватен!
 56. 56 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  ако си образован , развиваш бизнИс и имаш пипе , няма да ти пука за дедесето на кюфтето . ми прочети трудовете на костов и ше имаш пари за кюфтета и ток , а не само да чакаш на държавата и ЕЦБ да ти снесе кинти и да мрънкаш . ама трябвало брасълс да спаси бизнеса ! ми работи , развивай се , а не само да чакаш някой да ти даде парииииии…

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK