Нарушения има в почти 85% от обществените поръчки на министерствата

Нарушения има в почти 85% от обществените поръчки на министерствата

© ДневникБлизо 85% от проверените обществени поръчки в министерствата през миналата година са проведени в нарушение на закона, сочи докладът за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Става въпрос за 11 от 13 процедури, които са били на обща стойност малко над 4.2 млн. лева. В пет от случаите нарушенията са били съществени, като в тях са похарчени 1.25 млн. лева.


При общините нарушения има в 108 от 252 инспектирани обществени поръчки (42.8%). В 28 случая Законът за обществените поръчки (ЗОП) е бил нарушен сериозно.


Данните показват 40% нарушения в обществените поръчки на търговските дружества с държавно участие и 41.3 на сто в тези с общински капитал.
Общо проверените обществени поръчки от АДФИ са 1068 за над 1.8 млрд лева. Сериозни нарушения са открити в 161 (15%) за 150.67 млн. лева. Става дума за неспазване на принципите на ЗОП за публичност и прозрачност, свободна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.


Маловажни отклонени от закона има в 283 проверени обществени поръчки, като се касае най-често за неспазване на предвидените срокове, непубликуване на задължителна информация, пропуски при оформянето на документацията и др.


От АДФИ съобщават още, че за установените нарушения при възлагане на обществени поръчки са съставени 627 акта за установяване на административно нарушение (АУАН) срещу 245 длъжностни лица. Броят им е почти същият като през 2018 година (629 бр. АУАН, срещу 289 души).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK