Нова идея - "Фолксваген" да направи развоен център в България

Росен Плевнелиев

© Юлия Лазарова

Росен ПлевнелиевВ хода на двегодишни преговори с Фолксваген ние обсъждаме различни възможности за инвестиции - компанията например може да отвори Център за развойна дейност в страната, каза днес преди репортери на БТА и на БНР членът на борда на "Аутомотив клъстър България" и президент на страната между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев.


Той предположи, че в него могат да работят от три до пет хиляди човека. "Ако ние направим такъв център, нека сметнем - във фабриката на автомобилния гигант щяха да работят четири хиляди човека със заплати от 1000 евро, а в такъв развоен център би имало пет хиляди души със заплати в рамките на седем - десет хиляди лева", посочи Плевнелиев.


Преговорите се водят от автомобилния клъстър, правителството и "Фолксваген". Силата на България е в таланта на хората и на това, че вече имаме подобни успешни центрове, каза Плевнелиев. През следващите седмици три компании от ранга на компанията Бош, която вече е в България, ще преговорят в Министерството на икономиката да отворят центрове за развойна дейност в страната, добави той.


Концернът Фолксваген вече и официално обяви, че се е отказал да строи нов автомобилен завод в Турция. Решението, по думите на Плевнелиев, означава, че няма да има такава мощност, а не че ще й се търси друго място.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK