Петролната асоциация плаши със затваряне на данъчните складове

Петролната асоциация плаши със затваряне на данъчните складове

© Георги КожухаровНовите изисквания за видеонаблюдение при данъчните складове принуждават компаниите от Българската петролна и газова асоциация да обмислят затваряне на тези съоръжения на 13 септември. За това предупреждава юристът на асоциацията Светослав Бенчев пред изданието investor.bg.


В края на 2019 г. парламентът реши в данъчните складове за петролни продукти да има видеонаблюдение на всички места, през които в обектите влизат или напускат транспортни средства, както и да имат възможност за разпознаване на регистрационните номера за идентификация.


Юристът сега обяснява, че членовете на асоциацията щели да изпълнят изискванията, но това не можело да стане в нужния срок, поради което посочва и датата на евентуалното им бъдещо затваряне. Причината за това били лошите текстове в закона. "Нещо, с което браншът е съгласен, се прави с лоши текстове и в изключително кратки срокове за въвеждане. В този смисъл мога и да кажа точната дата на затваряне - 13 септември 2020 г. Отсега предупреждаваме, за да има готовност обществото и държавата за проблема. И пак казвам - ще инсталираме изискваните уреди, но няма да се справим в поставения срок", заявява Бенчев.
Браншът към момента осигурява "недискриминационен достъп" до складовете на различни вложители, коментира юристът предложението за задължаване на съдържателите на акцизни складове да предоставят достъп на желаещите.


"Текстът, внесен в Народното събрание за разглеждане (за промени в Закона за държавните резерви - бел. ред.), който ще регламентира законово това задължение, е неясен. Следва да се поясни в подзаконов нормативен акт, а именно каква е процедурата, какви са условията за отдаване на вместимости, какъв ще е контролът, кой отговаря при наплащане на акцизните задължения и други важни аспекти, които и сега съществуват, но се регулират в частноправни договори", коментира Бенчев.


Според него приемането на предложения в настоящия му вариант текст без промени ще доведе до пълен хаос и проблеми с лицензите и доставките на горива.


"Все пак считам, че народните представители разбраха доводите ни и съм оптимист, че неточностите ще се изчистят между двете четения на законопроекта", посочи още той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK