Указания на финансовия надзор ограничават наследниците на втората пенсия

Указания на финансовия надзор ограничават наследниците на втората пенсия

© Георги КожухаровСъс свои указания Комисията за финансов надзор (КФН) ограничава правото на наследяване на т. нар. втора пенсия, която ще се получава от натрупаните суми от задължителното допълнително осигуряване. Това е установил Висшият адвокатски съвет, който настоява регулаторът да отмени неправилните си указания, които действат от 2004 г., съобщава lex.bg.


Те се отнасят за прилагането на текст от Кодекса за социално осигуряване и на практика се предвижда при смърт натрупаните средства да се наследяват само от преживелия съпруг и наследници по възходящ и низходящ ред. Така от обхвата на наследяването са изключени братя и сестри, роднини по съребрена линия и възможността наследяването да става чрез завещание, е тълкуването на адвокатите.


Адвокатите обясняват, че Законът за наследството определя кои са наследниците - по закон и по завещание, и в Кодекса за социално осигуряване законодателят не стеснил кръга им. "С указанията си КФН обаче е ограничила основното право на човек да се разпореди с имуществото си, част от което са и натрупаните средства по индивидуалната му партида в пенсионния фонд. Комисията е ограничила и правото на наследниците да получат това имущество", се допълва в позицията.


"Дневник" изпрати въпроси до Комисията за финансов надзор по темата и очаква отговор.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 682 Гневно

  "Дневник" изпрати въпроси до Комисията за финансов надзор по темата и очаква отговор.

  Ще въртят, ще сучат, и пак ще насочат паричките "където трябва".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Правилно. То това да не са па тройни привилегии, че да се предават от чичо на племенници, като при Бобокови.

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Правилно. То това да не са па тройни привилегии, че да се предават от чичо на племенници, като при Бобокови.
  —цитат от коментар 2 на blondofil


  Добър пример сте за казаното от Айнщайн за човешката глупост.

 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 844 Весело

  Някой може ли да си представи, че КаФеНето работят такива калинки, че случайно да допуснат такава грешка?

 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Защо наричате добавката втора пенсия? Неграмотна работа...

 6. 6 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Наследяването на тези пенсии е едно от най-големите предимства на тези фондове пред НОИ, така че е нормално държавата да търси начин да го ограничи. Дори и в момента фондовете плащат по милиони на наследници всяка година. Не знам дали всеки фонд го прави, но Доверие всеки месец пускат справка на сайта си какво са изплатили. Месец май:

  https://www.poc-doverie.bg/bg/novini/za-mesec-maj-2020-g-pok-doverie-izplati-blizo-edin-miliona-i-dvesta-hiljadi-leva-na-osigureni-vyv-fondovete-upravljavani-ot-kompanijata-lica-i-tehni-naslednici-444

  Аз много се кефя всеки път като видя такива справки, защото твърде много хора плащат на НОИ по 20-30 години, умират преди да могат да се пенсионират и парите им потъват в системата.

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4014 Любопитно

  Указания действащи от 2004 година.....значи сами направете сметката колко са откраднати за последните 16 години 😂😂😂
  Колкото повече чета какво се случва в България, толкова повече се чудя как задръстванията и километричните опашки от Петрич не са се прехвърлили на терминал 2

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4014 Весело

  Правилно. То това да не са па тройни привилегии, че да се предават от чичо на племенници, като при Бобокови.
  —цитат от коментар 2 на blondofil


  И как е правилно??? Тоест ако имаш натрупвания от 100 000 лева например, според Вас Държавата има право да ги взема а децата Ви нямат това право????

  Пеевски това ти ли си бре?😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 711 Неутрално
 10. 10 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  не би трябвало да са откраднали нищо поне не и от т.нар "втора пенсия", защото ако не бъркам (а мисля, че не бъркам) универсалните пенсионни фонодове не са изплащали втора пенсия. Тепърва предстои както и тепърва предстои да видим кои от тия фондове са се оказали пирамиди и колко народ ще изгори заради тях.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#6] от "Locke":

  И следва да се има в предивд, че "Доверие" се води от по-нормалните фондове. Тоест би трябвало да се управлява по-добре. "Доверие" отбелязва съвсем официално отрицателна доходност. За останалите, за които цял свят знае, че парите отиват в свързани лица и фирми, не ми се мисли какво ще настане след няколко години, когато трябва да започнат да изплащат допълнителни пенсии.

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1214 Любопитно

  Бе мама си трака(т) управляващите калинки. Въртят,сучат, парите на хората трябвало да са техни, типично по комунистически. Затова който може, трябва да намери начин да се спасява от тая (българска) недъгава пенсионна система, от която печелят най-вече онези, които не са внесли и стотинка в нея...

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5193 Неутрално

  До коментар [#6] от "Locke":

  Хубаво се кефиш, но тези справки са според мен с рекламна цел и неангажиращи фонда. В момента все още не се изплащат пенсии от така наречения "втори стълб"/втора пенсия. Най-голямо Недоверие от всички пенсионни фондове, е за фонд "Доверие". Бъдещето ще покаже.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Горанов треска го тресе, че тези милиарди не са на разположение на държавата.

 15. 15 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  Че нали държавата трябва първо да открадне пари от хората? Та после министри, чиновничета и приятелски бизнеси да могат да откраднат!

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  "И как е правилно??? Тоест ако имаш натрупвания от 100 000 лева например, според Вас Държавата има право да ги взема а децата Ви нямат това право????"

  Спорът е за кръга от наследници и негласно, което е изпуснато от адвокатите, какво може да се наследява. Няма спор, че каквато и да е сумата в капиталовата сметка на осигуряващия се наследодател, ще бъде "наследена" от съпругата, низходящите (децата) или възходящите (родителите). Въпросът е, че това не е вещ/имот по смисъла на Закона за наследството, а са права. И то права, които се непрехвърляеми - имате право да получите пенсия/обезщетение по болест/лечение/данъчно облекчение, но това право не може да го прехвърлите на никого (по сегашните закони), нито да го продадете, па камо ли да го завещаете. Теоретично, ако наследодателят завещае правото на пенсия на едно от децата, то детето влиза в конфликт на интересите - колкото по-рано умре завещателя, толкова по-бързо и по-голяма сума ще получи.
  Втори момент, че "наследодателят"/осигуряващото се лице не е свободно да се разпорежда с капиталовата си пенсионна сметка да настъпването на определени условия (навършване на възраст и трудов стаж) каквото се твърди в чл.14 от ЗН.
  "Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Завещателят може да се разпорежда чрез завещанието с цялото си имущество."
  Сиреч, завещания (писмени, устни, нотариални, адвокатски, тарикатски), обещания нямат правна стойност до навършването на пенсионна възраст - Чл. 19. (1) Заветът на една определена вещ е недействителен, ако завещателят не е собственик на тази вещ при откриване на наследството.

  (2) Действителен е заветът на определено количество от родово определени вещи, макар в имуществото на завещателя да не е имало такива вещи при откриване на наследството.

  https://lex.bg/laws/ldoc/2121542657

  Това е все едно да завещаете застраховката "Гражданска отговорност"/таксата смет/човешките си права на брат си... и той да плаща вечно.

  Трети момент е запазената част от наследството -
  Чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.
  (2) Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3.
  (3) Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството."

  По смисъла на Кодекса за социално осигуряване, пенсията трябва да гарантира "достоен живот". Сиреч, запазената част (за съпруга и деца) трябва да гарантира достоен живот и ако не е така, държавата трябва да субсидира … получателите за завещание на принципа на солидарността - основен принцип в осигуряването.

  Между другото, в доброволното допълнително осигуряване за разлика от задължителното допълнително осигуряване, за което иде реч в мераците на адвокатите, още с договора за осигуряване се определят и лицата, в чиято полза ще бъдат изплатени натрупаните осигуровки в случай на смърт на осигуряващото се лице. Посочва се и лице (обикновено съпругът/съпругата), които ще гарантират изпълнението на договора (ще платят месечната осигуровка) в случай, че лицето е временно възпрепятствано (в болница, чужбина, затвор, арест в спалнята на Баце).

  Според мен, това е много адвокатски шум за нищо. Големият проблем е скапаната осигурителна система, крадена от "умници" като Горанов - щял бил да намалява с 28% пенсията от НОИ, защото са били плащали 2% от 40% осигуровки (за 2003 г.), сиреч 10% по-малко, което било същото при 5% от 17.8% - въпросните 28%, които са се случили (по прищявка на Горанов и Менда) само за 2018 г. При все че през цялото време 50% от пенсиите от НОИ се изплащат от общите данъци. Сиреч, по-важно е дали си плащал 40% прогресивен ДОД или 10% ДОД с хиляди данъчни отстъпки (до 50% от дължимата сума).

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2107 Любопитно

  До коментар [#6] от "Locke":

  "Дори и в момента фондовете плащат по милиони на наследници всяка година."

  Вие погледнахте ли числата? Или не Ви говорят нищо. Само цифри Ви бръмчат в главата:

  "пенсионери в УПФ (за което иде дума) - 0;
  наследници от УПФ - 146 души;"
  Сиреч, ни завещател, ни вещ за завещаване - 65 годишна възраст за родените след 31.12.1959 г. ще настъпи на 1.1.2025 г. … за тия, които не са умрели. В Доверие - 146 вече ги няма.

  "пенсионери в ДПФ (доброволен фонд) - 198;
  наследници - 25
  наследствени пенсии - 270."
  Сиреч, от 500 души, 300 са дали фира преждевременно и наследниците вместо да получат 336 хил. лв. (пенсията за м. май на 198 пенсионери или 1696 лв. на човек) получават 45 хил. лв. (150 лв. наследствена пенсия).

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Крадливата власт друго не може да измисли

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#17] от "wanderer":

  Явно дори и толкова проста таблица може да създаде объркване, така нека се опитам да обясня:

  В ппф и упф наследствената партида се прехвърля еднократно, но в дпф насленик има право да я получи както еднократно, така и под форма на месечна пенсия. Това е разликата между "наследници" и "наследствени пенсии". Както се вижда, в ппф и упф има само наследници.

  Ако съберем сумата изплатена на наследници от упф, ппф и дпф за месец май, получаваме числото 646023.74 лева. Това са пари изплатени наведнъж на наследници само за един месец. За месец април са платили едни други 370672.55 лева. За месец март са били 599128 лева. Всеки месец умират хора и има нови наследници. За три месеца надхвърлихме един милион лева само с един от фондовете на пазара. Съответно можем спокойно да кажем, че всички фондове заедно всяка година плащат милиони на наследници.

  Поне така ми го обясниха бръмбарите в главата. Надявам се да е ясно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK