БНБ: Лихвите по депозитите остават същите, по новите кредити ще растат

БНБ: Лихвите по депозитите остават същите, по новите кредити ще растат

© Надежда Чипева, КапиталБНБ очаква лихвите по депозитите да се запазят през следващите месеци на достигнатите ниски равнища, докато тези по новоотпуснатите кредити за домакинствата да нараснат. Централната банка прогнозира още негативният ефект върху хората в резултат на корона кризата да се усети по-силно през есента, като негативните ефекти върху доходите и заетостта да са по-големи от тези при кризата през 2008 г. Това се казва в периодичното издание на банката "Икономически преглед", публикувано в края на изтеклата седмица и валидно според данните към края на март.


Какви ще са лихвите


Основни фактори за запазването на лихвите по депозитите банката вижда във високата ликвидност в банковата система и предвижданото по-нататъшно увеличаване на депозитите на хората заради повишената несигурност, която стимулира съществено предпазните спестявания на домакинствата.


Същевременно очакванията са лихвените проценти по новоотпуснатите кредити на домакинства и нефинансови предприятия да се повишат. Предвид започналото от средата на март увеличение на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, особено в средносрочните и дългосрочните сегменти, както и факта, че те се използват като референтни лихвени проценти от някои банки, е вероятно лихвените проценти по новите кредити да започнат да се повишават, се казва в анализа на БНБ. Допълнителни фактори, които биха могли да повлияят върху лихвените проценти по кредитите във възходяща посока, са очакваното влошаване на кредитоспособността на кредитополучателите и по-високата премия за риск на страната, които е възможно да доведат до цялостно повишение на рисковата премия по кредитите.
Евентуалното увеличение на необслужваните заеми в банковата система, което би могло да се очаква в резултат от влошаването на макроикономическата среда, също може да допринесе за повишаване на лихвените проценти по новите кредити, отбелязват експертите на БНБ.


Какво ще правят домакинствата


Към края на март домакинствата спестяват средно около 9% от разполагаемия си доход - тенденция, валидна за последните две години. През първите три месеца на годината делът на спестяванията в разполагаемия доход на домакинствата се повишава заради понижаването на потребителското доверие и нарасналата несигурност.


Изменението в поведението на домакинствата през следващите месеци ще зависи както от обхвата и продължителността на действащите мерки срещу разпространението на COVID-19, така и от наличието на ликвидни буфери (спестявания), прогнозира БНБ. Предвид безпрецедентното спиране на работа в редица сектори на икономиката и бързото повишаване на равнището на безработица през март и април очакваме през второто и третото тримесечие на 2020 г. негативните ефекти върху заетостта и доходите на домакинствата да са по-силно изразени от наблюдаваните в края на 2008 г., се казва в анализа.


Според него обаче има и фактори, които частично ще ограничат неблагоприятните последствия за заетостта и доходите на домакинствата в България. Те са свързани със започналото облекчаване на ограничителните мерки през май, както и с началните условия, в които се намираше пазарът на труда преди разпространението на COVID-19, а именно значителен недостиг на работна ръка.


Ефектите върху икономиката


Ръстът на икономиката през последните години в голяма степен се дължи на потреблението на стоки и услуги. БНБ очаква заради коронавируса през второто тримесечие на годината свиването в това потребление да се отрази в понижение на реалния БВП спрямо януари - март. Ако няма втора вълна на епидемията и ново затягане на мерките, най-вероятно икономическото възстановяване на верижна база ще започне през третото тримесечие на годината, се казва в анализа.


През второто и третото тримесечие банката очаква инфлацията да продължи да се понижава. "По-слабото търсене и несигурната икономическа среда се очаква да допринесат за допълнително забавяне на базисната инфлация, докато прогнозираното понижение на потребителските цени на енергийните продукти отразява главно пазарните очаквания за динамиката на международната цена на петрола в евро", се посочва в документа. Същевременно може да се очаква забавяне на инфлацията при храните, дължащо се най-вече на групите на месото и хлебните изделия.


Заради значителното влошаване на международната конюнктура банката очаква външното търсене на български стоки и услуги да отбележи значителен спад на годишна база през второто тримесечие на 2020 г., а през третото тримесечие спадът да намалее поради очакваното постепенно облекчаване на ограничителните мерки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Същите, т.е. кръгла нула.

 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Весело

  Лихви на Алианц за депозити - 0.00 лв. за всички депозити...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3607 Любопитно

  " Централната банка прогнозира още негативният ефект върху хората в резултат на корона кризата да се усети по-силно през есента, като негативните ефекти върху доходите и заетостта да са по-големи от тези при кризата през 2008 г. "

  Смятай каква кризисна ситуация ще се почувства наесен !

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  До коментар [#2] от "mitko11":

  Пощенска банка - 7,5 лв. при получаване на пенсия, 4,5 за пазене на влог от 20 000 лв. Човека беше бесен...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5005 Любопитно

  И в Шотландия лихвите по депозитите паднаха, НО лихвите по кредитирането също са надолу. В зависимост от твоята кредитна история потребителски кредит (без гаранции) може да е под 4% на година например за £10000 и срок за погасяване от 42 месеца, Кредит за жилище няма проблем да вземеш на 2% а ако искаш финанси за кола можеш на 3.9% до 60 месеца. Всичките изброени примери са за Bank Of Scotland.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  е да ама кой иска живее в Шотландия :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 8. 8 Профил на blackglider
  blackglider
  Рейтинг: 12 Неутрално

  А таксите на банките растат главоломно! Защо за тях никой не говори? БНБ не ги ли контролира?

 9. 9 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  За банковите такси БНБ защо не казаха? Постоянно нагоре. Обирджийство, под благосклонния поглед и широко затворените очи на "регулатора" БНБ. Да, същите които проспаха и КТБ.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  След като наляхте народните милиони в една частна банка, защо и е да вдига лихвите по депозитите? Пари бол. Имат безплатен ресурс да раздават на същите от които са ги взели, със солени лихви и такси естествено.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5730 Неутрално

  "Лихвите по депозитите остават същите, по новите кредити ще растат"

  БНБ работи за печалбите на банките в ущърб на населението. Продажници.

 12. 12 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Да му мисли имотния пазар.
  Войната за новите икономически робите в световен мащаб е в разгара си.

 13. 13 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Не продавайте селските си имоти , ако имате.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  Сега проведох разговор с шефа на основната ми банка, човека накрая каза: колко много хора още не знаят, че са фалирали...
  А тези се занимават с глупости!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Нещо по-конкретно, защото в този вид наподобява притча с неизвестна поука?

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  До коментар [#15] от "klecho":

  Не съм питал, мен ми е ясно за какво става дума, един нотариус който беше и той на разговора, и той не пита, само кимаше с глава в съгласие.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 17. 17 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#13] от "pitanka_3":

  При положение, че България се обезлюдява и селата изчезват едно след друго или се заселват с етноси, ни градския, ни селския имот ти трябва.

 18. 18 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  За какво става дума?

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Така де, банките не губят никога.

 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5005 Любопитно

  До коментар [#6] от "padrino":е да ама кой иска живее в Шотландия :)
  —цитат от коментар 7 на GMO VACCINES CHEMICALS


  В последните една две години ужасно много Българи се появиха тук. Вече е нормално да чуеш Българска реч по улиците или в магазините. И все повече продължават да идват. Не много далеч от мен отвориха Български магазин и в началото го зареждаха 2/3 пъти в месеца, сега го зареждат два пъти в седмицата.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":


  Дщеря ми е вече 3-ти месец карантина в Шотландия, първо бе в Единбург, сега е в Абърдийн.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5005 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":Дщеря ми е вече 3-ти месец карантина в Шотландия, първо бе в Единбург, сега е в Абърдийн.
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf


  ??? Какво разбираш под карантина? Тя винаги можеше да излиза, да пазарува, да спортува навън, да отиде на доктор, от днес може и на пъб да отиде ако иска. Всички магазини отвориха, хората пазаруват, дилърите за коли отвориха... Откровенно не знам за какво пишеш. Шотландия никога не забрани на хората да излизат, единствените които трябваха да си седят у дома бяха хора над 70 години или такива които имат сериозни здравословни проблеми.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Ясно е , че при тези тежки икономически времена банките ще стегнат правилата за кредитиране и ще вдигнат лихвите!Да му мислят тези , които ще теглят нови кредити , за да рефинансират стари!

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тепърва ще става ясно колко е тежка тази икономическа криза , но по всичко личи , че ще е по-тежка от световната криза 2008-2009 година!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK