Накъде ще тръгнат животът и потреблението след COVID-19

Накъде ще тръгнат животът и потреблението след COVID-19

© Велко АнгеловВ резултат на кризата, предизвикана от Ковид-19, има четири възможни сценария за развитието на света - от огромно влияние на глобални компании, наречен "Звездни системи" и мащабно наблюдение на живота, озаглавен "Контрол на живота" до "Триумфът на локалното мислене", който дава преимущество на местните общности и отговорно потребление с фокус върху дългосрочната грижа за бъдещето на планетата, наречен "Земята в развитие".


През следващите години може да се осъществи един от тях или пък комбинация от няколко. Това показва проучване, проведено от L'Echangeur, центърът за маркетингови иновации на BNP Paribas Personal Finance и подразделението за проучвания на банката "Обсерватория".


В същото време голямото годишно проучване на BNP Paribas Personal Finance "Обсерватория 2020", проведено в края на 2019 година, тоест преди пандемията, показва, че европейците, включително и българите, са готови да потребяват по-отговорно и по-често да купуват локални продукти, което кореспондира директно със сценариите "Триумфът на локалното мислене" и "Земята в развитие".
Сценариите са в резултат на проучване, в което са заложени генерални (отнасящи се до околната среда, законодателство, демография) и макроикономически индикатори. Вторият тип имат директно влияние върху потребителите - загриженост за околната среда, дигитална грамотност, умения за междуличностно общуване и финансов комфорт.


Взети са предвид и гледните точки на разработващите брандовете и търговците, които развиват портфолиото си с все по-персонализирани предложения и така постоянно засилват връзката си с потребителите. Втората е на отделния човек, който желае да бъде подкрепен от онези брандове и търговци, които могат да отговорят на неговите изисквания.


Какво предвиждат сценариите


Сценарият "Звездни системи" предвижда либерален модел за развитие, в който независими икономически играчи създават основата за широк кръг от предложения с висока добавена стойност, където всеки човек има свободата да избере това, което го прави щастлив. Този сценарий облагодетелства големите компании и ръста на онлайн потреблението.


Според втория "Контрол на живота" светът ще се развие към централизиран модел, в който гражданите предоставят на правителствата и на големи организации отговорността да действат в името на общото благо и да бъдат отговорни за тяхното добруване. Този сценарий предполага широко разпространение на различни форми на проследяване, основано на необходимостта от централизиране на данни, които да осигурят масово навлизане в живота на свързани устройства и изкуствен интелект. Авторите на проучването посочват, че отчасти този сценарий, който може да бъде комбиниран успешно с действията на правителствата, вече се случва благодарение на големите технологични компании в Китай. Посочват като много вероятно да бъде приложен и в западните държави, имайки предвид нарастващото влияние на променящи правилата лидери като Google, Amazon, Facebook и Apple.


Накъде ще тръгнат животът и потреблението след COVID-19

© Велко Ангелов


Третата опция, или "Триумфът на локалното мислене", е базирана на децентрализиран модел, основан на системи, които се фокусират върху местния интерес и солидарност и гарантират устойчивото развитие на общество, което се ръководи от общия интерес. Това включва засилване на локалната търговия, а също така и териториален активизъм, което предполага известно ниво на автономност на местните общности.


Четвъртият възможен сценарий, наречен "Земята в развитие", е диалогичен модел, базиран на прехода на гражданското общество към по-задълбочена грижа за хората и заобикалящата ги среда. Това развитие стимулира ключови играчи да възприемат по-добри практики в името на колективния интерес като поставят под въпрос установените модели - стремеж към иновации, печалба и така нататък.


Как ще се промени потреблението


"Обсерватория 2020" показа, че хората ще променят поведението си, за да осигурят бъдеще на Земята. Това е основано на вярването на 60% от хората, че планетата вече е достигнала пределната точка и върви към катастрофа. Според 55% човечеството ще вземе нужните мерки, за спасяване на родната ни планета. В същото време 56% са уверени, че решението се крие в новите технологии. С цел да предотвратят катастрофата хората биха променили потребителските си навици.

68% от българите сами решават да консумират отговорно. Този показател е близък до средния за ЕС. Най-много хора приемат отговорното потребление като кауза в Португалия - 83%. Интересно е, че 92% от българите се определят като отговорни потребители.

Потреблението на локално произведени продукти е стъпка към по-отговорно потребителско поведение за 54% от българите, с което се нареждат на втора позиция в ЕС заедно с Португалия и след Италия с 60%. Потреблението на местни продукти е от най-малка важност за хората в Белгия - с дял от 23%.
В България 40% от хората очакват, че отговорното потребление и защитата на околната среда ще бъдат наложени със закони. Това е най-високото ниво в ЕС и е по-високо от средното от 31%.

В дългосрочна перспектива повечето европейци вярват, че отговорното потребление ще бъде наложено от самите потребители. Това мнение се споделя от 35% от участниците в проучването. Само 25% от българите споделят увереността, че потребителите ще променят навиците си сами докато 64% от унгарците са на тази позиция, което е най-високото ниво в ЕС.


Накъде ще тръгнат животът и потреблението след COVID-19

© Велко Ангелов


Други 34% от европейците вярват, че промяната в потребителските навици ще бъде наложена с данъци. Те заявяват, че приемането на принципа "Който замърсява, плаща" ще бъде най-ефективно за спасяването на Земята.


87% от участниците в проучването са готови да намалят битовите отпадъци, които генерират и по-често да поправят различни уреди или мебели вместо да ги заменят с нови модели. По отношение на жизнения цикъл на техниката в дома, 86% от хората казват, че в бъдеще ще избират здрави устройства, дори и това да означава да ги ползват по-дълго и да притежават по-стари модели.


Наблюдава се и готовност за намаляване на потреблението на ресурси и на замърсяващи планетата материали - 85% от хората заявяват, че биха ползвали по-малко вода, електричество и горива. Използването на пластмаса, което е една от най-големите заплахи за планетата, ще бъде намалено от 84% от европейците, декларират те.


Участниците в проучването "Обсерватория" също така вярват, че покупката на локални продукти с по-къса верига на доставка ще помогне на планетата. Това мнение се споделя от 84% от хората. Друга благоприятна стъпка за борба с климатичните промени е скрита в сектор "Направи си сам". Например, 82% от хората са готови сами да ремонтират домовете и уредите си и дори да готвят вкъщи вместо да се хранят в ресторанти или да поръчват храна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  "Например, 82% от хората са готови сами да ремонтират домовете и уредите си и дори да готвят вкъщи вместо да се хранят в ресторанти или да поръчват храна."
  ===============
  Отдавна го правя. Но не мога да сменя пътуванията с разглеждане на снимки в Гугълчо.

  Еретик
 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  "През следващите години може да се осъществи един от тях или пък комбинация от няколко."

  Може и това да стане, но може и онова да стане или някаква комбинация между това и онова, но не сме много сигурни. :)

  Това казва достатъчно за прогнозите и защо е безсмислено да се четат и пишат. :)

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Няма да има "след".

  мурзилка
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  кога си тръгва Ковид 19!?Без да знаем отговора на този въпрос не може да се отговори и на въпроса - Накъде ще тръгнат животът и потреблението след Ковид-19.

 7. 7 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 553 Неутрално

  кога си тръгва Ковид 19!?Без да знаем отговора на този въпрос не може да се отговори и на въпроса - Накъде ще тръгнат животът и потреблението след Ковид-19.
  —цитат от коментар 6 на chicago514


  100% съгласен! Без да се знае това и какви поражения ще претърпим, анализите са безсмислени.

  Освен това "спасяването на Земята"?!? Нищо и няма на Земята, не е нужно да я спасявате. Имало е я преди човечеството, ще я има и след него :)

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 8. 8 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  https://news.cgtn.com/news/2020-06-11/Post-COIVD-19-era-Recovery-of-the-Chinese-economy-is-strong-ReVXm273by/index.html

  Meanwhile, the confidence of businessmen in China has increased to a positive state. Since the historical trough of 35.7 in February, China's PMI (Purchasing Manager Index) has stayed above 50 for three straight months. With COVID-19 expected to be contained in more countries in the coming months, we should be confident about the recovery of the Chinese economy, as well as the economies in those countries that have been able to successfully contain the spread of the virus.

 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#7] от "kilgore":

  Анализите не са безсмислени. Те се правят да бъдат оправдание и основание за бъдещи кражби на бюджета.

  мурзилка
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  "Според втория "Контрол на живота" светът ще се развие към централизиран модел, в който гражданите предоставят на правителствата и на големи организации отговорността да действат в името на общото благо и да бъдат отговорни за тяхното добруване."

  Това според мен е най-вероятният модел, Дори във форума на "Дневник" мнозинството са готови да жертват свободата, за която поколения достойни хора са се борили и загивали, в името на "общото благо" и малко имагинерна сигурност...
  За съжаление в анализа няма предвидено, дори като вариант, света да тръгне към справедливост - "всекиму своето"

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  е, все пак някой може да не се е замислял за възможните (макар и несигурни) варианти на развитие .. то иначе всичко е възможно .. може и утре да тръгнат зомбита по улиците..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  На човек може да му призлее от този префърцунен изказ, станал характерен за неолибералния начин на говорене.
  Прости неща са накичени с цветни дрънкулки в една натруфена говорилня.
  Едно и също нещо се казва единанайсет пъти, но по единайсет различни начина, а най-дразнещото е, че авторът ужким дава обоснована прогноза, а всъщност хал хабер си няма какво ще ще се случи и просто си чепка езика.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на pepamug
  pepamug
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Уместен въпрос, но по-уместен е: Кога ще е това "след"?

 24. 24 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  кога си тръгва Ковид 19!?Без да знаем отговора на този въпрос не може да се отговори и на въпроса - Накъде ще тръгнат животът и потреблението след Ковид-19.
  —цитат от коментар 6 на chicago514


  Няма смисъл да се търси отговор на въпроса кога ще си тръгне Ковид 19, ако няма отговор на въпроса кой и защо го докара.
  Защото след Ковид19 може да дойде 20, 21, 22...
  Или да докарат друго.

 25. 25 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Брекзит показа истината за британците : Расисти и лицемери които живеят на блатен остров в океана и се мислят за нещо повече

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  " 85% от хората заявяват, че биха ползвали по-малко вода, електричество и горива."
  Това е нещо,от което не бих се лишила. Мога да се лиша от яхти, скъпи коли.парцали и всякакви екстри, но от вода, ток и горива няма как да се лиша. Тогава отиваме към първобитно съшествуване от времето на прабаба ми.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  "Според втория "Контрол на живота" светът ще се развие към централизиран модел, в който гражданите предоставят на правителствата и на големи организации отговорността да действат в името на общото благо и да бъдат отговорни за тяхното добруване."Това според мен е най-вероятният модел, Дори във форума на "Дневник" мнозинството са готови да жертват свободата, за която поколения достойни хора са се борили и загивали, в името на "общото благо" и малко имагинерна сигурност...За съжаление в анализа няма предвидено, дори като вариант, света да тръгне към справедливост - "всекиму своето"
  —цитат от коментар 12 на Nil satis nisi optimum


  Няма предвидено и смяна на системата, а това е най- вероятното.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#5] от "Маршалов":

  OЧЕВИДНО ЗА ТОВА НИ ПОДГОТВЯТ КОВИДЕ Е ЗАВИНАГИ,ДНЕСКА С МАСКИ УТРЕ С КАСКИ.

 44. 44 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Как след? Когато 99.9% от населението измре от бацила ,няма да има след.

 45. 45 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#39] от "proza":

  Аз не мога да се лиша от двата си реда златни зъби,петстин и двайсе метровата си яхта с два ядрени реактора , репликата на водопада Виктория на висящите градини и частния ми космодрум и реактора за студен синтез , както и роботите. Аз фосилни горива и стандартна електроника не ползвам . И до магазин не ходя ,защото имам 30000 прасета,50000 кокошки и 25000 крави,1200 декара домати,пипер,краставици и картофи + 60000 декара пшеница и царевица.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2179 Весело

  До коментар [#14] от "bludniq_sin":

  "е, все пак някой може да не се е замислял за възможните (макар и несигурни) варианти на развитие"

  Да де, ама проблемът с ограничените сценаристи "Утре може да вали, да е облачно, да е слънчево или комбинация от всичко" е, че не казват най-важното - дали Слънцето ще изгрее. Защото до момента са напечатани 5 милиона тройунции (155 тона злато или 11 трилиона долара) и никой не казва "кой ще го копа златото" или чии спестявания ще бъдат закопани.

  А промените в потреблението е свързано с приемането/отхвърлянето на насадени мантри. На първо място, етанолът (акцизен продукт с изключително добра дезинфектираща способност за външно и вътрешно приемане). На второ място, обявените за биоциди (увреждащи еко равновесието вещества), но блокиращи разпространението на вируси и бактерии като квартенерните амониеви съединения, хлора (в хипохлористата киселина), перокисите (кислородна вода) и съединения на фосфорната киселина.
  На трето място, "бурките" дали са "маски", продовратяващи разпространението на зарази от всякакъв вид (биологични, идеологически, икономически или просто модни).
  На четвърто място, "социалната дистанция" … от шефа; на правителството от народа и не на последно място, "затворените комплекси" тип Сараи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK