ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

В САЩ позволиха продажба на IQOS като "намаляващ вредното въздействие" от тютюна

В САЩ позволиха продажба на IQOS като "намаляващ вредното въздействие" от тютюна

© bg.iqos.comКомпанията Philip Morris International може да продава на американския пазар IQOS - електронно устройство за нагряване на тютюн, като продукт, "модифициращ" въздействието на вредните химикали (иначе произвеждани при горенето на тютюн в цигарите), за здравето на използващите го, съобщи "Блумбърг".


Решението е на Американската агенция по храни и лекарства (FDA) и е предшествано от над 3 години проверки и изследвания.


В съобщението от вторник се казва, че заключението е, че създаваните от IQOS вредни или потенциално вредни 15 специфични вещества са по-малко от тези при обичайните цигари. В електронното устройство се използва и различен метод - загряване, а не изгаряне, на тютюна, при което се създава газообразна смес (аерозол), съдържаща никотин. "Таксикологичната оценка показва, че в сравнение с цигрения дим IQOS аерозолите съдържат значително по-ниски равнища на потенциални карциногени и токсични химикали, които може да наранят дихателната или репродуктивната системи."
От FDA допълват, че компанията е предоставила доказателства, според които пълното преминаване от пушене на цигари към системата IQOS би могло да намали излагането под въздействието на такива вещества. "FDA внимателно ще следи как се използва IQOS от потребителите, за да се определи дали тези продукти отговарят на този потенциал и не водят до увеличена употреба сред младежта. Важно е да се отбележи, че тези продукти не са безопасни, така че хората, особено младите, които в момента не използват тютюневи продукти, не бива да започват да ги използват, както и какъвто и да е тютюнев продукт."


Така FDA не обявява, че устройството може да се продава като намаляващо риска за здравето, който носи пушенето на цигари, или че е "одобрено от FDA", обяснява "Блумбърг". Но, обръща внимание агенцията, така компанията получава официално предимство за привличане на клиенти, използващи алтернативи като електронните цигари например.


Андре Каланцопулос, изпълнителен директор на "Флип Морис", приветства решението на FDA и каза, че то показва, "че IQOS е фундаментално различен тютюнев продукт и е по-добър избор за пълнолетните, които иначе ще продължат да пушат".


От "Филип Морис" се изисква да проведе наблюдение за ефекта от този продукт, след като той вече е купен и се използва, както и дали има увеличено използване сред младите хора. Освен това решението е за ограничен срок - за 4 години, след което "Филип Морис" трябва да получи ново позволение от FDA.


През последните 10 години (до 22 октомври 2019 г.), откакто Конгресът на САЩ даде правомощия на агенцията да регулира тютюневите продукти, тя е издала 8 заповеди, потвърждаващи възможността да се твърди, че конкретни продукти са с модифициран риск за здравето.


В съобщението за IQOS се обяснява, че FDA може да издава заповеди за "модифициране на риска" или за "модифицирано излагане под въздействие". От "Филип Морис" са поискали и двата типа заповеди за продукта си, но агенцията на този етап издава само втория, защото доказателствата не са достатъчни за издаване на първия тип, от което "се очаква да има полза за здравето на населението като цяло".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK