Ще летуват ли сърбите в България

Ще летуват ли сърбите в България

© Юлия ЛазароваСлед като на 5 юли Гърция забрани достъпа на сърби до страната си заради множеството случаи на заразени с коронавирус, изникна логичният въпрос дали пък те няма да изберат този път за лятната си ваканция България. И дали Министерството на туризма няма да направи усилия по въпроса. Особено на фона на снимките с дълги редици празни шезлонги по така наречените национални курорти, обичайно запълнени от чужденци, избрали по своя си причина да летуват на Черно море.


Друг е въпросът дали при положение, че една страна затваря границите за така желаните туристи заради това, че може да внесат зараза, то рекламиращата се като сигурна дестинация България би искала да ги приеме. При отчитан от самата нея непрекъснат ръст на случаите с Ковид-19, заради което бяха отменени и почивките на чужди туристи от различни дестинации.


Какво мисли ресорното министерство


След като опашките на единствения отворен на вход за Гърция граничен пункт "Кулата" почти секнаха заради забраната сърби да влизат в южната съседка на България, "Дневник" изпрати въпроси на Министерството на туризма дали ще вземе мерки да използва освободилата се ниша.
Още повече, че според данни на националната банка на Сърбия България изобщо не е сред предпочитаните от сърбите дестинации за летен туризъм. Там очаквано на първо място стои Гърция, следвана от Турция, Германия, Италия и Черна гора.


"Страната ни бе сред първите, които отвориха границите си за чуждестранни туристи - още на 1 юни 2020 г. пристигащите от 29 държави се приемат у нас без 14-дневна карантина. Сред тях е и Република Сърбия. От 20 юни 2020 г. това е факт вече за пристигащите от 35 държави", посочват от министерството в отговорите си до "Дневник".


"За да стимулира и мотивира решението за избор за почивка в страната ни, Министерството на туризма вече стартира рекламни кампании на целеви и перспективни пазари, в това число и на пазар Сърбия. Комуникационният микс включва реклама в различни медийни канали, като онлайн реклама, външна реклама, печатна реклама, журналистически турове", обясняват от министерството, но не посочват прогнози за ефекта от рекламите за това лято.


Според ведомството на Николина Ангелкова традиционно сръбските туристи проявят интерес към почивка в България. Посочват, че през миналия летен сезон посещенията на сръбски туристи в България са били над 154 хил.Туристи от всички страни, елате


"Стремежът е, отчитайки разбира се епидемичната обстановка, да се привлекат туристи включително и по Черноморието на база добро съотношение между качество и цена на предлаганите туристически услуги", посочват от министерството.


По данните на поддържаната от него Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) от началото на настоящия летен сезон до 12 юли 2020 г. около 33% от сръбските туристи са пренощували по Черноморието, а около 67% в други дестинации във вътрешността на страната. "По Черноморието най-много сръбски туристи отчитаме в община Несебър и община Варна, а в страната - в Столична община", допълват от ведомството.


Данните на НСИ показват, че през последните няколко лета туристите от Сърбия са между 50 хил. и малко над 70 хил. души месечно за периода юни-август. Приблизително същият брой се отчита целогодишно. Броят им е сравним с туристите от Чехия, които далеч не са така масово на почивка по българското Черноморие както е било в годините на соца. За сравнение туристите от Румъния са между 250 хил. и 370 хил. месечно в периода юни-септември на предходната година.


Информацията на НСИ показва, че на посещенията на сърби се дължат едва 5.41% от посещенията на чужденци (данните включват служебни посещения, такива за посещения на събития и др.) в България през изтеклата година, което не ги прави контингентът, който ще запълни празните в кризата плажове.


Каква е картината на заразата


Според последните актуализирани данни за 24 часа в Сърбия има 279 новозаразени (при 6915 теста) и 12 починали. Потвърдените случаи от началото на пандемията достигат 18 639, от тях смъртни са 405, в неделя 154 души са били поставени на респиратори.


Допреди месец заразените за 24 часа бяха под 100. Отмяната на ограничения и неспазването на съществуващите мерки обаче увеличи случаите, а епидемиологът Предраг Кон от щаба за борба с коронавируса предупреди, че протестите от последните седмици вероятно ще задълбочат проблема.


Въпреки това сърбите могат да влизат в България и няма да подлежат на 14-дневна карантина. Както всички, описани в заповедта на здравния министър от 30 юни, те само трябва да попълнят декларация по образец с лични данни и адрес на пребиваване като декларират, че нямат симптоми на заболяването.


Засега не е известно накъде сърбите ще насочат заделените за ваканция пари и какво ще предложат като алтернатива разгневените на Гърция сръбски туроператори.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK