Горанов: България ще приеме еврото при сегашния курс с лева

Горанов: България ще приеме еврото при сегашния курс с лева

© Надежда Чипева, КапиталКато реалистична определя финансовият министър Владислав Горанов възможността България да влезе от чакалнята в еврозоната през 2023 г. Поне дотогава страната ще остане там в подготовка за присъединяване към валутния съюз, за което получи покана официално на 10 юли.


До 2023 г. имаме да свършим много работа по ангажименти, които поехме... Но ще има ново правителство най-късно до средата на 2021 г. и ако то не припознае този приоритет, процесът може да бъде забавен", коментира Горанов в интервю пред "Капитал", което е взето, преди премиерът да му поиска оставката.


Към поетите ангажименти Горанов изрежда стъпки срещу прането на пари, подобряване на управлението на държавните дружества, по-добър застрахователен надзор.
В отговор на въпрос дали в процеса на подоготовката за чакалнята е имал съмнения дали България трябва да приема еврото Горанов казва, че винаги е смятал, че ако България не беше във валутен борд с лев, фиксиран към еврото, е можело да се проведе такъв дебат. "Но при ситуация, в която всички резерви на централната банка са еврови, да си на масата при взимането на решенията от ЕЦБ е по-скоро увеличение на нашия суверенитет, отколкото загуба на такъв", посочва той. Допълва, че България отдавна е консумирала всички рискове, свързани с обвързването на лева с еврото.


Вероятно ще има много спекулации в тази посока, но ви уверявам, че българският лев ще бъде заменен с евро при курс 1.95583 независимо кой е финансов министър, кой управлява, кой е гуверньор на БНБ.


Владислав Горанов,

министър на финансите


В отговор на въпрос казва, че не познава чешкия милиардер, който купи точно 30% от увеличения капитал на Първа инвестиционна банка, за да разреши Брюксел на държавата да придобие останалите 70%, без това да се смята за неразрешена държавна помощ. Набавянето на допълнителен капитал за банката бе последното препятствие пред поканата за България за влизане в чакалнята на еврозоната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK