Графика: Как се променяха цените от епидемията насам

Графика: Как се променяха цените от епидемията насам

© Велко АнгеловСлед въвеждането на извънредното положение в средата на март и активното пазаруване на храни и някои видове лекарствени продукти, масовото усещане бе, че цените на най-търсените стоки видимо се промениха в посока нагоре. Това бе отчетено и от някои търговци на едро и дребно като тяхната констатация бе, че има повишение на цената преди да достигне до тях.


Нуждата от спазване на социална дистанция заради коронавируса мотивира немалко хора да си купят велосипеди като алтернатива на градския транспорт, за което свидетелстват търговци, според които от април е имало засилен интерес, съобщава "Капитал".


В същото време поради липсата на търсене, в глобален мащаб, макар и малка група стоки и услуги поевтиняха - горива, транспорт. По традиция за България горивата поевтиняха с голямо закъснение спрямо срива в цените на петрола.
За всеки от четирите месеца бе отчетена дефлация на месечна база, тоест поевтиняване на цените със съответно 0.6% през март и април, с 0.3% през май и с 0.4% през юни.


Графиката показва как са се променяли цените на някои групи стоки и услуги от март насам спрямо предходния месец. Данните са на Националния статистически институт.


Графиката е интерактивна.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK