"Язаки България" ще получи близо 2 млн. лв. финансова помощ от правителството

"Язаки България" ще получи близо 2 млн. лв. финансова помощ от правителството


Избори 2022

Производителят на компоненти за автомобилната индустрия "Язаки България" може да получи близо 2 млн. лева безвъзмездна финансова помощ, след като днес министерският съвет одобри проект на договор между правителството и компанията. Средствата ще се използват за частично възстановяване на направените от инвеститора задължителни осигурителни и здравни вноски за новоназначени работници и служители.


Законът за насърчаване на инвестициите позволява възстановяване на разходи на работодателя за период до 12 месеца от разкриването на съответното работно място. Финансовата помощ е в размер до 1 913 195 лв.


Инвестиционният проект, за който е издаден сертификатът за приоритетен инвестиционен проект, е за изграждане на завод за производство на електрически инсталации за автомобили "Мерцедес". Той се реализира в землището на с. Крепост, община Димитровград, област Хасково.
Инвестицията е на стойност над 35 млн. лв. и предвижда разкриването на 1007 нови работни места. С договора инвеститорът поема ангажимент да поддържа заетостта по тези проекти за срок от най-малко пет години.


"Язаки България" е 100% собственост на японската Yazaki Corporation - глобален производител на автомобилни компоненти и оборудване. Тя работи в България от 2006 г. и дава препитание на над 6000 служители. В момента "Язаки България" има три завода в страната - в Димитровград, Сливен и Ямбол.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK