Неясна наредба за бутилираните води създава бъркотия и принуди ЕС да се намеси

Неясна наредба за бутилираните води създава бъркотия и принуди ЕС да се намеси

© Георги КожухаровПредупреждението на Европейската комисия към България за нуждата да се адаптира към европейските норми регулирането на производството на бутилирани води предизвика обясним интерес у читателите на "Дневник" в началото на месеца. Реагира с важно разяснение на терминологията и Асоциацията на производители на безалкохолни напитки в България (АПБНБ).


Един от важните моменти се оказа нещо малко познато в България - че според решение на Съда на ЕС водата, идваща от едно подземно находище - макар и то да излиза на повърхността на различни места, трябва да се смята за една и съща и да носи при бутилирането името на находището. В решението (по дело С‐207/14 от 2015 г., засягащо спор в Словения) изрично е посочено, че в този вид дейност имащият широка обществено употреба термин "извор" означава също "находище".


Според специалистите това е решение за случаите, когато водата, идваща от едно подземно хранилище, да не променя качествата и състава си по пътя до повърхността. Или, ако се променят, то промяната е практически еднаква при всички наземни отвори, които обикновено наричаме "извори". Тези извори може да са примерно пръснати из една долина, но ако находището им е общо, производителите трябва да използват общото наименование на находището, обяснява съдът в Люсембург. В България също има няколко подобни спора между оператори на води от едно и също находище.
Помолихмме АПБНБ да обясни малко по-подробно какво е положението и защо Брюксел постави краен срок за хармонизиране на българското законодателство с европейското по отношение на бутилираните води.


"Новият Закон за храните, в сила от 9 юни 2020 г., е първата крачка към отдавна чаканото хармонизиране на националното законодателство с европейското по отношение на правилата за бутилираните води. След съобщението на Европейската комисия вече е време за изменение и на Наредбата за изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели", обясни Жана Величкова, изпълнителен директор асоциацията. Това е браншовата структура, която представлява над 70% от пазара на безалкохолни напитки в страната, включително и бутилираните води.


В отговора АПБНБ се посочва, че "след съобщението на Европейската комисия от 2 юли 2020 г., с което България официално е уведомена за това, че не прилага правилата на ЕС за предлагането на бутилирана вода, идва време за дългочаканото изменение на Наредбата за изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели". Бизнесът в тази организация приветства волята и действията на правителството до момента и вижда в наскоро приетия нов Закон за храните, в сила от 9 юни 2020 г., първата крачка към хармонизиране на националното законодателство с европейското и спазването на европейските правила по отношение на бутилираните води.


Проблемът с наредбата


"Когато говорим за натурални минерални и изворни води, България е специфичен случай за цяла Европа. У нас принципът, заложен в чл. 8, параграф 2 на Директива 2009/54/ЕО, "едно находище - едно търговско наименование" се нарушава, поради празноти и неясна терминология в Наредбата за бутилираните води. Това създава условия за заобикаляне на закона, за поставяне под риск на устойчивите инвестиции на отговорните оператори и за размиване на отговорността в експлоатацията на находищата и водоизточниците с цел бутилиране.


Действащата наредба стеснява понятието "извор, находище" до самото съоръжение, от което се добива водата. От друга страна, в разрез дори с постановените в наредбата правила, бе допуснато и ефективно нарушение на принципа в създадените като прецедент в европейската практика условия на едновременно използване за добив на едно и също водовземно съоръжение от повече от един оператор.


С оглед защитата на интереса на потребителя и осигуряване на честна търговия, Директивата и практиката по нейното прилагане са кристално ясни, че вода, която произхожда от едно находище и е със сходни характеристики, следва да се предлага на пазара под един бранд независимо от броя на водовземните съоръжения, от които се експлоатира това находище.


Във връзка с тези несъответствия на наредбата, за които индустрията алармира нееднократно компетентните институции в страната, още през 2014 АПБНБ уведоми и Европейската комисия и оттогава водим дълъг и непрестанен разговор с всички заинтересовани страни и институции - на национално и европейско ниво за правилното транспониране на Директива 2009/54/ЕО в българското законодателство.


Междувременно през цялото това време отговорният бизнес в лицето на членовете на АПБНБ спазваше разпоредбите на Директивата независимо от несъответствията на националното законодателство. Вярваме, че след продължителни усилия и конструктивен диалог с всички заинтересовани страни след приемането на новия Закон за храните казусът предстои да бъде окончателно решен в тримесечен срок с предвидената със закона подмяна на съответния подзаконов акт, а именно Наредбата. Новият Закон за храните е само първата стъпка към изчистването на тези несъответствия.


Нашата принципна и неизменна позиция, отстоявана през годините е, че множествената експлоатация на ресурс с цел бутилиране на натурална минерална или изворна вода от различни стопански субекти не гарантира постигането на целите на европейското право и е в дисонанс с европейската практика; множествената експлоатация не защитава интереса на бизнеса, държавата и на потребителите. Становището не само на българския отговорен бизнес, но и на целия европейски бранш по този въпрос е категорично."


Жана Величкова припомня, че през 2017 г. осем компании от водния сектор се обединиха в инициативата "Кристално чисти" срещу нелоялните търговски практики и фалшивите новини. Членовете на асоциацията са започнали тази кампания, за да поискат ясни правила за правене на бизнес, ясни стандарти за качество, ясни социални ангажименти към служителите и ясна отговорност към обществото.


Целта беше да се въведат правила и контрол, които да ограничат сивия сектор и безотговорното говорене по темата за водата, допълва Величкова.


"Надяваме се, че вървим към край на сагата с нарушаването на европейския принцип "едно находище - едно търговско наименование" при бутилираните минерални и изворни води в България и от това ще спечелят всички - потребители, бизнес, администрация и цялото общество. Като доказани експерти в тази индустрия сме готови с опита, знанията и решимостта си за прилагане на ангажиран и устойчив бизнес модел на развитие, да подпомогнем усилията на държавата в процеса по изготвяне на новата наредба, за осигуряване на съответствие с европейското законодателство с цел гарантиране интересите и здравето на потребителите и опазване на природното богатство за следващите поколения."


Акцентите в текста са на "Дневник".

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  За минералната вода се произнасят, а за върховенството на закона мълчат.

 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  За тази наредба на ЕС се знаеше още преди проблема в Словения. И двете бутилиращи компании на Горна Баня (използват един и същи извор) отдавна се разбраха по въпроса. Къде другаде в страната има такъв проблем? Може би в някои от хисарските бутилиращи компании

 3. 3 Профил на Boyko Popov
  Boyko Popov
  Рейтинг: 228 Неутрално
 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  За тази наредба на ЕС се знаеше още преди проблема в Словения. И двете бутилиращи компании на Горна Баня (използват един и същи извор) отдавна се разбраха по въпроса. Къде другаде в страната има такъв проблем? Може би в някои от хисарските бутилиращи компании
  —цитат от коментар 2 на stanislavdi


  Водата от извор Балдаран. Бутилират я няколко компании: Балдаран, Девин, Файн лайн (продават я в Метро)

 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Водата от извор Балдаран. Бутилират я няколко компании: Балдаран, Девин, Файн лайн (продават я в Метро)
  —цитат от коментар 4 на historama


  Проблемът е с минерална вода Девин. която я има и като минерална и като изворна. Там също се споменава и почетния, затова се отминава по търлъци.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Не знам за тия разпоредби, но ми прави впечатление рекламата на минерална вода "Девин", отнасяща се до ефекта ба съдържимите в нея минерали върху здравината на костите.

  1. Твърдението, че пиенето на минерална вода с високо общо съдържание на минерали е лъжа.

  2. Консумацията на минерална вода със съдържание от над 4 мг/л флуор каквато е "Девин" не се препоръчва от СЗО и превишава повече от двойно позволения максимум от 1.5 мг/л, тъкмо поради обратния ефект - костите и зъбите стават чупливи.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#6] от "Λllαν Νeemore":

  Да не говорим как действа на мозъка особено на развиващите се деца, потенциално увреждайки го :) Детайли..

  Няма лошо.. Едно време хората са си лекували децата с хероин, имало е и терапия с радиоактивни вещества, а след 20 - 30 години ще си чешат главата, що доброволно сме пили туй нещо и то в такива количества..


 8. 8 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ramon Asvalda":

  Да, пропуснах за калцирането на епифизата и пастите за зъби...подробности, гледайте телевизия!

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Направо се разплача начи :)

  Какво да пише на етикета на бутилка с вода :)

  Ми четете тоя проклет етикет. Сега пичовете ще се изтарикатят и ще пишат с малки букви извора, а с големи името на бутилиращата компания или марката. :)

  И после ще има правила и за шрифта на етикета :)

 10. 10 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2363 Весело

  Направо се разплача начи :)Какво да пише на етикета на бутилка с вода :)Ми четете тоя проклет етикет. Сега пичовете ще се изтарикатят и ще пишат с малки букви извора, а с големи името на бутилиращата компания или марката. :)И после ще има правила и за шрифта на етикета :)
  —цитат от коментар 9 на realguru


  Естествено! Колкото повече правила , толкова по-лесно за хората.

 11. 11 Профил на woodcock
  woodcock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Λllαν Νeemore":

  Аз съм от Девин и тази същата вода тече в чешмите на хората от повече от 50 години и не съм видял да стават чупливи костите и зъбите. Баба ми и дядо живяха над 90 години а помня и пра бате и дядовци който винаги са пили тази вода.

 12. 12 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Любопитно

  До коментар [#11] от "woodcock":

  От топлата минерална (тъмносин етикет) или от студената изворна (розов) ;)

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 13. 13 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#9] от "realguru":

  И после ще има правила и за шрифта на етикета :)
  —цитат от коментар 9 на realguru


  Отдавна ги има.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#6] от "Λllαν Νeemore":Да не говорим как действа на мозъка особено на развиващите се деца, потенциално увреждайки го :) Детайли..Няма лошо.. Едно време хората са си лекували децата с хероин, имало е и терапия с радиоактивни вещества, а след 20 - 30 години ще си чешат главата, що доброволно сме пили туй нещо и то в такива количества..
  —цитат от коментар 7 на Ramon Asvalda


  Както и терапия с рентгенови лъчи за кожни проблеми. Кока-колата е съдържала кока, а лауданумът (опиум разтворен в спирт) все още се продава като лек за всичко...

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK