За енергийния министър промяната в студения резерв не е разграничаване от ДПС

За енергийния министър промяната в студения резерв не е разграничаване от ДПС

© Велко АнгеловНяма и не е имало зависимост от никого, когато става дума за разпределение на парите за т.нар. студен резерв, каза днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Би Ти Ви. Попитана за средствата, които се дават на притежавания от фирма с основен акционер Ахмед Доган ТЕЦ "Варна", тя уточни, че още при неговата приватизация през 2006 година е предвидено той да осигурява запас от електричество. Петкова обаче така и не беше попитана дали централата има нужните мощности, за да произведе обещаното количество ток при нужда.


Петкова посочи, че включените в схемата за студен резерв централи се избират чрез търгове, организирани от Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и в момента има договори с осем компании. Те си разделят общо 56 млн. лева, а договорите им изтичат в края на този месец. Разпространена наскоро информация показа, че от сегашната схема за резерва най-печеливши са ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган, получил 26.5 млн. лв., както и свързваните с Христо Ковачкии ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица III" и "Топлофикация Русе" с общо 25.4 млн. лв.


Теменужка Петкова посочи, че с предлаганите промени в Закона за енергетиката, които обаче ще минат като преходни и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление, се предвижда да няма фиксиран обем студен резерв и предвидена сума за плащането му. Вместо това при нужда със заповед на министъра на енергетиката, ще се възлага на държавната централа ТЕЦ "Марица Изток II" да произведе недостигащите количества електричество.
Промяната в стратегията за студения резерв енергийният министър обясни с това, че преговорите с европейската комисия за въвеждане на механизъм за капацитет са в напреднала фаза. Той би могъл да се въведе преди изтичането на една година, а сега договорите с централите, осигуряващи резерва, са за такъв срок. При съобщаването на идеята миналата седмица обаче депутатът от ГЕРБ https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/07/17/4092455_upravliavashtite_otriazaha_parite_ot_studeniia_rezerv/" target="_blank">Валентин Николов обяви, че решението е политическо и е взето на коалиционния съвет между Обединени патриоти и ГЕРБ. Като идеята да е поредната демонстрация на отхвърляне на съмненията за зависимости на управлението от ДПС.


Теменужка Петкова допълни, че премахването на студения резерв е едно от условията за въвеждане на механизма за капацитет. Другите два ангажимента са напълно либерализиране на пазара на ток на едро, като срокът е 1 юли 2021 г., и решаване на проблема с дългосрочните договори за изкупуване на тока от двете т.нар. "американски централи". Петкова подчерта, че въвеждането на механизъм на капацитет ще гарантира бъдещето на въглищните централи в България до 2025 година.


"В преходния период, за да няма съмнения, най-справедливо е, ако възникне необходимост, производството да се възложи на ТЕЦ "Марица Изток II", допълни Теменужка Петкова.


Вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/07/22/4094171_tokut_moje_da_poevtinee_zaradi_promianata_sus/?ref=home_layer2" target="_blank">Иван Иванов изрази мнение, че премахването на задължителния студен резерв може да доведе до намаляване на цената на тока. Днес обаче Петкова не беше питана за това.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK