Съд отмени забраната на антимонополната комисия за покупката на ЧЕЗ от "Еврохолд"

Съд отмени забраната на антимонополната комисия за покупката на ЧЕЗ от "Еврохолд"

© Юлия ЛазароваАдминистративният съд на София-област отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което бе спряна сделката за българския бизнес на ЧЕЗ.


През октомври 2019 г. антимонополната комисия забрани на "Еврохолд" АД да придобие компанията. Решението на КЗК бе взето в навечерието на местните избори, макар че малко преди това комисията си бе дала срок от 4 месеца да проучи всички документи по случая. Повече за решението четете тук. "Еврохолд" обжалва решението, а ЧЕЗ директно го обяви за компрометиращо доверието в българските институции.


За сделката за ЧЕЗ се заговори отново наскоро, покрай разпространения в началото на юни аудиозапис на глас, приличащ на този на премиера Бойко Борисов. От казаното от него се разбира, че е наредил на независим регулатор да започне проверка в "Еврохолд" във време, когато компанията имаше интерес да купи българския бизнес на ЧЕЗ през 2019 г. "Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор - бел. ред.) по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно", бяха точните думи.
Сега Административният съд - София-област, отменя като незаконосъобразно решението на КЗК и връща случая за ново произнасяне, като дава указания, които комисията да спази. Освен това КЗК е осъдена да заплати на "Еврохолд България" 10 хил. лв. за разноски по делото.


Съдът изтъква, че КЗК е работила в срокове много по-кратки от задължителните по закон и по този начин е препятствано правото на защита на участниците в сделката и не е дадена възможност на всички заинтересовани страни да изразят становища по ефекта на концентрацията на засегнатите пазари. Пропуснала е и да издаде задължително по закон определение, с което да се даде възможност на страните да преодолеят конкретни проблеми.


"В нито един момент в хода на производството КЗК не е подканила страните да предложат мерки за запазване на ефективната конкуренция, нито е водила активна комуникация с уведомяващите страни, нито по какъвто и да било начин е обсъждала предложените от тях мерки", установява съдът. Затова магистратите намират, че КЗК практически е забранила сделката за ЧЕЗ, "без да извърши задълбочено проучване, като премине през законово определените фази на същото".


Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK