Прокуратурата в интерес на гражданите ли работи, питат от "Емко" в писмо до Гешев

Емилиян Гебрев

© Николай Дойчинов

Емилиян ГебревНадяваме се прокуратурата, както и другите отговорни държавни органи най-после да влязат в ролята на защитници на закона, на интересите на гражданите, на икономиката и на обществото и да опровергаят широко разпространеното впечатление за точно обратното. Това се казва в писмо от фирма "Емко" до главния прокурор Иван Гешев, изпратено и до медиите.


В него се посочва, че в действията срещу компанията в последните три години се виждат груби нарушения на законите и дълбока корупция, но въпреки жалбите, сигналите и писмата от прокуратурата не са предприели нищо.


В писмото се изброяват редица случаи, доказващи, че "в организирана престъпна група", която иска да се смени собствеността на "Емко", има настоящи, и вече бивши висши държавни служители, включително министри.
В писмото се посочва, че има натиск и въздействие върху съдии от Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията за отмяна на взети в полза на "Емко" и "Дунарит" решения. От "Емко" се оплакват и от брутален административен натиск и произвол от страна на министерствата на вътрешните работи и на икономиката.


Твърди се също срещу инвестиционната дейност на дружеството има хибридни действия на ДАНС и специализираното правосъдие. Отбелязва се и умишленото протакане на разследването на опита за убийство срещу собственика на "Емко" Емилиян Гебрев, сина му и директор във фирмата.


Писмото завършва с твърдение, че в последните седмици в публичното пространство са се появили нови имена, факти и обстоятелства, на които трябва да се обърне внимание. "Те вече придават един по-завършен вид на картината за участието на представители на държавната власт, на служители, прокурори и лица от специалните служби в кампаниите срещу "Емко", "Дунарит" АД и срещу нас лично. Вече ясно се виждат контурите на добре организирана общност по интереси и зависимости, отговаряща на характеристиките на организирана престъпна група. Имената на участниците в тази престъпна група са известни. Някои от тях вече станаха и публични след разследването на Антикорупционния фонд по случая, известен като "8-те джуджета", се казва в писмото.


През април при посещение в клон на предприятието президентът Румен Радев призова държавата да не спъва бизнеса на "Емко". Дружеството е зависимо от държавата поне от 2016 година насам. Тогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на контролираната от Емилиян Гебрев "Емко" да придобие друг оръжеен производител - "Дунарит".


Впоследствие обаче решението беше обжалвано от свързаната с депутата Делян Пеевски "Виафот инвестмънт България" и в началото на 2019 г. Върховният административен съд върна на КЗК сделката за преразглеждане. Точно преди година антимонополният орган забрани сделката окончателно (повече за казуса "Дунарит" - тук).


През май 2019 г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) внесе иск в Софийския градски съд (СГС) за конфискация на имущество за 13 млн. лева на собственика на "Емко" Емилиян Гебрев и сина му Христо. Гебрев е разследван от спецпрокуратурата за организирана престъпна група за пране на пари, свързана с източването на КТБ.


През 2015 година бе направен опит за отравянето на Гебрев, сина му и един от директорите на компанията. В началото на тази година бяха повдигнати обвинения на трима руски граждани, сред които е и основен заподозрян за участието в отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK