Без Менда Стоянова бюджетната комисия одобри 9% ДДС за алкохол, туроператори и спорт

архивен кадър

© Надежда Чипева, Капитал

архивен кадърБюджетната комисия реши на второ четене ставката на ДДС за бирата и виното, сервирани в заведения, да бъде намалена на 9%. Текстът е включен в преходните и заключителни разпоредби в Закона за местните данъци и такси, с които се променя Законът за ДДС. Предложението е внесено от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Промяната бе оповестена в понеделник от премиера Бойко Борисов, докато представяше пакет социални и икономически мерки срещу кризата, предизвикана от коронавируса.


От БСП заявиха, че ще се въздържат от подкрепа, като "за" се обяви само депутатът от групата Дора Янкова.


Пред комисията Валери Симеонов отчете, че намаляването на 9% ще увеличи събираемостта на данъка, а председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че няма да участва в гласуването по текстовете. "Принципно не съм съгласна с промяната на ставката по ДДС", каза тя.
После тя коментира пред журналисти, цитирана от агенция "Фокус", че има опасност срещу България да започне наказателна процедура, тъй като се нарушава европейска директива, която не позволява да се намалява ставката върху маржа на туроператорите. "Миналия път ние не приехме това предложение с мотива, че противоречи на директивата. То продължава да противоречи и сега и предполагам, че ще имаме инфричмънт (наказателна процедура - б. а.), като го приемем, но това тепърва предстои да видим", заяви Менда Стоянова, цитирана от агенция "Фокус".


При предишното гласуване, за което говори Стоянова, не бе обявен мотив, с който се отхвърли предложението на Валери Симеонов намалената ставка да важи и за туроператорите, както за настаняването в хотел, този аргумент не бе оповестен. Тогава не се разбра и защо не бе приет първоначалният вариант на проекта, в който се предвиждаше 9% ДДС да важи и за бирата и виното, а не само за храната в заведенията, и който също бе защитаван от Симеонов. Това накара собствениците на заведения да обявят, че депутатите нарушават тяхната уговорка с премиера и че така при завишени осигуровки клубовете и баровете не получават облекчение.


Междувременно пред телевизия "Блумбърг" Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите, коментира, че противоречие с европейска директива има по линия на алкохола. "В приложението на европейската директива, където пише кои ставки може да бъдат намалени, се посочва, че това може да става за храни и напитки с изключение на алкохолни и това е принцип", обяви тя.


Става дума за Директива относно общата система на данъка върху добавената стойност. "Дневник" изпрати въпроси до Европейската комисия за уточнение има ли такава императивна забрана и дали се допускат изключения при определени обстоятелства.


Приетите днес поправки, които се очаква да бъдат гласувани и на второ четене до края на седмицата, тъй като след това депутатите излизат във ваканция, предвиждат още с 9% ДДС да се облагат "случайните превози" независимо дали са част от туристическа услуга, услугите на спортните зали - фитнеси, тенис кортове, басейни, футболни игрища.


"Разширяваме кръга на услугите, които се облагат с намалената ставка от 9%. Това още един път доказва, че пробив в единната ставка винаги води единствено и само до разширяване на видовете услуги под натиска и искането на съответните бизнеси, което е съвсем нормално", коментира след заседанието още Менда Стоянова.


При предното намаление на налога тя демонстративно не присъстваше на заседанието на комисията, а против диференцираните ставки на данъка, от който идват 40% от данъчните приходи в бюджета, се обяви целият икономически екип на ГЕРБ начело с бившия вече финансов министър Владислав Горанов.


Гласуването на новите текстове мина без дебати в бюджетната комисия.


По-ниският данък за новата група стоки и услуги се очаква също да важи до края на 2021 г., докогато е и отстъпката, влязла в сила от 1 юли за останалите.


С друга поправка депутатите приеха, че туроператорите могат да връщат парите от капарирани, но неосъществени заради коронавируса екскурзии, до края на 2020 г. В момента срокът важи до края на извънредното положение, а преди коронакризата текстовете в Закона за туризма даваха срок от две седмици. Тъй като туроператорите са сред най-тежко засегнатите от въведените ограничения, те настояваха да имат възможност да връщат парите до две години или да ги заместят с ваучери със същата валидност. И в момента те могат да предложат ваучери на внеслите капаро клиенти, но не могат да ги задължат да приемат тази алтернатива.


"За съжаление тези пътувания продължават да не могат да се осъществяват, затова днес приехме да удължим срока до края на 2020 г. с надеждата, че 2021 г. може би ще започнат да се осъществяват. Тук трябва да кажем, че мярката засяга физически лица, които са капарирали своите пътувания, но няма да могат да получат заместващо пътуване", обясни Менда Стоянова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK