Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Асоциация възропта срещу готвени данъци за големи собственици на земи

Асоциация възропта срещу готвени данъци за големи собственици на земи

© Цветелина Белутова, КапиталБългарската асоциация на собствениците на земеделски земи изразява категоричното си несъгласие с внесения проект за промени в Закона за местните данъци и такси, който предвижда въвеждане на данъчно облагане на физическите и юридическите лица собственици на повече от 20 хиляди декара земеделска земя в страната. Това се казва в позиция на организацията, изпратена до медиите.


Аргументите си членовете на асоциацията са изпратили в становище до Комисията по бюджет и финанси, Комисията по земеделието и храните, както и Комисията по регионална политика.


През седмицата се разбра, че два проекта, изготвени от ВМРО и НФСБ, предлагат да бъде въведен данък за едрите собственици на земеделска земя, а рентите да се регулират и облагат над определени нива.
Според концепцията на ВМРО въпросният данък ще бъде общински,


ще се плаща от собствениците на над 20 хил. декара земя и ще бъде в границите от 1 до 10 лв. на декар в зависимост от категорията на земята. Изчисленията на партията са, че новият данък ще обхване 61 собственика, които притежават 4.1 млн. декара ниви. Общините пък ще получат допълнителни приходи в рамките на 40 млн. лв. годишно. НФСБ пък предлагат данък за собствениците на земи с над 10-20 хил. дка, който трябва да обхване стотина юридически и физически лица.


Предложенията за допълнителна финансова тежест за земеделския бранш се правят


в година с незапомнена суша, изключително ниски добиви и слаба реколта, спад в икономическата активност поради глобалната пандемия, които поставят българските земеделски производители пред тежки изпитания. Тези негативни последици, с които трябва да се справи земеделският сектор, ще бъдат дълготрайни и няма да могат да се преодолеят само в рамките на една стопанска година, прогнозират от асоциацията.


Оценката на нейните членове е, че най-тежкото последствие от предложенията, е, че увеличението на данъчното бреме върху един производствен актив, какъвто е земеделска земя, ще доведе до ръст на цената на рентата и наема на земеделска земя. "Земеделската земя е основно средство за производство, което противоречи на данъчния принцип да не се облагат с данъци основни средства за производство. В крайна сметка


потърпевши ще бъдат земеделските производители - ползватели на земеделска земя,


които ще трябва да понесат финансовата и икономическа тежест от предлагания имуществен данък", смятат от асоциацията.


От там допълват, че липсват аргументи за избрания количествен праг на собственост от 20 хил. дка. "По същия начин би могло да бъде избран праг от 1000, 2000, 5000, 10 000, 500 000 дка", коментират в становището си от асоциацията. Посочват, че 10 хил. дка земя в Северна България е с много по-висока реална стойност в сравнение с 20 хил. дка земеделска земя в повечето части на Южна България, например.


Асоциацията възразява и срещу това данъкът да е национален, а да се администрира "на парче" от всяка отделна община.


Собствениците смятат, че такъв данък ще доведе и до замразяване на инвестиционния процес и развитието на земеделието като цяло, защото индиректно ще се спрат възможностите за подобряване на земеделската инфраструктура и хидромелиорациите.


Членовете на асоциацията смятат още, че направеното предложение е дискриминационно и противоречи на Конституцията на страната, според която не се допускат никакви ограничения на правата или привилегиите, основани на лично и обществено положение или имуществено състояние.


Според данни на комисията по земеделие в Европарламента, цитиран от "Капитал", България е държавата с най-висока концентрация на земеделска земя в малко на брой дружества- тук 1.5% от дружествата контролират повече от 82% от парцелите. Предлаганите проекти обаче няма да променят картината, посочва изданието.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  Тук трябва много внимателно да се работи с данъците, защото земеделието и изобщо селското стопанство трябва да се развива!

 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  Тъпо беше че намалиха данъците на бирата и виното, а сега искат да увеличат данъците за земеделците😒. Да им се неначудиш на акъла на управляващите

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  "Тежко беше положението на българския народ!
  Плашаше данък десятък."
  из стар учебник по тошово време.
  Да се запитаме какво е положението на българския народ сега, под яркото слънце – ББ? До края на май работим за държавата във форма на данъци, които после разпределят/ме по чекмеджета и джобчета!

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Аз съм за - добра идея.

  Облагат се големите арендатори и собственици дето произвеждат всичко автоматизирано - пшеница, царевица, рапица и др. подобни култури.

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":
  "Тежко беше положението на българския народ! ПОД ТУРСКО РОБСТВО!
  Пропуснато по вина на автора, коректора и едитора :-)

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Аз съм за - добра идея.Облагат се големите арендатори и собственици дето произвеждат всичко автоматизирано - пшеница, царевица, рапица и др. подобни култури.
  —цитат от коментар 5 на realguru


  И си сменят старите шестмесечни овтомобили с нови!
  Това е най-дребната последица!
  Горките!
  Не че одобрявам данъка, опазил ме Бог!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  Не вярвам да има много собственици с над 20 000 дка земя. Но има много такива арендатори, големите бенефициенти на агросубсидиите, горди собственици на ролсройсове, тесла и ферари. И сега рИват, ножът бил "опрял" до кокала.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  [quote#7:"Alexander97"][/quote]

  Аз също не одобрявам данъците и съм против всякакви глупави и безсмислени данъци.

  Но в случая има субсидии, които изкривяват пазара. За да се възстанови донякъде баланса може да се сложи един данък.


 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  И да допълня, хубавото е че този данък ще е общински. Съответно ще отива за подпомагане на съответното село. И ако си избере читав кмет може и да има файда от тези пари.

  Привърженик съм на местно самоуправление и повече местни данъци и такси, за сметка на намаляване на ролята на държавата, централните данъци и централизирания бюджет.

  На по-ниско ниво парите се виждат по-лесно където отиват и къде се губят.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  "....в година с незапомнена суша, изключително ниски добиви и слаба реколта, спад в икономическата активност поради глобалната пандемия, които поставят българските земеделски производители пред тежки изпитания."

  Не е имало такъв период в цялата история на България. Баш чорбаджиите да не се облагат с никакви данъци. Е, няма как гратисния период да продължи вечно. Социалистическа България създаде земеделие от нищото, те за цели 30 години не направиха нищо. Сушата винаги е била проблем, но във време оно основно се отглеждаше царевица за зърно. И огромно количество зеленчуци. Сегашните разчитат само на субсидиите и отглеждат само пшеница. Щото само се оре-сее и жъне, после на корабите. За 30 години един язовир и една напоителна система не направиха. Хубаво но самата природа е недоволна и им удари секирата. С новия данък повечето от тях ще продават земята или ще фалират. И това е добра новина за българското земеделие.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Трябва, разбира се, да има такъв данък. В повечето развити страни е така.
  Голяма част от земеделската ни земя се владее от чужденци чрез компании регистрирани в България. Те ползват и субсидиите които ЕС отделя за България. Не може само да се експлоатира както земята така и страната. Трябва да оставят поне част от печалбата.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 524 Весело

  Ами то такива частни лица НЯМА.
  Това е поредния популистки безмислен закон.
  Даже и да има до влизането му тия земи ще са прехвърлени и ограничени до допустимя размер,единствените УДАРЕНИ ще са АДСИЦ за зем.земя, Може би този закон цели точно това - ликвидирането им, разпродаване на притежаваната от тях земя, ...

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":

  Ще трябва да те разочаровам, но България е имала земеделие още когато сме били под Турско робство.

  Може да посетиш Музея на Розата в Казанлък и да видиш тефтерите на местните търговците дето са изнасяли розово масло за Париж, Лондон и Ню Йорк, докато България е нямало на картата все още.

  Още тогава сме изхранвали почти цялата Османска Империя.

  След Освобождението земеделието продължава да е водещ отрасъл и да се развива.

  И после идват комунягите с техните измислици ТКЗС и после АПК и му разказват играта.

  В момента субсидиите от ЕС продължават да изкривяват нещата и да правят така че вафлите, кроасаните и солетите (брашно и захар - произведени автоматизирано) да са по-евтини от ябълките и прасковите. Съответно всички деца да ги предпочитат и после от ЕС да се чудят как да се борят против затлъстяването при децата.

 19. 19 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  Собствениците на толкова много земя? Направо са за национализация и раздаване на безимотни!

 20. 20 Профил на Pavel Makedonski
  Pavel Makedonski
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не е това начина, защото елементарно ще се прехвърлят земята между членове на семейството. Трябва да има облагане при % от земята, която се обработва само за зърнени и маслодайни култури. С други думи, да ги накара да се преориентират в зеленчукопроизводство, което се нуждае от работна ръка. Иначе - 5 работника си обработват 20 хил дка. Който не желае, тогава си плаща данък. И така не само собственици, а и арендатори ще са на еднакъв аршин.

 21. 21 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  61 човека владеят по голямата част от земята! Ама те лордовете в Англия са повече и по бедни от нашите чорбаджии! От къде се взеха? За нашия хал не ни е виновен Боко, а ей тези 61 човека и тия, които ги оставиха 30 години да смучат.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  За кого ? Земята е в ръцете на 15 фирми !! Като не им харесват да си търсят земя във САЩ..Рано или късно ще се върнем до Стаболийски ,и физическо (юридическо лице) повече от 2000 декара е заплаха за националната сигурност

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":

  Социалистическа България създаде земеделие от нищото...
  —цитат от коментар 13 на Judjuk


  Пълни глупости.
  До 1944 България е почти изцяло аграрна страна. Комунягите тръгнаха да правят масова индустриализация и ненужното тежко машиностроене, с което само за 30 години обезлюдиха селото. Налагаше се всички – от ученици и войници до учени от БАН да ходим на бригади за да събираме реколтата, защото нямаше кой.

  Спрете с плоските лъжи, защото е тъпо! Колкото повече лъжете, толкова повече ви мразят хората.

 27. 27 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Не е това начина, защото елементарно ще се прехвърлят земята между членове на семейството. Трябва да има облагане при % от земята, която се обработва само за зърнени и маслодайни култури. С други думи, да ги накара да се преориентират в зеленчукопроизводство, което се нуждае от работна ръка. Иначе - 5 работника си обработват 20 хил дка. Който не желае, тогава си плаща данък. И така не само собственици, а и арендатори ще са на еднакъв аршин.
  —цитат от коментар 20 на Pavel Makedonski


  По принцип си прав.

  Ама нямам нищо против и да обложат големите собственици.

  Един от големите проблеми на съвременните данъчни системи е, че преимуществено облагат приход, а не собственост.

  И затова социалното разслоение се увеличава с времето.

  Не съм за уравовиловка, ама когато 1% от хората владеят 50% от собствеността се доближаваме до олигархия.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 28. 28 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Чорбаджиите искат да не плащат данъци. Тези владеят някакви огромни участъци земя пък нямали пари... Ами да продават тогава земята да я купи по-кадърен.

 29. 29 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  До коментар [#20] от "Pavel Makedonski":

  Точно!

 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Долу феодализма. Подкрепям данъка. Това станаха твърде големи и си повярваха, че са недосегаеми и само ще лапат субсидиите, в това число и да обладават пари, които иначе биха стигнали и до по-малки земеделци. Ако не ги прилапваха големите акурли. На границата на правилата, ако не и отвъд нея.

  мурзилка
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  До коментар [#24] от "dejmos":


  Не е въпроса колко земя в ръцете на колко собственика е. Това е така защото ЗАКОНА ИМ ПОЗВОЛЯВА! В края на краищата тази хора работят, произвеждат продават и си печелят. Но е необходимо да се изработят добри стандарти и данъчни и за евросубсидии така че да се стимулира производството и в същото време облагането да е справедливо.

 33. 33 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  Когато става дума за евросубсидии виждате че винаги намират схеми за да точат пари.
  КОНТРОЛА НИ ЛИПСВА! КОНТРОЛА!!!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3353 Гневно

  ... За нашия хал не ни е виновен Боко, а ей тези 61 човека и тия, които ги оставиха 30 години да смучат.
  —цитат от коментар 21 на Мавродинов


  Че половината от това време все твоят Боко е бил бе!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Бай Бйенчу Бйенчиф ли ще е един от потърпевшите ?

 38. 38 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Казваш чорбаджиите имали повече земя а не искат да плащат данък. Задай си въпроса тогава ЗАЩО все още си стои плоския данък, щом едни получават в пъти повече от други които едва кретат???

 39. 39 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2537 Весело

  До коментар [#37] от "Тони КОСТОВ":

  😂

 40. 40 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  В момента благодарение на плоския данък в България има толкова много милионери, защото едно е да обложиш с 10% работник който получава МРЗ, а съвсем друго е да обложиш с 10% милионера

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#32] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Въпрос е ,въпрос е. Капитализъм във формата между 1930 -1980 е приемлив. След това става финансово -олигархичен. Кого очакваш да защитава закон /регулация...парите или справедливостта ! В раният капитализъм в САЩ това се нарича - антимонополно законодателство . Дадено нещо се ДРОБИ, докато придобие нормален пазарен ВИД.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на rsk14877483
  rsk14877483
  Рейтинг: 1314 Гневно

  Напълно съм съгласна, че трябва да има данъци за тези хиляди декари земя. Кажете ми, кой притежава ХИЛЯДИ декари, ако вече не е участвал в манипулирането на пазара? Знаете ли, че само един холдинг в България, един единствен, притежава 30 процента, повтарям 30%, от цялата обработваема земя в България? Какви мислите, че задават тона в тази Асоциация? Тук не става дума за дребния и среден производител, който така или иначе прецакан от големите. А цялото това "имане" върви с жестока експлоатация навсякъде по света.

  I ain't never crossed a man that didn't deserve it.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#46] от "tyt48674710":

  те и сега си говорят сами...:)))

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  До коментар [#42] от "dejmos":

  Всичко тръгва от законите. Щом е законно толкова много декари да са притежание ма даден човек, то защо да упрекваме него, а не този който му го е позволил?

 51. 51 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  До коментар [#44] от "Victoria":


  И как я купиха тази земя? От кого? Защо я купиха само определени хора? Въпроса за заменките??? Въпроса с данъчното облагане на богатите??? Не стигаме ли до същността на нещата...

 52. 52 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Хазартните перачи , руската рафинерия , лихварите от банките и фирмите за бързи кредити , сега и бедните земеделски производители с Бентли ....

  Тези ли браните на площада в палатките бе , умнокрасавците !?

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Облагането на собствеността върху земеделска земя трябва да започва от 300 декара по скала. Много е странно как едрите земеделци имат пари да купуват земя, обаче нямат пари за данъци, заплати и осигуровки. По селата няма хора, пътища не останаха... И това е точно заради сбъркания модел, който позволява концентрацията на огромна собственост на земя. Сбъркан е модела на субсидиране. Субсидират се милионери в недвижима собственост, за да купуват още повечеи и порочният кръг се затваря....!

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#50] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Национализация на земята. Това е решението

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Поредното малоумие излязло от Обединени Идиоти, проблема с огромната концентрация на земя в ръцете на определена група собственици(все от котилото на ДС и сие) е политически и с облагане с данък няма да се реши. Унищожаването на българското село е процес започнат от БКП през шестдесетте години и довършен едва сега с окончателното отнемане на основното средство за производство от селяните-тяхната земя.Селата се циганизираха и в тях са останали на доизживяване само старци и несретници, обикаляне от мутри и колектори като башубузук. Време е да се проумее, че коренът на българския народ е от тези села и виталността ни се подхранва само от тях. Сега навряни в бетонните гета от социализма на безродните, продажници и стигнахме до тук, от където вече нямаме изход. Трябва евросупсидиите трябва да се променят и да се дават за произведена и реализирана продукция както в Полша. Трябва да се повтори законодателството на БЗНС от времето на Александър Стамболийски и ще се нормализират нещата. Трябва да се направят много неща, но първо трябва да се вземе Оставката на правителството и главния прокурор за да се започне на чисто.

 58. 58 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#40] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ми милионерът пак ще плати много повече данък от бедняка, щото 10 % при милионера са съвсем различна сума от 10% при бедняка .....

  А относно статията - а що не отрежем субсидиите за партиите, вместо да товарим земеделците, а ??!

 59. 59 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#40] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ми милионерът пак ще плати много повече данък от бедняка, щото 10 % при милионера са съвсем различна сума от 10% при бедняка .....

  А относно статията - а що не отрежем субсидиите за партиите, вместо да товарим земеделците, а ??!

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#15] от "nhh18551388":

  Това не е вярно, почти няма чужденци едри земевладелци

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#40] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  И какво е лошото да има милионери в България. Те харчат повече и пак вкарват пари в хазната. На едно бмв ддс-то е 20-40 хил. лв.

 64. 64 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Този форум силно олевя

 65. 65 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#50] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Това казвам и аз:) Като се промени закона ще станат незаконни

 66. 66 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#40] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Колкото повече богати хора, толкова по-добре. Гледах преди няколко години едно изследване за Турция, там имаше тогава 650000 милионера. А в България бяха някъде 8000. Значи, ако примем че Турция е с 10 пъти по-голямо население от България, то в България трябва да имаме 65000 милонера. И какво показва всичко това? Че в България е мизерия. Богатите хора са малко и капиталът е съсредоточен в едни ръце, които обикновено са престъпни червено-мафиотски.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Стотина души притежават половин България, това е латиноамерикански тип държава, в която 90% от богатствата принадлежат на 0.0001% от населението. Това ли ви е демокрацията, това ли ви е прогреса, затова ли гълтахме жабетата. Кой гълтал - гълтал, вече няма балами, те умряха. Нека сега тези тарикати, които си присвоиха земята на България да плащат не просто данъци, а големи данъци, за да компенсират аванса, който им беше даден от властта.Нека да разберат на свой гръб, че безплатен обяд няма.

 69. 69 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#52] от "Dankol":

  Първо коментарът ви не е по темата.

  Второ въпросните изброени си живеят безконтролно при всички правителства. Сега просто някой се опитва да им отмъкне "бизнеса, протектиран от държавата".

  Да не говорим, че държавата в лицето на сегашното правителство на 2 пъти спасява една банка, свързана с една от най-големите групировки от мутренските години.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#66] от "anonim440":

  Като стане долара 3000лв сичко ще сме милионер. Няма достатъчно пари, да има 5000 броя пеефски.

  мурзилка
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Защо въобще на хора със стотици хиляди декари земя, трябва да се дават субсидии. Целта на субсидиите в ЕС има за цел да подпомага дребните и средни производители и те са ограничени, мисля до 10 000 декара. Тука направихме милионери арендатори, които обработват огромни площи чужда земя.

 79. 79 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Крайно време беше да започнат да си плащат данъци.

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  "Налагаше се всички – от ученици и войници до учени от БАН да ходим на бригади за да събираме реколтата..."
  До коментар [#26] от "tamada":

  Имаше реколта, ходехме да я събираме. Сега като няма, кой ходи?

 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  "Ще трябва да те разочаровам, но България е имала земеделие още когато сме били под Турско робство."
  До коментар [#18] от "realguru":

  И преди това е имало земеделие. Съвременно земеделие с механизация и напоителни системи нямаше. И язовири нямаше.

 82. 82 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2104 Весело

  До коментар [#5] от "realguru":Собствениците на толкова много земя? Направо са за национализация и раздаване на безимотни!
  —цитат от коментар 19 на Мавродинов

  Разсмя ми вечерта. Точно безимотните си продадоха земите на тези, щото мразят да работят. Отделно, че дори някой да има мерак да копа, то трактора ще го разори икономически, а за да имаш трактор, ти трябва много земя... Умниците ми те, карате по чувства, а не по разум и пазарно мислене, и после все едни такива ги измисляте...
  Национализации, оземляване на безимотните, пък после дефицитна стока, бригадири и "частно ползване"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2165 Весело

  До коментар [#54] от "Petleshev":

  "Много е странно как едрите земеделци имат пари да купуват земя, обаче нямат пари за данъци, заплати и осигуровки."

  М-да, много е странно как едрите хотелиери (банкери) имат пари да купуват хотели (банки), обаче нямат пари за данъци, заплати и осигуровки. Затова им намалиха ДДС-то двойно, а другите изобщо не плащат.

  "По селата няма хора, пътища не останаха..."
  По курортите няма хора, а пътищата се бетонираха така че и от Украйна не могат да дойдат хората.

  "И това е точно заради сбъркания модел, който позволява концентрацията на огромна собственост на земя. Сбъркан е модела на субсидиране."

  Определено има сбъркани модели, но първо, таза "концентрация" трябва да бъде доказана (с плащане на един минимален данък за всички собственици на земя) и тогава да се твърди, че някой плаща "огромни" данъци (за огромна собственост);
  второ, сама по себе си "концентрацията" позволява да се повиши икономическата ефективност (и работните заплати, вярно, на по-малко заети в селското стопанство);
  трето, въпросът за субсидиите (на декар, на единица продукция) е политически и много деликатен в Европа. Особено в логическото съгласуване на идеологията му - "стратегически отрасъл", който печели от … субсидии и инкубира все повече бедни-работещи (емигранти, вирусо-разпространители), та и самите вируси (на птичи, свински и други "коронни" вируси)

 84. 84 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  В белите европейски държави земеделието се дотира,а в България се облага с данък. Да обложиш с данък на декар е все едно ,едно индустриално предприятие да го обложиш за всяка машина. Данък върху декар без да се знае какво ще се сее и какъв добив ще има??? Тези фалшиви патриоти отговарят на приказката: "Дай на простия малко власт и му гледай акъла..." Аз пък предлагам на Симеонов хотелите да бъдат облагани с данък на стаи,това ще отговаря на декар в земеделието. Какво ще кажеш Симеонов или ти вече с релсата скочи в морето. На такива ненормални хора им е дадена власт да управляват България,то не че я управляват,тя е на автопилот,а те само я крадат.

 85. 85 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До # 78 Роси. До сега винаги съм се съгласявал с твоите заключения,но сега искам да те питам. Защо не станеш арендаторка и ще станеш милионерка,за да видиш как се става .Аз съм имал и лозя и праскови и не съм станал милионер...

 86. 86 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Много хора във форума не са работили земеделие и си мислят,че земеделието е лесна работа. Ореш,сееш и жънеш и готово,но това не е вярно. Има много разходи. За да произведеш хубаво зърно трябва да го наториш,а торта в България е доста скъпа. Има болести по житата,значи трябва да ги напръскаш,за да ги запазиш,а ако годината е добра и има много жито,цената ще му е ниска. Трябва да имаш къде да го съхраниш,а започнеш ли да го съхраняваш за по добра цена,трябва да го предпазиш от мишки. На полето голяма част от житото се изяжда от птиците и още много други проблеми. Който не се е занимавал със земеделие нищо не знае,за да дава мнение по въпроса.

 87. 87 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Латифундисти? Веднага след 1878г. т.н. чифлици са били до 300 дка.

 88. 88 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 459 Неутрално

  обединените примати са се сетили да борят по популистки митичния "чорбаджия изедник"

 89. 89 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2104 Весело

  До коментар [#84] от "Toni Ivanov":

  За къв да финансирам (дотирам) бг.земеделието с моите си пари (данъци)? За да имам зависимо и неадекватно земеделие, за да ми е скъпо в магазина, за да ми се подиграят отново с "канадски боб по български", да изнасят фиктивно та да има реално вдигане на цените и други схеми? Ми не, мерси, ама е най-добре бг.земеделието да не се дотира от бг.бюджета. Какво, ще се бориш за по-големи дотации, та да изкараш картофи под цените на поляците и французите, та да ги изнесеш там и онези да ядат евтини картофи, щото аз съм им платил намалението? Ми не, мерси — никакви дотации. Достатъчно ви дотират със схемите около "горивата за селското стопанство". Ако ЕС иска да ти даде нещо, да ти дава. Мен ме устройват полските евтини картофи по веригите, щото някой друг е платил, та да са ми евтини. Ей заради това не си станал милионер от земеделие, щото не схващаш основни пазарни принципи. Щял бил да се замогне, с дотирана продукция в схемаджийска държава... смех, смех...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK