Търговски и фармацевтични фирми движат пазара на индустриални площи

Търговски и фармацевтични фирми движат пазара на индустриални площи

© Цветелина Белутова, КапиталСекторите, които получиха допълнителен тласък за развитие от началото на кризата с коронавируса, са тези, които допринасят за плавното нарастване на предлагането на индустриални площи. Това показва анализ на консултантската компания "Колиърс" (Colliers) за първото полугодие.


До края на юни предлагането расте с 3%, което води до общ обем 1.096 млн. кв.м. Основна заслуга за това развитие има завършването на "Логистичен парк София" и на две нови сгради в "Логистичен парк Ист ринг". Лек ръст от 1% се регистрира и в нивата на свободните площи, с което те достигат до 8%.


Търсенето в сегмента е генерирано основно от компании,
които се занимават с търговия с бързооборотни стоки, фармация, електронна търговия и транспорт и спедиция. Те имат съществен принос към нетното усвояване на 23 500 кв.м, разположени предимно в новозавършени сгради и отдадени още на етап "в строеж".


Промени в средните наемни нива на клас А и B складови площи с добра локация и изградена инфраструктура не се наблюдават. Те остават съответно 5.20 евро и 2.70 евро на кв.м на месец.


Отражението на здравната криза върху логистичните компании е пряко свързано с ефекта й върху техните клиенти, казват в допитване на "Колиърс" те. По тази причина при 74% от участниците се наблюдава частично неблагоприятно влияние върху бизнеса, тъй като обслужват и сектори, пострадали от кризата. За 9% случващото се има положителен ефект върху дейността, а за останалите 17% - отрицателен.


Част от автомобилните заводи спират работа


за известен период, друга продължават, но с по-ниско темпо на производство, а някои се преориентират към изработка на защитни предпазни средства. Има и компании, на които се налага да приложат мерки за справяне с последствията от здравната криза като използване на платен и/или неплатен отпуск от служителите и въвеждане на работа на смени, сочи още анализът.


Нагласите на 1/3 от производствените компании в сектора за следващите 18 месеца


са да продължат дейността си без съществени промени в организацията. 33% обмислят възможности за осигуряване на по-голяма ликвидност с предприемане на различни действия, сред които са предоговаряне на наемни условия и продажба и последващо наемане на използваните от тях площи.


В резултат на здравната криза и нейното отражение върху бизнеса очакванията за следващите месеци са в няколко посоки. Наемодателите с дългогодишен опит ще предложат гъвкави решения на тези от своите наематели, които изпитват затруднения. Най-често прилаганите подходи в тази посока са намаляване на наема за сметка на удължаване на срока на договора или наемане на повече площи във времето.


Налице е вероятност за повишено търсене на хладилни складове и крос-докинг площи, най-вече от оператори на хранителни стоки. Ще се засилва градската логистика - наемане на складове на локации в близост до жилищни квартали.


Все повече ще се наблюдава


преместване на бизнес операции и производство от Азия


по-близо до централното седалище на фирмата - към Европа, т.нар. ниършоринг. Като част от тази тенденция България - със своето геостратегическо положение, данъчна политика и наличие на работна сила, има шансове да привлече повече инвестиции, смятат анализаторите.


Друга тенденция, която се очаква, е засилване на автоматизацията на производствата и електронната търговия, което ще доведе и до оптимизация в използването на индустриални и логистични площи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  "Все повече ще се наблюдава
  преместване на бизнес операции и производство от Азия
  по-близо до централното седалище на фирмата"

  Логично е, очаквахме го, но още не бързам да се радвам.

  подпис
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Едно време алхимиците опитвали да превърнат олово в злато. Днешните фармацевти само могат да им се смеят. Произвеждат лекарства, в пъти по-скъпи от златото.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5215 Неутрално

  "... България - със своето геостратегическо положение, данъчна политика и наличие на работна сила, има шансове да привлече повече инвестиции..."

  Ако сами не си пропилеем шансовете

 4. 4 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Ако се спускате от магистрала Тракия лъм с. Равно поле покрай Верила ще ви се уплаши окото. Строят се огромни халета на площи от по няколко стотин декара.

 5. 5 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 988 Неутрално

  "... България - със своето геостратегическо положение, данъчна политика и наличие на работна сила, има шансове да привлече повече инвестиции..."Ако сами не си пропилеем шансовете
  —цитат от коментар 3 на pet_fire


  Отдавна сме ги пропиляли с корупционната обстановка създадена от ГЕРБ разбойници. Последните 10 години има няма 1,2 милиарда инвестиции и то не точно такива.
  Никой не говори за производство. А при отказ от потребление на цели стокови групи, занимаващите се с търговия влизат в свредел. голяма част от площите ще последват съдбата на хотелите по морето, т.е. ще стоят празни. Грантовете ще се разпределят на Герб актив и данъците ще спаднат, също и акцизите. Спаднат ли те спада всичко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK