ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Предозиране: Здравей, "Балкантурист"? Министър иска традиционно меню в ресторантите

Предозиране: Здравей, "Балкантурист"? Министър иска традиционно меню в ресторантите

© Велко АнгеловВъображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции, частни сдружения или пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна преди шест години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската политика продължава и до днес да подава нови сюжети.


От прессъобщение на Министерството на туризма от днес се разбира, че новият министър на туризма Марияна Николова вижда сред приоритетите си разработването на "традиционно българско меню" в помощ на ресторантите. "Министърът поясни, че вече е стартирана работа по менюто, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите в курортите. Тя настоя за ускорена работа по него, за да може в най-скоро време да бъде предложено на бранша", се казва в прессъобщението. Така описана, идеята напомня на рецептурниците на "Балкантурист" - държавният туроператор при социализма, който държеше монопола върху входящия туризъм.


Министър Николова е на поста от 24 юли, когато смени Николина Ангелкова. Тя поема управлението на туризма в период на дълбока международна криза и блокада на пътуванията, масови съкращения и фалити, но темата за менютата досега не е била никога сочена като изискваща държавна помощ от ресторантьорския бранш. Николова е кандидатура на лидера на НФСБ (част от Патриотичния фронт) Валери Симеонов в правителството и преди последните промени беше вицепремиер без министерски портфейл.
" Дневник" публикува прессъобщението за новата инициатива изцяло без редакторска намеса.


Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и ректорът на Университета по хранителни технологии - Пловдив проф. д-р инж. Пламен Моллов обсъдиха създаването на традиционно българско меню.


Основната цел на проекта е да се създаде професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню. Университетът е единственият с такъв профил на Балканите, който подготвя висши кадри за туризма. В него се обучават 660 студенти от цялата страна, а желаните специалности са 100% запълнени. В срещата участва и кметът на община Пловдив Здравко Димитров.


Министърът поясни, че вече е стартирана работа по менюто, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите в курортите. Тя настоя за ускорена работа по него, за да може в най-скоро време да бъде предложено на бранша. Според мен е важно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария, каза министър Николова. И добави, че през последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България.


Проф. Моллов заяви, че създаването на национално меню за България би допринесло за развитието на туристическата инфраструктура и прилагане на модел за развитие на конкурентоспособен туризъм. Той допълни, че голяма част от туристите, които посещават страната ни, желаят да се запознаят с националните ни особености в храненето, както и да опитат от националната и регионалната кухня, като неговите очаквания са менюто да провокира интереса на чуждестранните гости.


По време на срещата бе предложено деветте туристически района в страната да представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които ще подчертаят уникалността на районите. Това би допринесло за по-висока информираност у гостите и желание за посещение на конкретно място.


"Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер", поясни проф. Моллов.


Двете страни се договориха, че университетът ще сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта. Вицепремиерът предложи също да се насърчат инженерните специалности и да се обмисли провеждането на мастер класове съвместно с големи кулинарни академии.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK