Предозиране: Здравей, "Балкантурист"? Министър иска традиционно меню в ресторантите

Предозиране: Здравей, "Балкантурист"? Министър иска традиционно меню в ресторантите

© Велко Ангелов



Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции, частни сдружения или пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна преди шест години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската политика продължава и до днес да подава нови сюжети.


От прессъобщение на Министерството на туризма от днес се разбира, че новият министър на туризма Марияна Николова вижда сред приоритетите си разработването на "традиционно българско меню" в помощ на ресторантите. "Министърът поясни, че вече е стартирана работа по менюто, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите в курортите. Тя настоя за ускорена работа по него, за да може в най-скоро време да бъде предложено на бранша", се казва в прессъобщението. Така описана, идеята напомня на рецептурниците на "Балкантурист" - държавният туроператор при социализма, който държеше монопола върху входящия туризъм.


Министър Николова е на поста от 24 юли, когато смени Николина Ангелкова. Тя поема управлението на туризма в период на дълбока международна криза и блокада на пътуванията, масови съкращения и фалити, но темата за менютата досега не е била никога сочена като изискваща държавна помощ от ресторантьорския бранш. Николова е кандидатура на лидера на НФСБ (част от Патриотичния фронт) Валери Симеонов в правителството и преди последните промени беше вицепремиер без министерски портфейл.




" Дневник" публикува прессъобщението за новата инициатива изцяло без редакторска намеса.


Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и ректорът на Университета по хранителни технологии - Пловдив проф. д-р инж. Пламен Моллов обсъдиха създаването на традиционно българско меню.


Основната цел на проекта е да се създаде професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню. Университетът е единственият с такъв профил на Балканите, който подготвя висши кадри за туризма. В него се обучават 660 студенти от цялата страна, а желаните специалности са 100% запълнени. В срещата участва и кметът на община Пловдив Здравко Димитров.


Министърът поясни, че вече е стартирана работа по менюто, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите в курортите. Тя настоя за ускорена работа по него, за да може в най-скоро време да бъде предложено на бранша. Според мен е важно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария, каза министър Николова. И добави, че през последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България.


Проф. Моллов заяви, че създаването на национално меню за България би допринесло за развитието на туристическата инфраструктура и прилагане на модел за развитие на конкурентоспособен туризъм. Той допълни, че голяма част от туристите, които посещават страната ни, желаят да се запознаят с националните ни особености в храненето, както и да опитат от националната и регионалната кухня, като неговите очаквания са менюто да провокира интереса на чуждестранните гости.


По време на срещата бе предложено деветте туристически района в страната да представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които ще подчертаят уникалността на районите. Това би допринесло за по-висока информираност у гостите и желание за посещение на конкретно място.


"Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер", поясни проф. Моллов.


Двете страни се договориха, че университетът ще сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта. Вицепремиерът предложи също да се насърчат инженерните специалности и да се обмисли провеждането на мастер класове съвместно с големи кулинарни академии.

Ключови думи към статията:

Коментари (141)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на tulup
    tulup
    Рейтинг: 1378 Неутрално

    Това антикомунистическо правителство само соц идеи генерира - то не бяха държавни бензиностанции, ограничения в печалбата на супермаркетите, сега и това

    Не ме търсете преди обяд
  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5395 Весело

    На валерко голямата изгора !!! Калинка от сой !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  4. 4
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  5. 5 Профил на Чушкопек
    Чушкопек
    Рейтинг: 250 Неутрално

    "Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер", поясни проф. Моллов.

    Пламенчо откри топлата вода. Че то от памтивека, къде има софра, винаги има и кибици. Ама важното е, да се каже засукано.

    Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
  6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5395 Весело

    До коментар [#4] от "proventuss":

    Греда другарю.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  7. 7 Профил на danvan
    danvan
    Рейтинг: 1611 Неутрално

    Не съм допускал, че може да има по голям идиот от Ангелкова ... човек се учи докато е жив ...

    Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
  8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5395 Весело

    До коментар [#5] от "Чушкопек":

    Особено ако друг плаща софрата.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5395 Весело

    До коментар [#7] от "danvan":

    Тази е тотал щета.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  10. 10 Профил на tulup
    tulup
    Рейтинг: 1378 Неутрално

    До коментар [#7] от "danvan":

    Треперя да не сменят Барни, че може да намерят някой по-голям капацитет, неясно откъде

    Не ме търсете преди обяд
  11. 11 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 780 Любопитно

    И какви са традиционните храни? Най-вероятно от Балкантурист детството на министърката!

    Освен това какво ще правим? Традиционно или гурме? Явно министърката не е излизала от станциите на МС и не знае какво предлагат хотелите с традиционно чужди туристи.

    Ако говорим за сериозните ол-инклузив хотели, то всички имат специални българска/балканска тематични вечери или ресторанти, както и елементи в менюто.

    Между другото явно не е чувала какво искат британци и германци в ресторанта. Едните се оплакват, че няма ростбиф и йоркшир пудинг, другите че менюто е твърде за британци, трети че няма достатъчно за вегетарианци.

    както се вика – няма угодия. Хеле пък за един министър на туризма и то вицепремиер.

    @)----,--'--
  12. 12 Профил на proventuss
    proventuss
    Рейтинг: 1147 Неутрално

    До коментар [#4] от "proventuss":Греда другарю.
    —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


    Другари са ти вълците в гората.

    Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
  13. 13 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 780 Гневно

    В крайна сметка тая ще е министър от ден до пладне. По-добре да не се бърка много, защото само бели може да сътвори.

    В туризма много бързо се разваля и много бавно се гради наново.

    @)----,--'--
  14. 14 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 2819 Неутрално

    Искахте нов министър, на ви сега нов министър :)

    Предполагам и тая няма ви хареса. Абе направо го закрийте това министерство, заедно с още 5-10 безполезни. :)

  15. 15 Профил на proventuss
    proventuss
    Рейтинг: 1147 Неутрално

    Като отидете в Гърция какво ядете? Сувлаки, мусака, гнешко джоланче. В Германия шницел, вурстчета, в Белгия пържени картофи и т.н. Аз например съм и кулинарен турист, искам да опитам местната кухня. Какво може да предложи един български ресторант освен традиционната скара?

    Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
  16. 16 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1685 Неутрално

    Имитиране на дейност. Толкова й разбира главата.

  17. 17 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2107 Неутрално

    Заглавието подвежда. Никой не може да наложи менюто в ресторант, но няма нищо лошо да има информация за начина на приготвяне на традиционни български ястия.

  18. 18 Профил на tulup
    tulup
    Рейтинг: 1378 Неутрално

    До коментар [#15] от "proventuss":

    Сигурен съм, че любовницата на някой заместник-премиер в Гърция е въвел сувлакито по ресторантите.

    Не ме търсете преди обяд
  19. 19 Профил на deymus
    deymus
    Рейтинг: 788 Неутрално
  20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5395 Весело

    До коментар [#12] от "proventuss":

    Нервен си нещо. Що тъй ???

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5395 Весело

    До коментар [#15] от "proventuss":

    За теб специално Имамбаялдъ.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  22. 22 Профил на padrino
    padrino
    Рейтинг: 3446 Весело

    Едната правеше приложения за чадъри, другата ще се прави на готвач 😁😁😁

    Тези с конкурс ли ги избират бре? Коя от коя по тъпи 😁😁😁

    На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
  23. 23
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5395 Весело

    До коментар [#22] от "padrino":

    Това им е експертизата на калинките.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  25. 25 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 1104 Неутрално

    Е, доживях отново да върнат таратора със стъргани краставици, дветете кюфтета с гарнитура лютеница "Хоро" и боб и зеле. Евала на тая тлъста патриотарска калинка. Вече ще казва и какво да ядем по ресторантите, пардон, стола на почивната станция. А бунгалата кога ще ги връщате ?

    ОСТАВКА и ВЪН !

  26. 26 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1685 Неутрално

    Да си направят държавни ресторанти (като държавните бензиностанции) и там да си налагат мутренското меню.

  27. 27 Профил на bacillus
    bacillus
    Рейтинг: 395 Неутрално

    Добре бе, тия калинки с конкурс за тъпота ли ги избират? Или за дълбоко гърло?

  28. 28 Профил на proventuss
    proventuss
    Рейтинг: 1147 Неутрално

    До коментар [#12] от "proventuss":Нервен си нещо. Що тъй ???
    —цитат от коментар 20 на КМЕТ В СЯНКА


    Аз ли? Нищо подобно, пия си Бексчето, ям вурстчета и не гледам българска телевизия.
    Ти си в БГ, като гледам, набираш като Балканче на баир. Пази си нервите за изборите догодина.

    Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
  29. 29 Профил на padrino
    padrino
    Рейтинг: 3446 Весело

    Като отидете в Гърция какво ядете? Сувлаки, мусака, гнешко джоланче. В Германия шницел, вурстчета, в Белгия пържени картофи и т.н. Аз например съм и кулинарен турист, искам да опитам местната кухня. Какво може да предложи един български ресторант освен традиционната скара?
    —цитат от коментар 15 на proventuss


    Ти от коя част на България си бре капацитет? Ако си мислиш, че Българската кухня е скара ти не си наред в главата, или си по скоро всичко друго но НЕ И БЪЛГАРИН 😁😁😁😁😁😁

    На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
  30. 30 Профил на liz31552545
    liz31552545
    Рейтинг: 473 Неутрално

    Предишната министърка пет години с чадърите и шезлонгите се занимаваше, тая с манджите...

  31. 31
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  32. 32 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 1104 Неутрално

    До коментар [#15] от "proventuss":

    Ти май продължаваш да не разбираш. И сега може да ядеш "традиционно българско меню" в определени ресторанти. Ако има такова търсене, ще се наотворят хиляди кръчми с подобни менюта. Не работа на министерство да определя рецептите на заведенията, че и да "въвежда" и препоръчва.

  33. 33 Профил на padrino
    padrino
    Рейтинг: 3446 Весело

    ........ А бунгалата кога ще ги връщате ?ОСТАВКА и ВЪН !
    —цитат от коментар 25 на Индиана


    За Бунгалата трябва да изчакаш малко, първо Профсъюзните карти за почивка да дойдат 😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

    На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
  34. 34 Профил на djb95
    djb95
    Рейтинг: 468 Неутрално

    Любовницата на Моллов от борда по туризъм Карастоянова му намира работа с държавно преоектче

  35. 35 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 962 Неутрално

    От коленето на прасе по традиционно нема. Калинката да задължи ресторантьорите да колят и прасета пред чужденците...
    Тея не се ли умориха от тъпотии... Сменят калинката, ма тя по- зле от предната...

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  36. 36 Профил на Koothrapalli
    Koothrapalli
    Рейтинг: 294 Весело

    Ще се преоткрие шопската салата отново.

    уморен от хитрините с които сблъсквам всеки ден
  37. 37 Профил на uej03527584
    uej03527584
    Рейтинг: 714 Неутрално

    ного арна снимчица.па и навремето балкантурст и ресевето си беха супер кръчми

  38. 38 Профил на Сахаров
    Сахаров
    Рейтинг: 628 Неутрално

    Може да стане с шопска салата! Убеден съм! Обаче не и с тази на Валериевица! Дори и да изкопира рецептурниците, шопската салата на Валериевица няма да има нищо общо с тази на Балкантурист... Просто вкусът го няма! Няма го ароматът! Сочността... текстурата на домата... Политиката при семената е тотално сбъркана! Веднага след нея и технологията на отглеждане, преди всичко хидропониката... Доматите в България и Германия са едни и същи! Плюс това производството 89-та е 900к тона, а 2018 - 150к тона и 100к внос...

    I shave with Occam's razor
  39. 39
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  40. 40 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3411 Неутрално

    В момента всеки назначен "шеф" има собствена представа дори за таратор и кебабче.
    http://www.bdsfood.bg/
    https://www.kulinarium.bg/рецепти/супи/таратор-с-авокадо/

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  41. 41 Профил на hrz01609732
    hrz01609732
    Рейтинг: 30 Неутрално

    Министърката е истинска карикатура. Тъпа и грозна

  42. 42 Профил на 65
    65
    Рейтинг: 365 Неутрално

    Традиционните туристи ги няма никакви, но има традиционна ботевградска калинка министър ПБП!

  43. 43 Профил на asroma1927
    asroma1927
    Рейтинг: 797 Неутрално

    Тази калинка трябва да гледа някое интервю с Каха Бендукидзе - бащата на грузинските икономически реформи при президента Саакашвили. А и не само тя, а и цялото правителство, съставено от откровени идиоти. А след това да се опита да осъзнае какво говори този гениален човек, чиято основна концепция е пределно проста - държавата не трябва да се занимава с икономика, не трябва да се бърка на хората и фирмите, а трябва да създаде рамка, в която всеки индивид и търговско дружество са напълно свободни в действията си.

  44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5395 Неутрално

    До коментар [#33] от "padrino":

    Пуснаха ги.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  45. 45 Профил на padrino
    padrino
    Рейтинг: 3446 Весело

    В момента всеки назначен "шеф" има собствена представа дори за таратор и кебабче. http://www.bdsfood.bg/ https://www.kulinarium.bg/рецепти/супи/таратор-с-авокадо/
    —цитат от коментар 40 на дерибеев


    Таратор с Авокадо?? 😁😁😁
    Недей така моля те Дерибейка, точно ще сядам на вечеря....

    На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
  46. 46 Профил на irobot
    irobot
    Рейтинг: 456 Неутрално

    До коментар [#1] от "tulup":

    Традиционно българско меню от 1975:

    Салати:
    - Шопска

    Скара:
    - Кюфте
    - Кебапче
    - Шишче

    Десерт:
    - Мляко с грис
    - Крем карамел

  47. 47 Профил на padrino
    padrino
    Рейтинг: 3446 Весело

    До коментар [#33] от "padrino":Пуснаха ги.
    —цитат от коментар 44 на КМЕТ В СЯНКА


    Кмете, това сериозно ли е? 😁😁😁 Кажи ми че се шегуваш, моля те.

    На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
  48. 48
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  49. 49
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  50. 50 Профил на accidental
    accidental
    Рейтинг: 603 Неутрално

    Защо не "традиционно българско меню"?
    Скоро бях в Еквадор и там ти дават две менюта едното традиционно и едно фюжън
    Аз винаги си избирах традиционното меню

    Cuy asado (Хамстер)
    Llapingachos картофени палачинки
    Churrasco ecuatoriano месо на грил със странни подправки
    Mote pillo
    Ceviche de camarón
    Bolones de verde
    Locro de papa

  51. 51 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2196 Неутрално

    - и какво ядете в България?
    -кебапчета
    -и това какво е?
    -мляно месо с подправки
    -друго какво ядете?
    -кюфтета
    -а това какво е?
    -мляно месо с подправки
    -нещо друго?
    -кърначета, мляно месо с подправки
    -а нещо друго ядете ли?
    -луканка

  52. 52 Профил на Eef18649573
    Eef18649573
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Задължително е да върнат социалистическия рецептурник в ресторантите. Нека си готвят и модерни ястия, но когато правят нещо традиционно следва да е от качествени съставки и по стандарт, за да не свалят нивото на туристическата услуга. И не е лошо например да се въведе некакъв държавен сертификат за заведенията. Например, като влезеш в такъв ресторант да знаеш, че всичко се приготвя от пресно месо, пресна риба, пресни/замразени небланширани зеленчуци, сирене от млеко и пр.

  53. 53 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 780 Гневно

    Защо не "традиционно българско меню"?Скоро бях в Еквадор и там ти дават две менюта едното традиционно и едно фюжънАз винаги си избирах традиционното
    —цитат от коментар 50 на accidental

    Защото в Еквадор има (вековни) традиции и местни продукти, а в България не. Затова.

    Всичко, което един министър (от нейния ранг) може да има представа за традиционно българско е рецептурника на Балкантурист.

    Най-старите ни „традиции“ могат да се намерят в готварските книги от началото на ХХ век. Между другото там салати няма, а ястията са си по-скоро балкански.

    @)----,--'--
  54. 54 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3340 Неутрално

    И кво сега? - Ще отида на ресторант и няма да мога да си поръчам куиноа, суши и гуакамоле. Ще ме карат да ям дивашки храни като таратор, шопска салата или оная салата с печен пипер и чубрица, която само болното въображение на варвари може да измисли. Въобще не желая да споменавам щкембе чорба и пача. Само от звуците на тия думи ми прилошава. Баба ми доживя до 96 години само благодарение на това, че сутрин закусваше с авокадо сандвич, а като се върнеше от работа в ТКЗСТо и нахранеше животните, си наливаше чаша Совиньон Бланш и го пиеше с Камемберг.Забравих да спомена, че преди закуска винаги правеше половин час йога, медитираше 15 минути, а чак след това отиваше на блока да окопава царевица, порязва лозя и прочее.
    —цитат от коментар 23 на Nedyalko Lazarov


    Жалко, че не е жива да спаси и тя туризма.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  55. 54 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 4497 Весело

    Кое ли ще е това традиционно българско меню дето го нямат на балканите!?Аз се сещам за едно ама то беше само за българи-студени кебапчета с вкиснал боб с лютеница-топла бира - шопска със сиренце.Ако кихнеш може и луканка и кола да добавят.

  56. 56 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 780 Весело

    Задължително е да върнат социалистическия рецептурник в ресторантите. Нека си готвят и модерни ястия, но когато правят нещо традиционно следва да е от качествени съставки и по стандарт, за да не свалят нивото на туристическата услуга. И не е лошо например да се въведе некакъв държавен сертификат за заведенията. Например, като влезеш в такъв ресторант да знаеш, че всичко се приготвя от пресно месо, пресна риба, пресни/замразени небланширани зеленчуци, сирене от млеко и пр.
    —цитат от коментар 52 на Eef18649573


    Мдааа, и да задължат китайските ресторанти да ползват само китайски продукти...

    @)----,--'--
  57. 57 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3340 Неутрално

    Ходил съм на морето, правил съм изследвания, анкети, интервюта, знам как изглеждат нещата от гледна точка на чуждестранните туристи, на чуждите туроператори, на българския персонал и т.н. Госпожата няма никаква представа. Помен от представа. Тук помага само евтаназия (в професионално отношение, разбира се).

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  58. 58 Профил на Lou
    Lou
    Рейтинг: 1502 Неутрално

    Ясно. За проблемите на българския туризъм е виновна храната. Тупистите искат да ядат мусака и шопска салата, пък ние им предлагаме пържени картофи и кебапчета. И заради това те се тълпят на плажовете в Гърция и Турция, при нас не идват.

    Все едно слушам Мирча Кришан. Питат го за папрата, а той върти, суче, само за краставицата говори. Българският туризъм от години страда от презастрояване и бетонен терор по бреговете. Вече строим подпорни стени с къщички за птици, които не са точно за летящи птици. Алчни концесионери искат по 30-40 лв за шезлонги. Ресторанти надписват сметки, искат космически цени за ястията и алкохола. Морето е пълно с фекалии. Историческите ни обекти тънат в буренаци и забрава, няма пътища към тях. Няма реклама за българския туризъм, няма реклама за историческит обекти, никой не знае за нашата дълга 13-вековна история.

    Но Министър Николова се загрижила за националната кухня от Балкантурист.

    "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
  59. 59 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2824 Разстроено

    Явно четенето с разбиране и осмисляне на текст не е силата на едно 95% от преждекоментиралите. А се хвалят, какво елитно соц образование са получили. Майко мила, жалка история, един текст да не могат да осмислят ...
    Верно, текста е пиднесен дали тенденциозно, дсли некадърно ,,,
    Лоша работа ...😱

    Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5395 Неутрално

    До коментар [#47] от "padrino":

    За ваучерите за почивка не си ли чул?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5395 Неутрално

    До коментар [#52] от "Eef18649573":

    Въведен е но корумпетата не го спазват.
    ГАРАНТИРАНО от ГЕРБ !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  62. 62 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 780 Любопитно

    До коментар [#1] от "tulup":Традиционно българско меню от 1975:Салати:- ШопскаСкара:- Кюфте- Кебапче- ШишчеДесерт:- Мляко с грис- Крем карамел
    —цитат от коментар 46 на irobot


    Между другото качеството на менюто си личи по десертите. 98% от ресторантите имат ОТЧАЙВАЩО меню с десерти от обичайните заподозрени:

    1. Сладолед във вариации - топка, мелба или директно от фризера на производителя.

    2. „Домашна“ бисквитена торта. Нямам думи! А като добавят и „по стара бабина рецепта“ направо умирам. В краен случай парче торта готова от хладилника произведена от незнайно кого.

    3. Крем карамел. Обикновено от пликче. По-парвенюшките - крем брюле.

    4. Палачинка. 5-6 позиции с различен пълнеж, а защо не и сладоледа от т.1

    5. Плодове. Според сезона разбира се. На парче. В краен случай - плодова салата (когато трябва да се поизрежат разкапващите се плодове от предното изречение.

    6. Цедено кисело мляко с смокини, мед, сладко каквото има. Булгар, булгар! Махнахме им главите на чужденците с таз гурме кулинария.

    7. Лава-кейк, шоколадово суфле и пр. Със сладолед от т.1 разбира се. Тук има лека илюзия за нещо специално, освен ако не знаеш, че обикновено формичката със сместа стои замразена и после се мята директно във фурната. Единствения „майсторлък“ е да спазиш точно време (до секунди) на точна температура и сервитьора да не го забрави на шубера...

    Други „традиционни“ десерти за щастие почти не се срещат по ресторантите - грис халва, мляко с ориз, крем малеби.

    @)----,--'--
  63. 63 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 780 Весело

    Госпожата няма никаква представа. Помен от представа. Тук помага само евтаназия (в професионално отношение, разбира се).
    —цитат от коментар 57 на Един вампир броди из Европа

    А може би нещо по фино – лоботомия?

    @)----,--'--
  64. 64 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1410 Неутрално

    "он-че-нече-че руча-качамак-де-че-оди-макя-му-мечка!"

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  65. 65 Профил на къдрав и сам се стриже
    къдрав и сам се стриже
    Рейтинг: 779 Неутрално

    много българосричащи малко българи

  66. 66 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 1669 Неутрално

    По държавните потели и столове може да си правят каквото искат меню.

  67. 67 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8196 Неутрално
  68. 68 Профил на ivangabrovo
    ivangabrovo
    Рейтинг: 643 Неутрално

    Тази калинка трябва да гледа някое интервю с Каха Бендукидзе - бащата на грузинските икономически реформи при президента Саакашвили. А и не само тя, а и цялото правителство, съставено от откровени идиоти. А след това да се опита да осъзнае какво говори този гениален човек, чиято основна концепция е пределно проста - държавата не трябва да се занимава с икономика, не трябва да се бърка на хората и фирмите, а трябва да създаде рамка, в която всеки индивид и търговско дружество са напълно свободни в действията си.
    —цитат от коментар 43 на asroma1927


    Поздравления, за това че споменахте с добро Каха Евтандилович. Беше велик предприемач, но и един от първите, които шайката на Путин отряза. Успя да се спаси навреме в Грузия.

  69. 69 Профил на Локомотив
    Локомотив
    Рейтинг: 693 Любопитно

    Искахте нов министър, на ви сега нов министър :)Предполагам и тая няма ви хареса. Абе направо го закрийте това министерство, заедно с още 5-10 безполезни. :)
    —цитат от коментар 14 на realguru


    На теб харесва ли ти този министър?
    Ако да - ЗАЩО?

  70. 70 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 2634 Неутрално

    хааха и дебелия несебърски бос на ресторанта каза: "е сега ще го оправим менюто, вашта @№&$^@№&$".

    ако иска да доведе туристи от европа, първо да декриминализира марихуаната. те хората си знаят, какво им трябва

  71. 71 Профил на Ivanov
    Ivanov
    Рейтинг: 309 Неутрално

    До коментар [#43] от "asroma1927":

    Не знаех, че в света имало управляващи либертарянци! Евала! Визи има ли?

    Поздрави!
  72. 72 Профил на Чубакът
    Чубакът
    Рейтинг: 532 Неутрално

    С'я, сама по себе си идеята да има някакъв защитен кулинарен асортимент и стандарт не е лоша.

    Лошо е налагането насила на такива стандарти върху частния бизнес. Толкова ли не могат да разработят някакво традиционно меню, да го промотират, но да го направят препоръчително, и всеки ресторант/хотел ще го предлага, само ако иска?

    Ама дай му на утайката власт и почва да командори, дали заради комплекси от свиркаджийство, дали от друго.

    "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
  73. 73 Профил на tulup
    tulup
    Рейтинг: 1378 Неутрално

    До коментар [#48] от "Eef18649573":

    Вие освен да обиждате друго можете ли?

    Обяснявам за всички "десни" - не е работа на държавата да се вре в ресторантите и да определя, предлага или промотира какво меню предлагат. Ако има търсене, ще го направят сами. Ако няма - няма

    Не ме търсете преди обяд
  74. 74 Профил на pilgrim
    pilgrim
    Рейтинг: 281 Неутрално

    Тия туристи не са дошли тука за храната. Тях ги интересува какво има за пиене. Новата министърка да се съсредоточи във винпромите, да не пипа мешаната скара.

  75. 75 Профил на shouten
    shouten
    Рейтинг: 298 Неутрално

    В момента завършвам маг. Туризъм УХТ и ги знам колко са смотани, ама тази инициатива ептем изби рибата... Тоя Моллов е голям калъф! И така ли никой от колегите в катедрата по "Хранене и туризъм" не намери сили да му каже, че това е лоша идея...

  76. 76 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3300 Неутрално

    Дай да внесем камериерки от Куба!

  77. 77 Профил на zdra4
    zdra4
    Рейтинг: 820 Разстроено

    Не ви знам вас, колеги, но на мен ми потекоха лигите от снимката...

  78. 78 Профил на ctpe30
    ctpe30
    Рейтинг: 261 Весело

    Не ви знам вас, колеги, но на мен ми потекоха лигите от снимката...
    —цитат от коментар 77 на zdra4


    Ха ха ха, бирата липсва в закуската, колега.

  79. 79 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8580 Неутрално

    Тази ще се окаже по-тъпа от Ангелкова. А мислехме, че по-лошо не може.

  80. 80 Профил на inn
    inn
    Рейтинг: 1595 Неутрално

    Без да съм някакъв фен на чужбина, как пък в едно меню в гръцки ресторант не видях грамаж на порцията и алергените в него. Ако това се случи в България, БАБХ ще го разкости този ресторант...

    Традиционната баница на баба ми (лека ѝ пръст) нямаше нищо общо с традиционната баница на майка ми - снаха ѝ (да ми е жива и здрава), която няма нищо общо с баницата на жена ми (снаха ѝ). Кошмар за всеки чиновник - какво ще контролира.

    Въобще - кой чиновник ще го измисли един ресторант по-добре от частника, бе калинки загубени...

  81. 81 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 3545 Неутрално
  82. 82 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3411 Неутрално

    До коментар [#59] от "DDR":

    Точно, ++++++. Представянето си е таван в експертизата родила ... хвърляне на каскети


    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  83. 83 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3411 Неутрално

    До коментар [#71] от "Ivanov": либертарянци

    Аз пък не знаех, че някой е способен (дори на ум) да го изпише това

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  84. 84 Профил на Jordan J
    Jordan J
    Рейтинг: 914 Неутрално

    Е, такава пародия на държавно управление никога не е било. Непрекъснатите прояви на неграмотност щяха да са смешни, ако не бяха толкова трагични.
    Оставка, палячовци!
    п.п. Новото меню непременно да бъде преведено на английски лично от министерката, за да не стане някаква грешка с разни нескопосни преводачи.

  85. 85 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 987 Неутрално

    Леп, домус червен лук, чубричка. бобец на закуска,, и резлива мездришка 55 рикийка градса, ей го менюто, аз го фанах!

    Абе зелки, оставете бизнеса сам да си направи менюто, който може ще остане, който е кьопав ще го ядат червеите и т'ва е. Азе като съм в Сф, си ходя в БДС, освен няколкото ъндърграунд кибапчийници по места.

  86. 86 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 987 Неутрално

    До коментар [#77] от "zdra4":

    Не понасям шкембето, но си го правя със гъби кладница, конфигурацията е същата, лют пипер, чесън и ако е минало 4 часа следобед една малка ракийка

  87. 87 Профил на #ОСТАВКА
    #ОСТАВКА
    Рейтинг: 2798 Весело

    ГЕРБ: Имаме работа за вършене
    Работата: Да върнем Балкантурист :)))))))))))))

    Калинките ВЪН барабар с малоумния ви вожд!

  88. 88 Профил на DeepFake
    DeepFake
    Рейтинг: 205 Неутрално

    Ми, лайк министър ъф туризъм, тинк дет Балкантурист ис вери гут. Гут фор дъ сосиети ъф пипъл араунд дъ уърлд.

    Мислехме, че Бареков е недостижим в английския! Но новата Министърка на туризма буквално го слага в малкия си джоб! Барека "ряпа да яде" пред "фарси-то" на секретарката на Варели ;) Това "ЧУДО" ще ни представя по света и ще привлича чужденци в Бг :D
    Конграчулейшънс и
    #ОСТАВКА

    https://gospodari.com/новият-министър-на-туризма-в-схватка-с/?fbclid=IwAR2w9GqsgRKMUL8sihLc0FASvQB9MyCtWSsaO7pMVCz2KN9FnwfOcid9Otg

  89. 89 Профил на guadeloupe.11
    guadeloupe.11
    Рейтинг: 2158 Весело

    Непременно трябва да възкресят традиционната социалистическа закуска - парче сирене, салам, краставица и конфитюр, неизменно плеснат върху сиренето!

  90. 90 Профил на ctpe30
    ctpe30
    Рейтинг: 261 Неутрално

    От коленето на прасе по традиционно нема. Калинката да задължи ресторантьорите да колят и прасета пред чужденците...Тея не се ли умориха от тъпотии... Сменят калинката, ма тя по- зле от предната...
    —цитат от коментар 35 на Kamenarski


    Предлагам и примерно меню:
    1. Преди коленето на прасето:
    Закуската е ясна – Шкембе чорба с бира (задължително), може и повече от 2 бири, по желание на клиента, или ракия.

    2. След коленето на прасето:
    За обяд – Осмянка с кисело зеле (ракията е задължителна) виното се заплаща допълнително и е по желание, десерт – кисел, компот или ракия.
    Следобедна закуска – Филийка с мед и масло (ако няма мед, с тахан халва и масло).
    За вечеря – Пръжки (джумерки) или каквото е останало от трапа и обяда плюс ракия (… и бира), десерт – ракия, кисело мляко с мед и плодове… и бира (виното се заплаща допълнително и е по желание).

  91. 91 Профил на Enter_K
    Enter_K
    Рейтинг: 1937 Неутрално

    Тиква в мъжки или женски род е?

  92. 92 Профил на 7777
    7777
    Рейтинг: 2304 Неутрално

    До коментар [#89] от "guadeloupe.11":

    Може и соц менюто от детските градини: за следобедна закуска филия с шипков мармалад и купчинка настъргани моркови.

    A man without faith is like a fish without a bicycle.
  93. 93 Профил на extraCACA
    extraCACA
    Рейтинг: 1483 Неутрално

    Дневник, кви са тия предозирания... що не отворите една рубрика за неотложните спасителни решения на правителството, без които кво беше там - нацията щяла да изпука от глад или нещо такова... ето, само от ден първи имате

    - пристанището на Доган
    - тола на Борис Марков
    - некви дребни пари за некви дребни мошеници, дето щели биле да съчиняват "традиционно меню"

  94. 94 Профил на extraCACA
    extraCACA
    Рейтинг: 1483 Неутрално

    До коментар [#90] от "ctpe30":

    айде бе, виното било по желание... виното върви в компотен буркан от ръка на ръка и нема такива лигавщини не искам - недей - ма закуска, ма обяд... от сутрина до който колкото изтрае, това е положението... тука да не ти е детската градина

  95. 95 Профил на extraCACA
    extraCACA
    Рейтинг: 1483 Неутрално

    Предлагам и примерно меню:
    1. Преди коленето на прасето:
    Закуската е ясна – Шкембе чорба с бира
    —цитат от коментар 90 на ctpe30



    е чие е шкембето, като още не си заклал прасето?

  96. 96 Профил на ctpe30
    ctpe30
    Рейтинг: 261 Неутрално

    До коментар [#90] от "ctpe30":айде бе, виното било по желание... виното върви в компотен буркан от ръка на ръка и нема такива лигавщини не искам - недей - ма закуска, ма обяд... от сутрина до който колкото изтрае, това е положението... тука да не ти е детската градина
    —цитат от коментар 94 на extraCACA


    Точно заради „буркана” е по желание и с доплащане – чакаме гости от Европата, се пак.

    До коментар [#95] от "extraCACA":

    Е де, кой прави Шкембе чорба със свинско?

  97. 97 Профил на Chung Kuo
    Chung Kuo
    Рейтинг: 570 Неутрално

    И кво сега? - Ще отида на ресторант и няма да мога да си поръчам куиноа, суши и гуакамоле. Ще ме карат да ям дивашки храни като таратор, шопска салата или оная салата с печен пипер и чубрица, която само болното въображение на варвари може да измисли. Въобще не желая да споменавам щкембе чорба и пача. Само от звуците на тия думи ми прилошава. Баба ми доживя до 96 години само благодарение на това, че сутрин закусваше с авокадо сандвич, а като се върнеше от работа в ТКЗСТо и нахранеше животните, си наливаше чаша Совиньон Бланш и го пиеше с Камемберг.Забравих да спомена, че преди закуска винаги правеше половин час йога, медитираше 15 минути, а чак след това отиваше на блока да окопава царевица, порязва лозя и прочее.
    —цитат от коментар 23 на Nedyalko Lazarov


    На места явно цивилизацията още не е стъпила - виждам, за някои вина и сирена само сте чел, но дори не сте си направил труда да запомните наименованията и правописа. В края на краищата, научете го малко тоя правопис герберските тролове...

  98. 98
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  99. 99
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  100. 100 Профил на Enter_K
    Enter_K
    Рейтинг: 1937 Неутрално

    Здравей БайХ-турист, този сезон К*роператора Герб предлага: катерене по подпорна стена, нощувка зад подпорна стена, подпиране на подпорна стена, скоростно зидане на подпорни стени (до края на мандата), посещение на брега на Морски Сарай по суша, разходка с джипка (пълно заснемане на тура и лично управлявана от БХ), посещение в свинеферма на всеки регион доминиран от ГЕРБ, посещение на магистрала построена лично от БХ, посещение на саниран блок, за желаещите снимка с БХ допълнително ние ПЛАЩАМЕ х500€.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK