Димитър Радев: България може да приеме еврото до 2024 г., ако е стабилна

Димитър Радев: България може да приеме еврото до 2024 г., ако е стабилна

© Надежда Чипева, КапиталПолитическата нестабилност във всички случаи няма да помогне на процеса по влизането на България в еврозоната, обяви в интервю за "Капитал" управителят на БНБ Димитър Радев.


Той посочва, че ако тя бъде преодоляна сравнително бързо, България не влошим чувствително добрата си изходна позиция и институциите действат решително, напълно реалистично е страната да приеме еврото до 2024 г. Предупреждава, че при лош сценарий процесът може да отнеме и до 10 години.


Разказва, че пътят на България към чакалнята на еврозоната е минал "от ситуация, в която никой не искаше да разговаря с нас на темата валутен механизъм и банков съюз, до ситуация, в която сме пълноправен член". Това стана на 10 юли.
На въпрос дали очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да включи капитализираната главно от държавата ПИБ в списъка на системните банки, които да надзирава директно, Радев казва, че списъкът на тези банки е уточнен на експертно равнище. "Предстоят формалните процедури на одобрение, след което списъкът ще бъде обявен."


При проверка преди година ЕЦБ установи капиталов недостиг в Инвестбанк и ПИБ, като първата успя да го запълни преди месеци, докато при ПИБ се наложи държавата чрез Банката за развитие да придобие 70% от увеличението на капитала.


"Не трябва да забравяме, че алтернативата е оставането неопределено дълго в периферията на Европейския съюз, а цената на задължителната за България финансова стабилност е значително по-висока в периферията, отколкото би била в ядрото на Европейския съюз, особено в условията на криза." Така Димитър Радев отговаря на въпрос, свързан със съмненията дали България трябва да приема еврото.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK