Графика: Броят на новите жилища расте, полезната им площ намалява

Графика: Броят на новите жилища расте, полезната им площ намалява

© Цветелина Белутова, КапиталНа фона на двуцифреното свиване в строителната активност в някои сегменти след разразяването на кризата с коронавируса, влизащите сега в експлоатация жилищни сгради се увеличават. Това обаче са проекти, започнати отдавна.


Предварителните данни на НСИ показват, че броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през второто тримесечие е 766, а новопостроените жилища в тях са 3 660. Спрямо второто тримесечие на 2019 г. сградите са със 104 повече, или с 15.7%, а жилищата в тях нарастват с 1 317, или с 56.2%.Общата полезна площ на новопостроените жилища е 318.2 хил. кв. м, или с 51.5% повече в сравнение със същото тримесечие на 2019 г., а жилищната площ се увеличава с 52.5%.
Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 89.7
кв. м на 86.9 кв. м спрямо година по-рано.Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Разград - 137.6 кв. м, и Силистра - 135.3 кв. м, а най-малка - в областите Велико Търново - 62.5 кв. м, и Монтана - 57.0 кв. метра.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Предвид меренето на площта по външните размери (които задължително включват и изолацията), включването на общи части и откровеното послъгване на строителитее, тия 57 кв.м. в Монтана са реално 40. При това, отчитайки че градът е от селски тип и има доста къщи и кооперации тип "къща", явно има жилища по 25-30 кв.м., които да дръпнат толкова надолу средната площ. Ъ.е., продават ти студио 5х5м, с кухненски блок и санитарен бокс. Нещо подобно на стаите в струдентските общежития. Как се живее в подобна дупка, особено ако си семеен!? Разбирам, че инвеститорите са се съобразили с покупателната способност и са направили сметка какво жилище могат да продадат най-скъпо на кв.м., но разрешаването на подобен строителен проект е предателство към гражданите на населеното място и пресъпление на бъдещото поколение, което ще израстне в условия напомнящи или по-лоши от тези на следвоенното поколение, преди началото на масовото жилищно строителство.

 2. 2 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Размерите на жилищата и цените не ги определя продавачът, а купувачът.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тангра":

  Всъщност размера го определя инвеститора с любезното съдействие на удобен закон

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Следващите десетина години ще е модерно да се живее на палатка на кръстовище. Бойко няма да си ходи.

 5. 5 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivanpopov":

  доказано вредно за обществото и за имащите нещастието да живеят в такива условия

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 6. 6 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тангра":

  като "усвои терасата" или част от коридора...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 7. 7 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Живеем в “модерни” кооперации, в които стаите са наполовина на размера на панелките от едно време.
  Това е факт и е отвратително (израсъл съм в панелка в Младост 2, Сф, с площ 80 кв.м. Купих мезонет в центъра с площ 180 кв. м., там терасите са 60 кв.м., но от 4-те стаи само едната е с площ 25 кв.м., другите са по-малки от стаите в панелката. Харесвам си много новото жилище, има куп удобства, само 4-ма съкооператори, но... тия малки стаи в новото строителство са влудяващи. Компенсират ги с френски. Прозорци...).

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 8. 8 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Безумният закон, лобиран от строителните инвеститори да се продават площи включващи общи части и външни стени, доведе до построяването на жилишта със стаи малки като кибритени кутийки. Така е защото на тези хора не им пука какво продават и как ще живеят хората, а се интересуват само от собствената си свръхпечалба. Строителството често е и перачница на мръсни пари...Това разбира се се случва с благоскловията на корумпираните ни управници, които пък си прибират подкупите за узаконявснето на безумни проекти. И проблемът в големите градове всичко знаем не е само със малките плои, но и с презастрояването с тези нови сгради, узаконяването им без достатъчно паркоместа за всяко жилище, унищожаване и не създавсне на зелени площи и т.н. Има квартали в София с узаконени сгради без инфраструктура, канали, пътища и пр.
  Много може да се пише за превръщането на българските градове в кочини през последните 30 години...
  Долу мафията...

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Значи много нови сгради влизат в експлоатация? Предвидени ли са детски градини и училища за тях? Моля, проверете! За да не "съчувстваме" пак на "подлъгани, млади семейства".
  Кой все още не е в затвора за това?

 10. 10 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митко Палаузофф":

  На палатка в Барселона?

 11. 11 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#8] от "biimbaambuum":

  И от самолет си личи безидейно "планираната" ни градска среда.
  То ниско до високо, стъкленици до паметницш на културата, тротоари покрити с автомобили, разчертавки на "велоалеи" с боя на опасни и незащитени за велосипедисти места, разнибитени пътища (на Бойко), бетонации по плажове и планини.
  Мъка. Лакомията и чалгата в строителството разрешавани 30 години от подкупни кметове и общински архитекти съсипаха всичко.

 12. 12 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivanpopov":

  Истина е че държавата от 30 години престъпно не се вълнува от градската среда в която израстват и живеят гражданите и. Важното е да вземат някой лев чиновниците като дадат съответното разрешително за строеж без никаква мисъл за броя хора които ще живеят в тази нова сграда и дали инфраструктурата наоколо може да поеме новите хора, автомобили, има ли детски и училища за децата им и т.н.

 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#11] от "Enter_K":

  Откакто управляват комунисти, вече 75 години България се развива безидейно - видимо е и с невъоръжено око. Докато се слугува и черпи опит от алкашите така ще е.

 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#8] от "biimbaambuum":

  Нагледно, това е рожба на симбиозата между алчни строителни предприемачи и още по-алчни общински чиновници и администрация.
  Абсолютно се отказах от покупката на кибритени кутийки без каквато и да е било прилежаща обществена част - озеленяване, тротоари и т.н.
  За съжаление много хора се подлъгаха и а дадоха парите за абсолютно неподходящи за живот бетонна кутийки.

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#12] от "Billy Pilgrim":

  То пък щото преди 1989-та година комунягите много се интересуваха от градската среда...! Панелни ЖК-та и строителство с отвратително качество. Липса на всякакви материали или ако има също с ниско качество. Да не говорим за дограми, плочки и така нататък... Проектиране без никаква идея и мисъл за пестене на енергия и лесно отопление.

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3499 Любопитно

  Квадратурата пада, а печалбата расте. Какво по - хубаво от това? Кой го е еня за живеещите в тези кибритени кутийки?

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  До коментар [#9] от "ju.li":

  А, това е работа на общинските власти. Важното е, жилищата (ако могат да се нарекат така тези кутийки) да се продадат. Това гаражи, магазини, училища, детски градини, зелени площи, са дреболии и глезотии. За спортни и детски площадки да не говорим.

 18. 18 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  До коментар [#16] от "Vlado Nikolov":

  Възможно ли е, тези които купуват. да са отговорни за действията си?!

 19. 19 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Истината е, че София се превърна в окупирана територия. Данъците за тези кутийки са смешни в сравнение с моите. Обаче живата сила на завоевателя е агресивна и варварска. Би трябвало, комплексите и "пломбите", за които няма инфраструктура да бъдат съборени и собствениците да понесат загубите... - така би било справедливо.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#8] от "biimbaambuum":

  Да не ви бие някой по главите да ги купувате?

  След като има търсене, ще има и предлагане. Ако никой не ги купуваше - щяха да се набутат 1-2 строителя и другите щяха да спрат да строят такива неща.

  Ако вкараш регулации, цената може да скочи още, съответно да няма купувачи.

 21. 21 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#15] от "Petleshev":
  Прав сте - от гледна точка на енергийна ефективност панелките са зле, но все пак имаше норми за отстояние между сградите, имаше въздух и пр. Освен това се строеше на гола поляна, заедно със необходимата инфраструктура. Сега собственици на голи поляни, веднъж вече обезщетени си ги искат в “реални граници” , строят на готова инфраструктура - вода, канал, ток и резултатът е презастроено населено място = т.н. Кочина

 22. 22 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#15] от "Petleshev":

  Горчивата истина е че дори тогава е имало повече мисъл в планирането отколкото сега, може да е било недомислено планиране, но поне е имало някакво. Лично познавам жена, която по онова време работата и е била да преценява ако един блок е едиколко си етажа висок, на какво отстояние минимум трябва да е съседния, ако в даден район има определен брой живеещи от колко детски градини и колко училища има нужда, по онова време няма апартаменти само със северно изложение. В момента е по зле и от преди 89та, всеки строи на всяка плюнка място каквото си поиска без никаква обща мисъл за района. Виж само колко нови жилищни квартали са правени преди 89та а в София въпреки удвояването на населението и увеличаването в пъти на автомобилите няма и един нов жилищен квартал, всичко се гъчка в кварталите от преди 30 години щото така е по лесно за държавата вместо да направи планиране, пътища, канализация и да почне строенето на нови жилища не в претъпкани райони ами в равното поле на север от София примерно , нови квартали за 200-300 хиляди човека ще подобрят ситуацията в цяла София и няма да е така претъпкано. Ама що да се хабят, по лесно е да не вложиш никакви усилия.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#21] от "georgi_ww":

  По време на соца съм ходил из нови ЖК-та... Ами мизерия си беше. Имаше отстояния, това е вярно. Но за останалата инфраструктура си беше трагедия. За улица се чакаше с години и се газеше из калта и трънаците. Сега тия отстояния в ЖК-тата се уплътняват . Лошото е че се ползват същите ВиК и ел.мрежи, което означава претоварване и проблеми. По социализма нямаше газификация, което винаги много ме е учудвало. Уж много близки бяхме със Съветския съюз, обаче нямаше битова газификация. Чак в последните години започна да се прави нещо.

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  "Броят на новите жилища расте",

  а броятна жителите на страната намалява.
  Десетки хиляди жилища пустеят , а други десетки хиляди двустайни и тристайни жилища се обитават от по едно или две човечета в напреднала възраст , а се строят нови жилища.
  Така е в Абсурдистан.

 25. 25 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тангра":

  И алчността на продавача, и алчността на продавача.
  А в БГ тя е голяма.
  Това което се строи в последно време са някави ужастни душегубки - малки помещения на които се приписват по 3-4 функции. Например всекидневна, кухня, трапезария, а вече и антре - и всичко това на площ от 21-22 м2.
  Пълен абсурд.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 26. 26 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#21] от "georgi_ww":

  Голяма грешка е реституцията на земя в "реални граници".
  Не е справедливо да те обезвъзмездаяват с парцел в широкия център за някогашната нива на дядо ти накрая на града.
  Цялата инфраструктура превърнала обикновнната земеделска земя в апетитен парцел не е строена от дядоти.
  Гадна корупция.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 27. 27 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#21] от "georgi_ww":

  Какво говориш, знам че в Хладилника едно време не са разрешавали двуетажни къщи щото спират въздуха от Витоша. В момента и на малкия пръст не може да се стъпи на вложената мисъл и планиране по онова време, колкото и да е имало недостатъци.

 28. 28 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  Така е. Важното да се изперат едни пари. Пък и на мутрите които държат парите у нас толкова им е въображението - блокове и хотели.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Задължително изгонване на шайката от властта, за да се установят нормални условия за работа на този важен стопански отрасъл

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  При комунизма хора семейства с дете живееха в гарсониери. И комунистите още ни натякват, че в България всеки има жилище. Това жилище ли е, има квадратурата на една модерна баня.

 31. 31 Профил на В истината вярваме
  В истината вярваме
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#16] от "Vlado Nikolov":Възможно ли е, тези които купуват. да са отговорни за действията си?!
  —цитат от коментар 18 на ju.li


  Абсолютно сте прав. Тия глупаци на огледи не ходят ли,преди да купят заветния коптор. Това не са хора, а животни.

  В истината вярваме
 32. 32 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  [quote#31:"В истината вярваме"][/quote]

  Купувачите животни, продавачите животни ...

  Вие, господине (с портрет на другаря) се шегувате!

  Значи само тия, които гледат и коментират са хора!?

 33. 33 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#8] от "biimbaambuum":Да не ви бие някой по главите да ги купувате?След като има търсене, ще има и предлагане. Ако никой не ги купуваше - щяха да се набутат 1-2 строителя и другите щяха да спрат да строят такива неща.Ако вкараш регулации, цената може да скочи още, съответно да няма купувачи.
  —цитат от коментар 20 на realguru


  Как без регулации!?
  Другарите искат регулации.
  Отговорността на човека, като стопанска единица и потребител, гласуващ с парите си не съществува. Отговорността е на партията. Да раздава апартаменти на нямащите, гражданство, пенсии без осигуровки.
  На всекиму според потребностите.

 34. 34 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#21] от "georgi_ww":Какво говориш, знам че в Хладилника едно време не са разрешавали двуетажни къщи щото спират въздуха от Витоша. В момента и на малкия пръст не може да се стъпи на вложената мисъл и планиране по онова време, колкото и да е имало недостатъци.
  —цитат от коментар 27 на Billy Pilgrim


  Апиташ ли какво им е било на собствениците на оная земя, които са имали къщи по 2 стаички, в които се гъчкат 5-6 човека!? Те не са ли хора!? Не са ли си купили земята и построили къщите с парите си?
  Ние сме били в същото положение. Цял живот (на нашите през соца), 4 човека в 2 стаи, а дядо ми в сутерен. Щото беше забранено да се достроява. А и апартамент нямахме право да купим.

 35. 35 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#21] от "georgi_ww":Голяма грешка е реституцията на земя в "реални граници".Не е справедливо да те обезвъзмездаяват с парцел в широкия център за някогашната нива на дядо ти накрая на града.Цялата инфраструктура превърнала обикновнната земеделска земя в апетитен парцел не е строена от дядоти.Гадна корупция.
  —цитат от коментар 26 на Морски


  Ама каква реституция!? Как може да му връщат земята, дето дядо му е купил с парите си?
  Едно време разстреляли само дядото, а внкука оставили!
  Да се разстреля!
  Цялата рода!
  Те ще ми имат, а цървула мързелив ще няма. Откъде накъде. Всички трябва да са равни! А който е работил повече, и има повече акъл, да се разстреля!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK