През юни търговията на дребно в България е с най-голям спад в ЕС

През юни търговията на дребно в България е с най-голям спад в ЕС

© Велко АнгеловПрез юни България е страната в Европейския съюз с най-голям спад на търговията на дребно, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.


През месеца, белязан от смекчаване на мерките срещу коронавируса в редица държави, обемът на продажбите на дребно в ЕС нараства с 5.2% в сравнение с май месец. В еврозоната увеличението е с 5.7% в сравнение с предходния месец и така обемите в търговията на дребно се върнаха до нивата от февруари, т.е. отпреди коронакризата.


През юни търговията на дребно в България е с най-голям спад в ЕС

© Евротръст


На годишна база обаче България е страната с най-тежък спад в търговията на дребно - тя намалява с 18.1%. Другите страни с лоши показатели са Малта (-8.4%) и Люксембург (-7.7%).
Сред държавите-членки с най-голям годишен ръст в общия обем на търговията на дребно са Ирландия с 10.2%, Естония с 6.6% и Дания (6.5%).


Общо за ЕС и за еврозоната през юни 2020 г. в сравнение с юни 2019 г. е отбелязан ръст в продажбите на дребно от 1.3%.


На годишна база обемът на търговията на дребно в ЕС се увеличава през юни с 4.2% за нехранителните продукти и с 0.7% за храни, напитки и тютюн, докато при автомобилните горива има намаление от 12.7 на сто.


В еврозоната през юни на годишна база търговията на дребно се увеличава с 3.9% за нехранителни продукти и с 1.2% за храни, напитки и тютюн, докато при автомобилните горива има 13.6% спад.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK