Промишленото производство бележи слаб ръст през юни

Промишленото производство бележи слаб ръст през юни

© Цветелина Белутова, КапиталПрез юни промишленото производство бележи ръст с 5.8% в сравнение с предходния месец, отчита Националният статистически институт. В сравнение със същия месец на 2019 г. обаче е регистриран спад със 7.7%.


През юни повишение спрямо май е регистрирано в добивната промишленост - с 9.1%, в преработващата промишленост - с 6.0%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.2%.


По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на:

автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 73.2%,
производството на мебели - с 24.0%,
тютюневи изделия - с 15.9%,
дървен материал и изделия, без мебели - с 14.8%.

Съществено намаление е регистрирано при производството на облекло - с 19.5%, и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5.0%.
На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 9.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.5%, а ръст - в добивната промишленост - с 14.9%. По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на:

некласифицирано другаде - с 43.5%,
машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 29.9%,
ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 25.9%,
автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 25.1%.

Най-голямо увеличение е отчетено при: производството на основни метали - с 31.1%, производството на превозни средства, без автомобили - с 18.8%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 6.0%.


Слабо оживление в строителството


По предварителни данни през юни 2020 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство" е с 4.8% над равнището от предходния месец, докато в сравнение с юни 2019 г. е регистрирано намаление с 2.2%.


В сравнение с май 2020 г. продукцията от гражданското/инженерното строителство се увеличава с 5.3%, а от строителството на сгради - с 4.4%.


На годишна база понижението през юни се определя от отрицателния темп при строителството на сгради, където намалението е с 4.3%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано повишение от 0.7 на сто.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK