Как кризата с вируса промени покупките на изплащане

Как кризата с вируса промени покупките на изплащане

© Надежда Чипева, КапиталКризата с коронавируса е довела до значителен ръст от 23.4% на онлайн заявленията за покупка на стоки на изплащане в периода януари-юни 2020 г. В същото време едноцифрено (средно за периода) спадат заявленията да се купуват стоки на изплащане, като през отделни месеци те се сриват. Това показват данните до края на юни на един от играчите на пазара на потребителско кредитиране в България - "БНП Париба Лични финанси".


Компанията отчита 50.6% ръст в изплащането на лаптоп, което ги поставя на четвърта позиция в топ 10 на изплащане. Експертите на банката обясняват тази тенденция с необходимостта от работа и учене от вкъщи в периода на изолация. Това е и причината най-търсеният модел да е с по-добри характеристики и средна цена по-висока с 32.1% в сравнение с победителя от първата половина на 2019 г.


Очаквано след въвеждането на извънредното положение рязка е намаляло желанието на хората да купуват стоки на изплащане. През март заявленията за финансиране на покупката на стоки на изплащане спадат с 20.4%, а през април - с 16.6% в сравнение със същите месеци на 2019 г. Данните от началото на годината обаче компенсират това и средна за периода спадът е с 6.66%.


Годината започна с ръст
През януари ръстът в покупките на изплащане от 8.33% в сравнение с януари 2019 г., което компанията обяснява с това, че през последните години Коледното пазаруване се измества през ноември, през декември активни са купувачите "в последната минута", а през януари търсенето се възстановява към обичайните си нива. Друг фактор е високата заетост в страната и цялостното намерение за повече покупки, заявявано от българите към края на годината, преди пандемията да достигне страната. Затова и много хора не са отложили плановете, а са ги изпълнили в началото на годината.


С въвеждането на извънредно положение много хора са отменили плановете си. Постепенно са се върнали към тях с облекчаването на мерките и отварянето на физическите магазини.


Онлайн заявките растат


Кризата доведе до значителен ръст на използването на иновативни онлайн инструменти и канали, посочва компанията. Ръстът с почти една четвърт на онлайн заявките за покупки на изплащане са показали, че хората са търсели безопасни и в същото време удобни начини за покупка. За това е допринесла и възможността всички документи на потребителите да бъдат оформени изцяло онлайн и в рамките на 20 минути, отчита компанията с уточнението, че преди въвеждането на тази услуга процедурата е отнемала до 5 дни.


Купуваните смартфони поскъпват


Най-търсената стока, купувана на изплащане през първата половина на 2020 г., са били смартфоните като най-търсеният модел е близо три пъти по-скъп в сравнение с победителя през 2019 г. на средна цена от 1 550-1 600 лева.


Тази тенденция се обяснява с радикалната промяна в използването на смартфони. Тези устройства вече не са инструмент за комуникация, а се превърнаха в "хъбове" за забавление. Хората искат да притежават модерни смартфони с мощни камери, върховни екрани, възможност за директно свързване към телевизор или лаптоп, за бързо прехвърляне на данни и за изпълнение на сложни работни проекти по същия удобен начин както и ако се работи на лаптопа в офиса, обясняват това от компанията.


5 от 10 стоки са по-евтини


В новото издание на класацията "Топ 10 на изплащане" пет от най-търсените стоки са по-евтини в сравнение с победителите от първата половина на 2019 г. Това са пералните, обзавеждането за спалня, матраците, хладилниците и готварските печки. В същото време характеристиките на най-търсените модели са близки до тези година по-рано. Обясненията за тази тенденция са, че промоциите по време на кризата са се отразили върху средните цени и че в стремежа си да спестят пари хората са предпочели сравнително по-стари модели, а не най-новите.


Най-значително поевтиняване е отчетено при средната цена на обзавеждането за спалня. Най-търсеният модел през първата половина на 2020 г. струва 600-650 лв., а година по-рано средната цена е 850-900 лв. Средната цена на хладилниците се е понижила от 730-780 лв. през 2019 г. до 600-650 лв. Купуваните готварски печки са по-евтини с близо 100 лева и средната цена на най-търсения модел през последните 6 месеца е 700-750 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK