Финансистът Любомир Дацов: Кабинетът обявява мерки на мерките и пари на парите

Финансистът Любомир Дацов: Кабинетът обявява мерки на мерките и пари на парите

© Георги КожухаровСпоред финансиста и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов отражението на COVID кризата върху икономиката на България засега не е "толкова черно, колкото изглежда", но мерките на правителството са объркани, а оценката му на ситуацията е неадекватна.


"Малко се обърквам в мерките на държавата, макар че следя какво се случва, тъй като засипва ни много информация, дават се пресконференции, но много от тези неща са вече или предвидени в бюджета, или преди това обявени като мерки и просто идва времето, когато трябва практически нещо да започне да се прави. Така че се получава усещането, че се обявяват мерки на мерките и пари на парите, които, ако погледнете бюджета и реално това, което достига до фирмите и гражданите - между говоренето и реално изпълненото има огромна разлика", коментира той пред БНР.


По думите му в България традиционно има забавяне в проявлението на кризата, тъй като тя идва от големите западни икономики, а "ние като малка и силно отворена икономика зависим от външната търговия с тези държави". Дацов и припомни, че при предишните кризи забавянето е било от порядъка на 7-9 месеца. "Просто това, което се видя през последните няколко месеца, беше проявление чисто вътрешно, тоест без отражение, значително, и развитие на взаимоотношенията с външните икономики", каза финансистът.
"Българското правителство няма адекватна оценка за ситуацията", подчерта той.


"Ако вземем последните мерки, които бяха обявени - че се дават допълнителни пари - те бяха така обявени, че човек остава с впечатление, че това са допълнителни пари. Аз като гледам разбивката на тези мерки, не съм съвсем сигурен, че това е така. Защото например парите, които се дават за ремонт на 160 училища, в момента, ако погледнете, параграф 20 от бюджета предвижда още от миналата година, че в рамките на следващите 3 години трябва да бъдат заделени около 210 милиона, по 70 милиона годишно, но това означава, че цялата програма от 210 милиона в момента се търгува за ремонт на училища и изграждане на нови детски градини. Тоест това допълнителни пари ли са или са пари, които се освобождават в рамките на тази програма текущо? Същото нещо е за обявената покупка на нови линейки за спешна помощ", каза Дацов.


"Има толкова много въпросителни и е трудно да разделим пропагандата реално от ефекта, който се получава. Към момента в бюджета някакви ефекти от тези допълнително раздавани пари не може да се видят. В Закона за държавния бюджет е предвидено средно около 7% от разходите на бюджета да бъдат по-големи, отколкото миналата година. Към момента тези разходи са около 3.3%. Тоест темпът на изменение е два пъти по-нисък, отколкото оригинално е предвидено с държавния бюджет. Харчи се в момента по-малко. Ако погледнете капиталовите разходи, няма нещо по-различно от миналата година", отбеляза още финансистът.


По думите му в бюджета има буфери приблизително за около 4 милиарда лева. "Превишението на бюджета продължава да е около 1.6 милиарда, тоест ние дори не сме стигнали до нулата, тъй че в момента правителството разполага с огромна гъвкавост и достатъчно средства, за да въздейства на кризата, но не го прави. Това е основният проблем", обобщи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Статията закъсня, кабинетът хвърли атомна бомба направо.

  Обяви пълен рестарт на всичко - ВНС и нова конституция.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Нелицеприятно за правителството и съучастниците му.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Превишението на бюджета продължава да е около 1.6 милиарда

  ---------------

  добре сме значи
  добре се движим , няма нужда от промени ... големи промени.

  малко може да се пипне тук, там ... леко и внимателно

 4. 4 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Нелицеприятно за правителството и съучастниците му.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  не
  пак нищо не си разбрал, кмете

 5. 5 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 532 Весело

  кмете,специално за тебе пак ще го *поста*:
  *С вашите камъни по вашата глава, скъпи свалячи на Борисов! Когато ви обяснявах, че идеята за свикване на ВНС е вредна, а на всичко отгоре противоречи с исканията ви за предсрочни избори, вие подскачахте в революционен екстаз.
  Знаете ли, защо вие, които претендирате с това, че сте чели много книги, винаги губите от този, който е прочел само една? Ще ви кажа, защото четенето помага, но не може да замести отсъствието на мислене!*
  На печелиФщите - честито!

 6. 6 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 532 Весело

  кмете,познай кой го е казал?

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Предлагам да не си мерим прочетените книги, а да прочетем малко по-внимателно текста.
  Човека все пак, вероятно е малко по-навътре от нас в тази област и казва черно на бяло, че кризите при нас пристигат с известно ( и обяснимо) закъснение и ще ни се случи след някой и друг месец и автора недоумява, защо се губи това време в нищо неправене.
  Защо преди нищо не правеха, нямам обяснение, а за сега, мисля че е доста ясно - те се чудят как да притъпят недоволството и се опитват по единствения им познат начин, като харчат или поне да създават такава престава нашите пари с повод и без такъв.
  И всичко това с надеждата да се закрепят и да си вземат своето и от европейските средства за омекотяване на неизбежната криза.
  Дали ще стане така зависи сега от тях, а утре, когато в извънредни или редовни избори, ще зависи и от нас.

 8. 8 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Този какъв мошенник беше когато летеше в Министерство на финансите по време на царо и Станишев...

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5733 Неутрално

  "...мерките на правителството са объркани, а оценката му на ситуацията е неадекватна."

  И БХ иска още да управлява

 10. 10 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Гневно

  "Българското правителство няма адекватна оценка за ситуацията"

  +++
  Всички програмни документи, планове, оперативни програми и прочие имат един и същи недостатък - липса на измерими индикатори. Процесите не се измерват! Всеки, прочел повече от Винету, знае, че ако не измерваш един процес, не е възможно да го управляваш!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Толкова им са възможностите.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#8] от "johnniewalker":

  Какъв ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 294 Весело

  ... кризите при нас пристигат с известно ( и обяснимо) закъснение и ще ни се случи след някой и друг месец и автора недоумява, защо се губи това време в нищо неправене. ...
  —цитат от коментар 7 на tsvetko_51

  Спомням си как в самия край на 2008 и първите месеци на 2009та, докато западните икономики се тресяха от започващата финансова криза, Станишката ни обясняваше, че всичко си било точно и криза у нас нямало да има.
  Минаха още 4-6м и се разтресохме и ние, фирми взеха да се преструктурират и да фалират, банките набичиха лихвените проценти.
  Сега Борешарски се опитва да го повтори.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 14. 14 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 294 Весело

  Не знам автора защо се чуди на нищонеправенето на правителството.

  Тази пролет Борисов съвсем ясно ни заяви няколко неща :

  1. От икономика той не разбира, така че няма представа как трябва да бъде стимулирана;

  2. Т.е. ако сме имали относителен растеж през последните 8-10 години, това е станало не заради Борисов, а е резултат от растежа по целия свят, плюс правилната ни гео-политико-икономическа ориентация да вървим заедно с белия свят с развитите икономики;

  3. "Щедрия" Борисов, който :
  - 10 години го слушаме как се хвали наляво и надясно, че раздава нашите пари (най-често за да тушира социално напрежение);
  - с нашите пари реализира мегаломански енергийни пректи с крайно съмнителна възвръщаемост;
  Та тоя "щедър" Борисов предложи анти-кризисни мерки с такъв регламент, че бизнеса, дето трябваше да му се помага, успя да се добере до има-няма 10тина % от заделените средства (?!?!?!) , и масата фирми си съкратиха персонал - т.е. в следващите 2-3-4 г няма да връщат производството до пред-кризисните нива.

  Та защо да се учудваме на нищоправенето?
  Нищоправенето просто отразява управленския капацитет.

  За лапане на евросредства, за крадене, за реализация на енергийни проекти по руско задание - там сме първенци.
  Ама как да стимулираме икономиката, как нещо да създадем?.. Нъцки!.. Мисловен запек.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK