Агенция "Фич" потвърди BBB рейтинга на България със стабилна перспектива

Агенция "Фич" потвърди BBB рейтинга на България със стабилна перспектива

© Brendan Mcdermid, ReutersМеждународната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута BBB със стабилна перспектива, съобщи министерството на финансите


Според "Фич" приемането на България в ERM II и Банковия съюз през юли 2020 г. е важно постижение, което обхваща двугодишен процес на успешно прилагане на реформи и подобряване на устойчивостта на банковия сектор.


Оттук нататък фокусът ще бъде насочен към спазването на критериите за конвергенция, както и към другите специфични за България ангажименти, които включват продължаване на усилията за реформи. Предвид изискването за участие на българския лев в ERM II за минимум две години и обичайния срок за оценка от 6 до 12 месеца, според Агенцията, България може да приеме еврото най-рано през януари 2024 г.


Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга са: намаляване на макроикономическите и фискални рискове и подобряване на очакванията за растежа след COVID-кризата, който от своя страна допълнително ще подкрепи и публичните финанси; напредък за присъединяване към еврозоната, както и подобряване на потенциала за растеж. Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга са: продължително нарастване на държавния дълг; материализиране на условните задължения в публичните финанси; съществено влошаване на перспективите за растеж; възникване на значителни външни дисбаланси и/или влошаване на външната конкурентоспособност.

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  Тройно B не е повод за радост.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Тея не четат ли Дневник как държавата била мафиотска и как всичко се крадяло :)

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1475 Весело

  Абе, Баце отдавна да е избушил финансите, ако не го беше страх от хората. След Виденовата зима българинът знае кога да стане зъл.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Тройно B не е повод за радост.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  По времето кога беше Жан Виденов колко беше? ;)

  D - Default :)

 5. 5 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1538 Неутрално
 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  ПРИЧИНИТЕ ЗА ПРЕВРАТА :
  1. ФИНАНСОВИ
  1А) Налични - 11 милиарда лева (5,5 млрд евро) фискален резерв + 27 милиарда евро валутен резерв + 29 милиарда евро нови от ЕС + 7 милиарда евро неусвоени от текущия период + 50 милиарда евро (~ 100 млрд лв) депозити на гражданите в банките. ИЛИ ОБЩО ~ 120 милиарда евро
  1Б) Накърнени финансови олигархични интереси на Божков, Цветан Василев, Пеевски, Баневи, Стайкови, Маневи, Арабаджиеви и сие за поне 20 милиарда евро минимум.
  1В) Разбити нарко канали и такива за антики за поне 10 милиарда евро. ВСИЧКО ~ 150 МИЛИАРДА ЕВРО !!! За сравнение БВП на България за 2019 беше 60 млрд евро. За толкова много пари са готови и гражданска война да подпалят. БВП на България за 2019 беше 60 млрд евро. За толкова много пари са готови и гражданска война да подпалят.е млрд евро. За толкова много пари са готови и гражданска война да подпалят.
  2) ПОЛИТИЧЕСКИ. Русия и БСП искат излизане на България от ЕС и НАТО и завой към Евразия. Между другото прилапване на колкото може повече от горното.
  3) КРИМИНАЛНИ. Силно се ограничи криминалния контингент - наркотици, кражби на коли, битови кражби, рекет, отвличане за откуп, телефонни измами, административни изнудвания, ЧСИ и много други. Също и започната ревизия на престъпната приватизация и очаквано търсене на отговорност. Включително желание за бутане на валутния борд с последващи фалити на банки и хиперинфлация. В резултат ограбване на населението за пореден път и ликвидиране на големите кредити на акулите.
  4) ПРОКУРАТУРАТА за първи път от 30 години се опитва да започне да работи за народна полза без да жали богати и влиятелни хора, политици и недосегаеми досега.
  5) ИКОНОМИКАТА. България е на път да отлепи от дъното за първи път от 30 години и то с летящ старт. Освен всичко останало сме на прага да влезем в еврозоната и вече да не може да ни сринат валутата и банковата система. Това не е в интерес на нито една от горните групи и особено на Русия, на която освен историческите й апетити към България ни ползва изключително активно в пропагандата пред всички бивши съветски републики като пример за страна влязла в ЕС и НАТО и непрокопсала.
  6) ЕНЕРГИЙНИ. България е на път да скъса енергийната зависимост от газови доставки от Русия с изграждането на нивите газови връзки с Гърция, Турция и Румъния с азерски, течен американски, средиземноморски и други газови алтернативи. България се явява стена пред същите интереси на Русия към Сърбия и Унгария, както и централна Европа. Същото е възможно да се случи и с атомните ни централи.
  7) ОТБРАНАТА. България със сделката за Ф16 и новите сделки за сухопътните и военноморските сили е на път да скъса окончателно със зависимостите от Русия за своята национална отбрана и сигурност.
  8.) ПРЕЗИДЕНТЪТ. За никого, който може да събере 2 и 2 не е тайна, че ужаса за президента настъпи, когато прокуратурата влезе в канцелариите на съветниците му. Явно там се вършат противозаконни и противодържавни дейности, които в страха си да не бъдат разкрити го накараха буквално за часове да обяви началото на преврата.

  В ДЪНОТО НА ВСИЧКО Е РУСИЯ, ПРЕЗИДЕНТА ,БСП, ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ И КРИМИНАЛНИЯ КОНТИНГЕНТ.

 7. 7 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 259 Неутрално

  ДА МОГА ДА ОТИДА ДА РАБОТЯ И ЖИВЕЯ СВОБОДНО ТОЛКОВА ВРЕМЕ КОЛКОТО СИ ИСКАМ В ГЕРМАНИЯ ХОЛАНДИЯ И ТН Е СБЪДНАТА МЕЧТА .МЛАДИТЕ НЕ ОСЪЗНАВАТ КАКВА СВОБОДА ИМАТ

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  При тези нива на корупция, да имаме подобна икономическа стабилност, е цяло чудо, но българския предприемач винаги е бил на топ ниво.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  .След като финансите са под контрол на ГОЛЯМАТА БАНКА Хабсурдно е тя да си дава ЛОШИ оценки. Единственото СТАБИЛНО нещо ,е че България отива към НИЩОТО.

 10. 10 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Баце вика Дани Ръбъла и му казва:
  – Напиши Конституция.
  Дани сяда, вади химикалка и лист А4 и пише ,,Конституция” след което пита шефа си:
  – Колко пъти още, шефе?

 11. 11 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1475 Весело

  ...В ДЪНОТО НА ВСИЧКО Е РУСИЯ, ПРЕЗИДЕНТА ,БСП, ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ И КРИМИНАЛНИЯ КОНТИНГЕНТ.
  —цитат от коментар 6 на deepblue


  Доста точно. Когато изгубиш подкрепата на почтените граждани заради корупция и задкулисни сделки с ДПС заприличваш на Костов. Мястото на Баце и герберите е при него.

 12. 12 Профил на botev_levski
  botev_levski
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Интересно, интересно. Счупена била държавата. Много им се ще на некои да дойдат да заблажат. Мислете хора, мислете.

 13. 13 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Какви са тези Фич! Рейтинга трябва да се определя от отровното трио!

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  При тези нива на корупция, да имаме подобна икономическа стабилност, е цяло чудо, но българския предприемач винаги е бил на топ ниво.
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  А може би нивата на корупция, не са баш такива каквито медиите ги представят? :)

  Минавало ти е през ума?

  По Свобода на Словото също сме на дъното в разни класации. Обаче на практика имаме с пъти по-голямо Свобода на Словото от разни дето са на върха на класацията.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Весело

  До коментар [#6] от "deepblue":

  Удави рибата !!! И какви точно интереси на пееф сте накърнили другарю ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Уууу долни гербаджии от "Фич". Оставка!

 17. 17 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2253 Гневно

  Абсолютна смешка. Тия слепи ли са, какви са? Бюджетът свети на зелено заради неспособност да харчат по пера, раздават се пари като брошури, чуждестранните инвестиции намаляват, финансовия го уличиха в далавери, пари няма за болници - стандартно, държавната банка кредитира престъпници, фалирали бизнеси и на всичкото това някаква си агенция ни слага в СТАБИЛНОСТ? Абе вие шегувате ли се?
  Тия да не са приятели в Бойко Борисов някак, че тая имагинерна стабилност я видяха?
  Правителството не работи 42 ден вече - заето да отбива атаки и чакайки технически нокаут, те ни писали СТАБИЛНИ батенце?! :)))
  Я се гръмнете.

 18. 18 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да вее, защото ГЕРБ са на власт

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Весело

  До коментар [#17] от "#ОСТАВКА":

  За сметка на това, частния бизнес работи. Преди месец дори заработи, след неясен пробив в китайския монопол, и цяла една китайска инсталация за производството на трислойни предпазни маски, барабар със суровината, пак китайска...
  Българския предприемач винаги е бил на топ ниво.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 20. 20 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Пътували в един самолет Обама, Путин и Бойко Борисов. По едно време самолетът, както си му е реда в един подобен виц, започнал да пада. Обаче на борда имало само един парашут (не знам защо все така не ги оборудват подобаващо тия самолети по вицовете).
  Обама веднага казал, че е редно той да се спаси, защото е лидерът на най-голямата и силна държава в света и отговаря за 25,000 ядрени ракети, с които кой знае какво ще се случи, ако него вече го няма.
  Путин казал, че държавата му също е могъща, а и техните военни са по-неразумни даже от американските, така че ако не се спаси той, целият свят може да пострада.
  Бойко Борисов обаче им припомнил, че и в трите държави основният принцип е демокрацията, затова е редно да се определи кой да се спаси чрез гласуване. Нямало какво да кажат срещу такъв довод, така че се съгласили. И когато нашият човек спечелил вота и скочил с парашута, Обама попитал Путин:
  - Добре бе, в тоя самолет бяхме само тримата, нали така?
  - Е да, разбира се.
  - А тогава тоя как успя да спечели с 13 гласа!?

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#13] от "balkantourist":

  Стига с тва отровно трио, атрови ми сутринта, кафето ми стана отровно горчиво

 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  ,,.....Според "Фич" приемането на България в ERM II и Банковия съюз през юли 2020 г. е важно постижение, което обхваща двугодишен процес на успешно прилагане на реформи и подобряване на устойчивостта на банковия сектор....,,

  ДНЕВНИК, най после да признаете, че хората отвън най добре виждат

 23. 23 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Въпрос към радио "Ереван":
  - Какво е било най-желаното късметче в новогодишната баница с късмети на правителството на Бойко Борисов?
  Отговор на радиото:
  - Още един мандат баница...

 24. 24 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 152 Весело

  Бойко Борисов играел шах с кучето си. Минал Цветанов и казал:
  - Ех, много ти е умно кучето.
  ББ-то се намръщи и казал:
  - Аааа, умно то, 1:1 сме!

 25. 25 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1171 Неутрално
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#12] от "botev_levski":

  Като не е счупена защо искате вие, дето я счупихте, да я ремонтирате по ваш модел ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#18] от "сидер":

  Този път каза истината.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Отишъл Бойко Борисов в гората да бракониерства и отстрелял една лисица. Не след дълго горският го хванал и го попитал:
  - Каква е тази лисица на рамото ти? - попитал горският.
  - Тая лисица па кой ли ми я е сложил на рамото...?! - отговорил с недоумение Борисов

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3065 Весело

  Явно фичовете не са чели какво разправят Радев, Нинова, Манолова.....

  Еретик
 30. 30 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 259 Неутрално

  ЖИВЯХ В ВЕЛИКОБРИТАНИЯ 10 ГОДИНИ ПРЕДИ БРЕКЗИТ .НЕ МОГА ДА ОСТАНА ДА ЖИВЕЯ В ДЪРЖАВА ИЗВЪН ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ .ЗА МЕН ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЕ Е СЪЩАТА .

 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#6] от "deepblue":

  Пред нас са БЛЕСНАЛИ ЖИТАТА ...вървим, вървим нататък :))

 32. 32 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Целият "дневник" е пълен със статии на професори, доценти, икономисти, политолози, културолози, журналисти, всички обясняват колко е зле всичко и как всичко ще се оправи само и единствено когато Мутрата си подаде оставката. Тези от "Фич" така да се излагат. Те какво разбират? Да погледнат целият български елит какво пише в "дневник", да попитат хората на улицата спящи в скъпи, чисто нови палатки и пиещи вносна бира.

 33. 33 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 152 Весело

  До коментар [#32] от "anonim440":

  Август е-месец за почивка.....Работата започва от септември

 34. 34 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  [quote#4:"realguru"][/quote]


  « По времето когато беше Жан Виденов, колко беше ? «


  Гербер,
  а колко ли е бил по времето на Априлската линия на БКП и др. Тодор Живков ?
  А по времето на Априлското въстание през 1876 година ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 35. 35 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 152 Весело

  Фразата ,, аз съм инструмент на Господ” всеки път ме развеселява защото винаги се сещам за един виц 😄:
  Извикал Господ тримата последни министър-председатели на България. Явили се пред него Симеон II, Сергей Станишев и Бойко Борисов.
  Седнал Господ на трона си и попитал Симеон II:
  - Ти какво направи за България по време на управлението си.
  - Опитах се да оправя България за 800 дни, но не успях.
  Господ му отвърнал:
  - Ти си честен с мен. Застани от дясната ми страна.
  След това попитал Сергей Станишев:
  - А ти какво направи за България?
  - Аз направих тройна коалиция, но това беше грешно решение.
  Господ му отвърнал:
  - Ти също си честен с мен. Застани от лявата ми страна.
  След това погледнал Бойко и го попитал:
  - А я ми кажи ти какво направи за България.
  Бойко го погледнал, вдигнал си яката на коженото яке и му казал;
  - Абе ти май си ми седнал на мястото!

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Айде да подразним малко апокалиптиците :)

  Пловдив е един от десетте най-добри средно големи града на бъдещето в класацията на „Файненшъл Таймс“. Градът попада в две от класациите на престижното бизнес издание - за стратегическо привличане на инвестиции и за ефективност на разходите.

  Пловдив е единственият град в България, попаднал в топ 10 заедно с Монреал /Канада/; Лион, /Франция/; Пърт /Австралия/; Базел, /Швейцария/, Билбао /Испания/, Йокохама /Япония/ и други. Регионът се наложи като най-големият индустриален център в страната, а Тракия икономическа зона е една от най-големите зони в Югоизточна Европа. В нея произвеждат стотици български и международни компании с инвестиции на зелено за над 2 милиарда евро през последните 15 години.

  В класацията за тази година бизнес анализаторите на „Файненшъл Таймс“ са сравнили 116 средно големи града (с население до 8 милиона жители) от цял свят по над 90 критерия, за да излъчат победителите. Основните показатели са: икономически и демографски фактори, човешки ресурси и качество на живот, ефикасност на разходите, свързаност, благоприятна среда за развитие на бизнеса и др.

 37. 37 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#36] от "realguru":

  Пловдив е въобще доста различен от София. София прилича на село. В Пловдив например жените обличат много хубави рокли и носят едни големи шапки. Не знам софианки защо не носят шапки? В Пловдив се усеща у хората някакво спокойствие, някакъв вид аристократизъм.

 38. 38 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#6] от "deepblue":

  Половината от написаното от теб са ДОЛНИ, РАЗДУТИ ЛЪЖИ. Тъп популизъм и пропаганда в действие.
  Рейтинг ВВВ е в дъното даже не е инвестиционен. За държава в EU въобще не е повод за хвалба.
  Новината е че не го вдингнаха даже след приемането ни в ERM II.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 39. 39 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#36] от "realguru":

  Голям специалист си по региони и държави :) Аз съм по скромен ...мога да измеря ЛИЧНИЯ ПЕРСОНАЛЕН КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ по 90 критерия .. Ще струва само 5000 евро, никакви пари,и ...в чекмеджето има още много!!

 40. 39 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 152 Весело

  Бойко Борисов викнал Цветан Цветанов и го попитал:
  - Абе, Цецо! Ти мислил ли си къде ще ме погребете, като умра?
  - Амии… – почесал се Цветанов по главата – ще говоря с Вежди да те положим в Алеята на славата на Централните гробища.
  - Абе, Цецо! – казал Борисов – там е много претъпкано, бе.
  Цветанов мислил, мислил и се оживил:
  - Добре бе,ще ти направим мавзолей като на Георги Димитров, за три дни ще го построим.
  - Абе, Цветанов, какви са тия комунистически глупости, дето ти идват на акъла, я бегай да мислиш.
  Върнал се след 3 часа Цветанов ухилен:
  - Готово,измислих го и го уредихме. Ще те погребем до Божи гроб в Йерусалим, на три метра от него. Е, ще струва 2 милиона евро, амааа нали е за теб.
  Борисов се потъркал по еднодневната брада, погледнал изкъсо Цветанов и казал:
  - Хм, верно, че съм на власт, ама два милиона не са ли много за две нощувки?

 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  "Агенция "Фич" потвърди BBB рейтинга на България със стабилна перспектива" = то гробището също е много стабилна струхтура ... без 4 блока на АЕЦ, без икономика , без заводи , без младо население .... естествено си загиваме стабилно благодарение на ЕС и с помощта на НАТО.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#38] от "Морски":

  Много сме зле, но сме по-добре от преди. Българинът сравнява с преди и сега. Не сравнява с Германия. Освен това алтернативата която се предлага е да дойде БКП на власт. Няма как да стане.
  Политическият вакуум в България е тоиолкова голям, че болшинството от хората не гласуват, защото няма за кой.
  И този вакуум е създаден изкуствено. Този, който създава този модел (политически) в България при това положение може да си прави каквото поиска.

 43. 43 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 152 Неутрално

  До коментар [#42] от "anonim440":
  Нито БКП, нито БСП, нито ГЕРБ ще дойдат на власт!
  Поне никога повече няма да имат мнозинство!!!

 44. 44 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 152 Неутрално

  До коментар [#42] от "anonim440":


  Не всички хора могат да протестират но всички ще отидат да гласуват на предстоящите избори за да свалят мутрите

 45. 45 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Наскоро прочетох статия със заглавие "Какво е бъдещето на България – в производство на маски или на роботи".Статията конкретизира върху очакваното преместване на редица производства от Азия в Европа, което може да донесе печалби за България, стига тя да знае как да привлече важни инвеститори!!!
  Ами ние роботите ги произвеждаме вече!!!Във Стара Загора "Киберис" произвежда индустриални декартови роботи за заваряване и рязяне със собствен софтуер!!!Със любезното съдействие на сем.Баневи, завод "Берое" пак в Загората е ликвидиран скед масовата приватизация - точно за 7 месеца!!!А там са произвеждани линейни робото на "Фанук".Единственото място в извън Япония,което е имало тази привилегия!!!"Гига Аутомата" от тази година пусна във серийно производство кобота "Анимото".Във Пловдив "Милара" прави роботите "Даймънд", които се използват във полупроводниковата индустрия!!!Българо - германската фирма "Спесима" също произвежда роботизирани системи!!! Истинската икономика, която произвежда реален БВП работи!!!Това е и причината финансовата макрорамка на държавата да е стабила, въпреки политическата партизанщина!!!
  Финансова макрорамка, чийто активи едни гладни и озверели изроди небесни искат да докопат и разсипят!!!Ще се натресеме от трън та на глог, така да знаете!!!

 46. 46 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#41] от "dark'star":

  Няма държава, която да загива благодарение на това,ч е някой ѝ дава пари.
  Загиваме защото комунизмът още си седи. Защо Полша не загива? Защо Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Румъния не загиват?
  Защо само България загива?
  Отговорът е ясен. БКП окраде пенсионният фонд на Царство България, окраде златният резерв на Царство България, окраде всичко, което хората притежаваха в Царство България, после три пъти фалира държавата (от бездарие и некадърност), после окраде пенсионният фонд на НРБ (в "демократично" време), после спестяванията на хората при Виденов, и сега има наглостта да плаща на троловете си да пишат, че България била зле.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#43] от "und16569194":

  Коя партия ще дойде? То няма партии.

 49. 49 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 152 Неутрално

  До коментар [#46] от "anonim440":
  Абсолютно вярно!
  А в последните десет години БКП окраде де що можа

 50. 50 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#6] от "deepblue":Половината от написаното от теб са ДОЛНИ, РАЗДУТИ ЛЪЖИ. Тъп популизъм и пропаганда в действие. Рейтинг ВВВ е в дъното даже не е инвестиционен. За държава в EU въобще не е повод за хвалба.Новината е че не го вдингнаха даже след приемането ни в ERM II.
  —цитат от коментар 38 на Морски


  Понеже си умен, а аз съм прост, погледни къде е рейтинг ВВВ в скалата на агенцията и след това плюй. Не съм икономист.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Кредитен_рейтинг_при_емисия_на_облигации

 51. 51 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Гърция, която разчита много повече на туризма и беше в безпрецедентна финансова криза повече от десет години е с по-добър рейтинг. ВВВ звучи като "бедни сте, ама още можете да си плащате дълговете, защото са относително малки, но не взимайте повече пари". А то защо да взимат, като голямата хранилка засега са еврофондовете.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 52. 52 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5927 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Наистина е тъжно това ВВВ.
  Бате Бойко Борисов - тройно "БЕ".
  Стабилно!
  С двеста!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 53. 53 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Според мен много интересен е следния текст в заявлението на Фич:
  ...PM Borissov proposing the election of a Grand National Assembly to amend the constitution in part to strengthen the judiciary. It is highly uncertain whether this will take place, or if the ruling GERB party is only seeking to dilute pressure for early election...
  Вече и в чужбина открито взеха да заявяват, че Тиквата прави врътки, само и само да остане на власт някоя и друга седмица повече. Не казват защо, ама ние си знаем защо - за да раздаде още някой милион на избрани люде със странни прякори (вълци, шишенца, соколи, маджота и пр.).

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5927 Весело

  До коментар [#50] от "stedim":

  Абе - средняшка работа, ще се чуе от сянката. Не е лесно прасе да се бори с тиква...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 56. 56 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#51] от "fpyyh":

  Нова индексна система ли пишеш? Ми направи си рейтингова агенций, убеди някакви хора да ти вярват и ДА ТИ ПЛАЩАТ и действай. Но надали ще мойеш да накараш тези от кръстовищата да ти платят, те самите са на хранилка... Но мойеш да пробваш с Черепа - тпй може и да отпусне някое и друго левче, събрано от билетчета :D

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Гърция, която разчита много повече на туризма и беше в безпрецедентна финансова криза повече от десет години е с по-добър рейтинг. ВВВ звучи като "бедни сте, ама още можете да си плащате дълговете, защото са относително малки, но не взимайте повече пари". А то защо да взимат, като голямата хранилка засега са еврофондовете.
  —цитат от коментар 51 на fpyyh


  Гърция е ВВ - демек под нас. :)

  Ние сме ВВВ

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fitch_Ratings

  https://www.fitchratings.com/products/rating-definitions

 59. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3809 Весело

  До коментар [#6] от "deepblue":

  "....ДЪНОТО НА ВСИЧКО Е РУСИЯ, ПРЕЗИДЕНТА ,БСП, ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ И КРИМИНАЛНИЯ КОНТИНГЕНТ."

  Сорос, Костов и Христо Иванов ! И те са в дъното !

  А добър рейтинг беше и по времето на Костов ! Това не му помогна по никакъв начин.....

 60. 60 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  ВВВ е инвестиционен рейтинг - демек може да инвестирайте.

  Следващите нагоре вече са А, АА, ААА

  Още 2 мандата на Баце и ще стигнем АА :)

  Ама тогава що рев ще има не ми се мисли. :)

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3065 Неутрално

  До коментар [#46] от "anonim440":

  "Загиваме защото комунизмът още си седи. Защо Полша не загива? Защо Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Румъния не загиват?"
  ===============
  Ти сякаш не четеш "Дневник".
  Поне веднъж седмично се появяват статии за лошия Орбан или за гадните полски управляващи, които искат да пенсионират съдиите и тормозят хомосексуалните.

  Еретик
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Какви са тези Фич! Рейтинга трябва да се определя от отровното трио!
  —цитат от коментар 13 на balkantourist


  Не става, те ще се изпокарат и ще се разцепят на 4 рейтингови агенции, защото Минеков освен с другите двама, няма да е съгласен и със себе си :D

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#38] от "Морски":Много сме зле, но сме по-добре от преди.
  —цитат от коментар 42 на anonim440


  Това ли е упорката сега? Звучи като ... Баце да я е измислил :D Ми то нали за да станеш добре от много зле, трябва да минеш през някакви етапи, през развитие... 23 години ни делят от рейтинг D - погледни инфото и виж има ли и колко държави са качили 12 нива за 20 години, после ако ти се пише още, мойем да обсъдим ;)

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 67. 67 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#37] от "anonim440":

  Пловдив е сред най-хубавите градове в Европа. Неслучайно е толкова стар. Сравнение със София е смешно. Единственото предимство на София е, че е малко по-богат град, но парите не са определящи. А и с толко комуникти в нея перспективите са... маяманолова и бойкикев.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 68. 68 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Всяка добра новина за България е лош ден за сектата на умнокрасивите.
  Те се радват само, когато има санкции и осъдителни присъди за българската държава.

 69. 69 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#32] от "anonim440":

  ФИЧ преди КТБ какво пишеха и предрекоха ли го ??

 70. 70 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#60] от "realguru":

  Ма нещо не са се юрнали да инвестират ...... примерно, VW явно нямат никаква вяра на ФИЧ, та решиха щом не може в Турция, няма въобще да строят новия завод .... бягат от нас като дявол от тамян, що така ??!

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2159 Весело

  До коментар [#68] от "Александър":

  Лоша новина за "триото".

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  Това подобряване на устойчивостта на банковия сектор колко струва на данъкоплатците?

 76. 76 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  То бива да не разбираш. Този кредитен рейтинг показва само и единствено възможността на държавата да покрива засълженията си. Тоест ако някой отпусне на България заем маква е вееоятноста да не си полйчи обратно парите които има да взема.
  Относно българският предприемач, който бил на високо ниво се надявам да се шегуваш.
  Българският предприемач не само че му е ниско нивото но и не полага усилия да го повиши в общият случай, има за щастие изключения.

  Какго се казва ти самият си прекрасен пример.
  Почти нищо не разбираш, но се имаш за успешен предприемач, че каро за капак май имаш и икономическо образование...

  Модератора е неадекватен!
 77. 77 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  е нали приемането в чакалнята беше голямо постижение? 200 мельона потроши Баце и после рейтинга непроменен. като помня какви хвалебствия си мяташе баце, па то същото

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 361 Весело

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Викаш бизнесът работи, а преди месец чак заработил....

  Мда.....

  Модератора е неадекватен!
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Рейтингите не могат да ви дадат реалната картина на икономическият и институционален хаос, който цари в България под "вещото" ръководство на ордата от калинки на ГЕРБ, начело с ултра компететният им лидер, който както знаем разбира от всичко - финанси, енергетика, международна политика, дори космически изследвания.

  Ще ви припомня, че преди финансовия крах 2008 практически всички финансови корпорации, които след това се наложи да бъдат спасявани с огромни капиталови инжекции от правителството на САЩ (т.е. с пари на данъкоплатците) имаха отличен рейтинг, точно според такива "елитни" агенции като Фич и Мудис. Така, че аз лично не бих бързал да се радвам особено. Нормално е рейтинга ни да е "стабилен" - то няма и как да е друг след като сме едни от малкото държави в ЕС които не могат да провеждат собствена парична политика заради борда.
  Ако не бяхме в условия на валутен борд и на баце ви му стискаше да го катурне и да пусне печатницата за пари много бързо щяхме да злезем от "стабилен" до "джънк" нямайте грам съмнение.
  Та мисълта ми е тия трипъл Б (които не са мръднали ни на горе ни на долу от цифра време) не са много заслуга на управлението на ГЕРБ. Да не кажа, че Борисов няма нищо общо - напротив, поредното доказателство, че икономиката ни се справя въпреки, а не благодарение на бандата мафиотизирани некадърници, които са превзели де що има институция в страната.
  А и да не забравя - Фич оценяват макро показатели и разчитат на това което имаме като официална статистика - много пъти съм казвал, че аз много доверие на това което се калкулира там от държавните калинки нямам - естествено, че картината им винащи ще е максимално розова иначе като нищо ще им изстинат топлите местенца.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  По времето кога беше Жан Виденов колко беше? ;)
  —цитат от коментар 4 на realguru

  За Жан Виденов не знам, но същия рейтинг България имаше през 2007 г. при Сергей Станишев.
  13 години ЗАСТОЙ.
  Борисов - новият Брежнев и Живков.

 88. 88 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#84] от "Драгомир Дончев":

  ++++

  Тук някой наскоро писа за свой приятел в НСИ, който се срамувал от това, което ги карат да пишат като официална "стъкмистика".

  Изобщо кой може да вярва на правителство, което изменя Закона за хазарта и си залага приходи от 700 милиона и повече, а след това години наред "забравя" да си ги прибере. И всичко е ОК, докато Шиши не каже, че може да "действат"?

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Весело

  До коментар [#76] от "Ivan_":

  Иване, щях да кажа, че си много прост, но няма, ти си просто прост мигрант, гастарбайтер, и от въпроси, които не разбираш, не взимай отношение, че се излагаш като филанкишия...
  Това ти е като за довиждане, не те чета, не ти отговарям повече...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Ай, че мъка, Прокопиии, неинтелигентните от Фич даже намекват, че Борисов е по-скоро ганрант за стабилни финанси на фона на популистки алтернативи:

  Bulgaria's ratings are supported by its strong external and fiscal balance sheets and credible policy framework, underpinned by EU membership and a long standing currency-board arrangement. The ratings are constrained by slightly lower income levels compared with the current 'BBB' median and unfavourable demographics, which could hinder growth and weigh on government finances over the long term. Governance indicators are in line with peers.

  The Stable Outlook reflects a degree of economic resilience to the coronavirus pandemic owing to a long track record of fiscal prudence, large foreign reserve assets and the prospects of very substantial EU transfers over the forecast period. The inclusion of the Bulgarian lev in the Exchange Rate Mechanism (ERM II) and the gradual process towards euro membership will also help anchor macro and fiscal stability in the context of downside risks to growth and rising political uncertainty.
  However, the policy outlook has clouded in recent months as the government has come under pressure following a number of protests targeting primarily rule of law and corruption issues in Bulgaria. This has stoked political tensions, with PM Borissov proposing the election of a Grand National Assembly to amend the constitution in part to strengthen the judiciary. It is highly uncertain whether this will take place, or if the ruling GERB party is only seeking to dilute pressure for early elections (the next parliamentary elections are due by March 2021).

  Weak support for traditional parties (including GERB) and the emergence of populist figures is likely to fragment the vote at the next elections, complicating coalition building at a time when the authorities need to tackle the social and economic fallout from the pandemic. It also raises questions around the likelihood and effectiveness of reforms to tackle governance issues. However, Fitch believes there are overall currently few risks to economic policy continuity (including euro adoption), owing to the country's long track record of cross-party consensus on maintaining monetary and fiscal stability.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#51] от "fpyyh":

  Фейк, Гърция е два ноч-а под България, до скоро три и се държи над дифолта само заради членството й в Еврозоната.
  За България се казва още:
  In Fitch's view, euro adoption is net positive for the sovereign's creditworthiness. All else being equal, we would expect to upgrade a sovereign by two notches between joining the ERM II and joining the euro.
  Което означава рейтинг А- при влизане.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Нов Запорожец
  Нов Запорожец
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#68] от "Александър":Лоша новина за "триото".
  —цитат от коментар 72 на pamela


  Защо, да не са им спрели парите ? На тях за доброто на България не им пука!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK