Фирми продължават да режат заплати и пускат служители в неплатен отпуск (коригирана)

Фирми продължават да режат заплати и пускат служители в неплатен отпуск (коригирана)

© Цветелина Белутова, КапиталИ през юли нефинансовите предприятия продължават да пускат свои служители в неплатен отпуск, да намаляват заплатите им и да въвеждат дистанционна работа. Това показват данните на Националния статистически институт от проведеното за пети път през август кратко бизнес изследване сред нефинансовите предприятия.


Общо през юли 10.7% от анкетираните са посочили, че служители им работят дистанционно, в неплатен отпуск са пуснали свои служители 12.7% от мениджърите, на непълно работно време са минали в 4.1% от фирмите, намалени са заплатите в 2.9% от анкетираните бизнеси.


Целта на изследването е да предостави информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързана с COVID-19, върху засегнатите сектори на икономиката в страната.
От участвалите в анкетата предприятия 34.7% посочват, че през юли са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с юни, 46.5% са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби, а за 18.4% е имало увеличение.


Разпределението по икономически дейности показва, че 44.6% от фирмите в икономически дейности "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности" имат спад в приходите, за индустрията този относителен дял е 37.6%, а за дейностите "Търговия, транспорт и ресторантьорство" и "Строителството" - съответно по 32.8%.


По отношение на наетия персонал 23.4% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на "платен отпуск", следват "неплатен отпуск" - 12.7%, и "дистанционна форма на работа" - 10.7%. Освобождаване/съкращаване са направили 7.9% от участвалите в анкетата предприятия


За септември 93.4% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 3.4% - че ще преустановят временно дейността си, а 1.4% - че ще прекратят дейността си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Продалжавайте с измамата китайски вирус. Ще убиете и малкото останал бизнес, ама такава е повелята на комунистическите ви господари....

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Вие и двамата по-горе, добре ли спахте?

 4. 4 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Измислени фирми на глинени крака, най-вероятно масово криещи осигуровки, шефовете на които иначе пред 6 месеца си купуват я нов джип за жената/любовницата, я нова панамера. Ама като стане дума за парични резерви на фирмата за 3+ месеца напред в случай на извънредна ситуация, се оказва, че пари няма, веднага гледат да прецакат служителите и да реват #койщенидадепариии ?

 5. 5 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Ето - маханаха крутите мерки срещу епидемията и икономиката почна да закъсва.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  От години цялата "икономика" е сезонна. Нима не го знаехме?

 11. 11 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 291 Неутрално
 12. 12 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#10] от "ju.li":

  Без да съм меродавен, гледам в Пловдив Макском са поставили билборд, търсим работници с заплати от 1000-1500 лв. така че, за едни брадва, за други сватба. Сутринта някой ревеше по телевизора, че при 80% помощ пак не ги устройвала и викам да им дават по 120% помощ, за да има за работниците, за шефа и за подкуп. Като не те устройва, затваряш и продължаваш напред. Тези пари не падат от небето, а са за здраве, пенсии, образование и т.н. Не е длъжен никой да ти крепи бизнеса..... Както когато си правел пачките, никой няма право да ти каже за какво да ги харчиш. Останалото е социализъм и видяхме до какво доведе....

 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  . Като не те устройва, затваряш и продължаваш напред.
  —цитат от коментар 12 на stoiank


  Точно!

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Абсолютно същите номера въртяха БГ-работодателите и 2009.
  На мястото, на което работех тогава през 2-3 дни уволняваха по някой, което създаваше доста напрежение и хората започнаха да си търсят друга работа и съответно да напускат. Стигна се до там, че им се наложи да си пуснат обява, че търсят служители. Като цяло съм твърдо за БГ бизнеса да фалира на 100% и да дойдат западни компании, които знаят как се управляват хора.
  Докато работех за българи отношението към мен беше, че ми ДАВАТ пари, в чуждестранните компании отношението е, че им изкарваш печалбата.

 15. 15 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#4] от "pspa":

  Като знаеш как, що не направиш една фирма с големи резерви и заплати! Ще бъдеш за пример. Ама пази Боже такива като теб да са ми работодатели :-).

 16. 16 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#4] от "pspa":

  Такава е бизнес - средата след 10 години управление наБорисов и ГЕРБ

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Андрешковците веднага са се огледали в луксозните возила на шефовете си.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Докато се развиваме само като подизпълнители на големите фирми, докато не почнем да изкарваме краен продукт и престанем да бъдем колцентър ще кретаме още дълги години на това положение.

 20. 20 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Е нали според Правителствения Стъкмистически Псевдо-Институт, заплатите все растат ли, растат и живеем все по-райски ??! ...... защо клатят стабилността с подобни фалшиви новини ?!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Дори от това което е написано се вижда, че в различните браншове, затруднения имат максимум половината от анкетираните, а не от всички в страната.
  Но е факт, с който не оправдавам правителството, а просто казвам, че в света има сътресения и спад в икономиката, който неизбежно и особено за толкова малка и отворена икономика ще се отразява и при нас.
  Иначе си е вярно, че в момента за да се закрепят с още някой друг ден, пръскат нашите пари както им падне и най-вече в своя полза.

 23. 23 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 380 Неутрално

  ... Като цяло съм твърдо за БГ бизнеса да фалира на 100% и да дойдат западни компании, които знаят как се управляват хора.Докато работех за българи отношението към мен беше, че ми ДАВАТ пари, в чуждестранните компании отношението е, че им изкарваш печалбата.
  —цитат от коментар 14 на Stoyan Kostov

  При истинския бизнес и двете страни трябва да имат изгода. В България повечето си мислят, че фирмата има да им дава едни пари работили-неработили, а отсрещната страна, че имат да им вършат една работа платили-неплатили. Избщо зависи от конюктурата. Преди Ковид кризата на пазара бяха останали само мързеливите и неквалифицираните., търсенето надвишаваше предлагането. При криза и последвала безработица е обратното.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  В света всеки ден фалират хиляди фирми и хиляди се създават. Това е пазарната икономика. Който може, го може, който не става, става наемен работник.

 25. 25 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Какви са тия лъжи? Нали страната ни е цветуща и без Безалтернативния ще умрем прави?

  Пуснете нещо ца магистрали. "Милиони, камиони" специално за ГЕРБ.

 26. 26 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Сега и сериозно. Явно наистина кризата де задълбочава и Фич са прави в оценката си. Предния път към април познати масово бяха с намалени заплати, тоя път ги гледах, че уж им се постабилизират фирмите, а и някое обидени от намалението намериха нови и за повече пари, та смятах, че поне е застой, а не още да се върви надолу в доходите. Това ще повлече и търговия и услуги по спиралата и ще трябва време и кадърна власт да се оправим.

 27. 27 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#13] от "Веселин Дечев":

  Точно така
  До коментар [#12] от "stoiank":

  Точно така! Закриваш бизнеса, уволняваш хората и отиваш да ди харчиш парите на друго място за живеене. Сега, че работниците ще се чудят зимата как да я изкарат е дребен проблем за Вас. Работа много, особено за нискоквалифицирани и все за много пари, особено по селата.

  забавление и приключение
 28. 28 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  А на МВР им вдигнаха заплатите. Сега обикалят с бухалките и пишат глоби и фишове за щяло и нещяло, за да пълнят дупките в бюджета. Това крадливо милиционерско правителство трябва да се махне!

 29. 29 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Важното е Бойко да си остане на власт, че явно доста уговорки има да изпълнява и да обслужва олигархията. Народа за него са просто електорат

 30. 30 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Изцяло "За" дистанционната работа, когато е възможно да се върши от разстояние. А намаляването на заплатите и отпуска са друго нещо.

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  Тъжната истина за ситуацията у нас!Бях сигурен , че като почна кризата у нас работодателите веднага ще почнат да режат заплати и т.н.

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  До коментар [#14] от "Stoyan Kostov":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поздравления за точният коментар по темата!Аз лично в своя трудов живот съм бил пет или шест пъти на интервю за работа с чужда компания/ основно на английски и един път на италиански!Нямам спомен някога да са ми казвали от чуждите компании "Аз давам"!Винаги е било "Ние предлагаме" или "Ние плащаме"!БГ работодателите за едни алчни и егоистични задници и заради тях има поне един милион и половина от нас зад граница!Бях абсолютно сигурен , че веднага ще започнат да режат заплатите у нас , защото такъв им е манталитета - лъжлив и крадлив!

 33. 33 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#17] от "hope":

  "Андрешковците веднага са се огледали в луксозните возила на шефовете си."

  Ами да ти кажа, малко е тъпо да караш джип колко една къща и да си развяваш г..а по екзотични дестинации на всеки празник, като същевременно режеш заплати и работниците ти бачкат на разпадащи се машини с технологии от миналия век.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Тези пари не падат от небето, а са за здраве, пенсии, образование и т.н. Не е длъжен никой да ти крепи бизнеса.....
  До коментар [#12] от "stoiank":

  A kaто спре бизнеса откъде ще влязат пари в хазната, че да има за здраве и пенсии? Пандемията е форсмажор обстоятелство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK