Омбудсманът поиска проверка на "Топлофикация София"

Омбудсманът поиска проверка на "Топлофикация София"

© Велко АнгеловОмбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която настоява за инициирането на извънредна проверка на "Топлофикация София" ЕАД, съобщи пресцентърът на институцията. Поводът за писмото са многобройни сигнали и жалби до омбудсмана срещу "Топлофикация София" ЕАД, свързани със сумите за възстановяване в резултат на безпрецедентното поевтиняване на природния газ със задна дата за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г., както и за изпълнението на показателите за качество за отоплителен сезон 2019-2020 г.


"Гражданите изразяват недоумение от символичните суми за прихващане", пише омбудсманът. Според Ковачева основната причина за появата на проблема е фактът, че почти половината от сумата, възстановена от "Булгаргаз" ЕАД на топлофикационните дружества, реално не стига до крайните клиенти, защото КЕВР я е насочил към държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система".


Омбудсманът информира КЕВР и че граждани, чиито имоти са в сгради с предприети мерки за енергийна ефективност, изразяват възмущение, че задълженията им за топлинна енергия, вместо да намаляват, се увеличават. Диана Ковачева обръща внимание и на факта, че обещаният от "Топлофикация София" ЕАД калкулатор, с помощта на който хората да установят какви суми им се възстановяват, е заработил твърде късно - едва на 21 август 2020 г., почти в края на срока за рекламации по изравнителните сметки.


Експерти: влиза се в неопределеност на сметките
В репортаж по темата Би Ти Ви посочва, че много от клиентите на "Топлофикация- София" са неприятно изненадани, че не само няма да им бъдат върнати пари, но и дължат различни суми. Според "Топлофикация" разминаването идва от това, че абонатите са очаквали върнатите пари от по-ниската цена на газа да покрие дължимото от изравняването.


"Тук обаче има нещо, което може би клиентите ни все още осмислят, че една част от сметките, които трябва да бъдат върнати, изравнителните сметки за топлинните счетоводители на практика вътре е включената и тази сума от ретроактивното намаление, но тази сума не може да бъде върната на ръка, нито могат да бъдат покрити стари и просрочени задължения", коментира говорителят на дружеството Елизабет Павлова.Пред Би Ти Ви енергиният екперт Иван Хиновски коментира, че с изявленията си за връщането на пари политиците на направили голям гаф. "Изрично подчертахме, че ретроактивното връщане на средства ще внесе смут. Хората сега като разберат, че няма да получат обратно средства, ами ще имат да доплащат, не знам кой какво ще обяснява на потребителите", каза Иван Хиновски. Експертите предполагат, че хаосът със сметките ще продължи и през септември, когато ще се получават фактурите за август.


"Навлизаме в една пълна неопределеност на нашите сметки, защото се сместват три различни потока информация - първият поток различните цени на газа, вторият - различната енергия потребена, която се определя въз основана дяловото разпределение на ниво етажна собственост и третият е вашето лично потребление", допълва Иван Хиновски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK