Походът на гаспачото

Походът на гаспачото

© Ирина Катеринска



Гаспачото, студената зеленчукова супа от Южна Испания, от десетина години шества и в останалата част на Европа и продължава да завоюва света, информира Франс прес, цитирана от БТА.


Зад множество марки три гиганта си оспорват три четвърти от световното промишлено производство.
Всяка година по време на сезона, който започва след Великден и приключва през септември, десетки милиони литри гаспачо наводняват пазара.


През юли 2020 година са произведени не по-малко от 32 милиона литра, а за цялата 2019 година 67 милиона литра, според компанията за пазарни проучвания "Нилсен" (Nielsen).




Гаспачо има в хладилниците на французи, германци, словаци, финландци, американци и дори японци.
Домати, чушки, краставици, лук, зехтин, оцет, сол са сред суровите съставки за промишлен продукт, който е правилният избор, тъй като е вегански, съдържа витамини и малко захари. Извънредно свеж, той може да се съхранява между 70 и 90 дни и е истинско предизвикателство за производителите, които се съобразяват и с метеорологичните условия. Наред със сладоледа продажбите на гаспачо скачат, когато настъпи много горещо време.


Монополното трио


Гигантът "Пепсико" (Pepsico) донесе успеха на продукта, когато през 1999 година купи "Тропикана Алвалие" (Tropicana Alvalle), най-известният от трите големи производители на гаспачо. Лидерът в сектора обаче е "Гарсия Карион" (Garcia Carrion), който пусна на пазара редица видове гаспачо под многобройни марки. Същото направи и "Ей Ем Си нечъръл дринкс" (AMC Natural Drinks ) - третият испански износител на хранителни продукти.


Макар рецептата да е от Андалусия, лидерите в сектора са от съседна Мурсия, Югоизточна Испания.Там е съсредоточено близо 75 процента от световното производство с общ оборот от 119.2 милиона евро (+12.4 процента) за периода от април 2018 година до август 2019 година, сочат данните на "Алимаркет" (Alimarket), референтния контролен орган за хранителната промишленост в Испания.


Ей Ем Си снабдява супермаркетите във Франция, САЩ, Канада и Япония.


"Алвалие" изнася близо 50 процента от продукцията си, най-вече във Франция, която е основният й външен пазар, но също и в Белгия, Португалия, Австрия, Швейцария, Нидерландия и Обединеното кралство.


Износът на "Гарсия Карион" е за Португалия, Франция и Германия, след което идват страните от Източна Европа.
Интензивно земеделие


Международният посланик на средиземноморския начин на хранене и испанските поля, според рекламното лого на монополното трио, беше принуден да приспособи производството си, за да защити имиджа си.


Въвлечени в съдебни дела по искове срещу интензивното земеделие, трите марки се гордеят, че се снабдяват с необходимите продукти на местно ниво, поставят на преден план пресните продукти и полагат усилия да намалят потреблението на вода и енергия. Така е в най-новия завод с площ от 28 хил. квадратни метра, в който Алвалие инвестира 31 млн. евро.


В същото време инженерите се надпреварват да използват въображението си, за да се конкурират с домашно приготвеното гаспачо, обяснява Фернандо Марин Ромеро, търговски директор на Ей Ем Си за Испания и Португалия.


Гаспачо с розмарин, с ягоди, повече или по-малко воднисто, гъсто, био, с хляб - марките искат да са иновативни, за да разширят гамата.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на koliok5
    koliok5
    Рейтинг: 346 Неутрално

    м, гаспачо... я да си спретнат от тия продукти една шопска салата и да не се занимават с глупости.. :)

  2. 2 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8215 Любопитно

    Ако има и телешко ще е по-добре !

    [email protected]
  3. 3 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 3402 Неутрално

    Ами които си нямат таратор си хапват други неща.

  4. 4 Профил на koliok5
    koliok5
    Рейтинг: 346 Неутрално

    после ше трябва да ги открехнем и на сливовата ракия :)

  5. 5 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3358 Неутрално

    Имаш лактобацилус Булгарикус ядеш таратор, нямаш - ядеш гаспачо.

  6. 6 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8066 Неутрално

    Нашата шопска салата с печени чушки и овче сирене е къде по-готина.

  7. 7 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1028 Неутрално

    Обичам и уважавам традициите на италянската къхня но това е една от най-безвкусните рецепти да не кажа буломач. Както и руската окрошка.

  8. 8 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 597 Весело

    Имаш лактобацилус Булгарикус ядеш таратор, нямаш - ядеш гаспачо.
    —цитат от коментар 5 на blondofil


    Таратор с ледена мастичка по "сиестено" време, докато свършат краставичките... После заоблачаваш мастичката с ментовка, и той денят си отишъл...

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  9. 9 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 4078 Неутрално

    ".Там е съсредоточено близо 75 процента от световното производство с общ оборот от 119.2 милиона евро "

    гениални икономисти, от едно сварено зеленчуково пюре, да направиш подобни обороти.

    Любовта ще спаси света!!!
  10. 10 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 4078 Неутрално

    Лесна рецепта за гаспачо
    Започваме с една лесна и традиционна рецепта за гаспачо. Ето необходимите продукти и как да я приготвите.

    Необходими продукти: 750 гр. зрели домати, 1 краставица, 1 глава лук, 1 червена чушка, 2 ск. чесън, 2 с.л. оцет, 1/4 ч.ч. зехтин, сол и черен пипер на вкус, 2 филии хляб (хлябът не трябва да е пресен, а по-скоро на ден-два. Също така препоръчително е да е от типа "селски" или домашно изпечен)


    Начин на приготвяне:

    В купа накъсайте хляба на едри парчета, след което изстискайте на ръка почистените домати. След това оставете доматите при хляба и нека сместа постои така 20-ина минути.

    Блендирайте доматите и хляба до получаване на гъста каша

    Добавете краставицата, лука, чесъна, червената чушка, оцета

    Блендирайте добре до получаване на хомогенна смес

    Докато блендерът е включен на ниска скорост, добавете на тънка струя зехтина. Така ще се смеси по-добре със супата

    Ако искате супата да е по-рядка, добавете вода

    След като супата е готова, овкусете по ваша преценка.
    Оставете гаспачото в хладилник, за да се охлади, преди сервиране

    Любовта ще спаси света!!!
  11. 11 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3761 Неутрално

    До коментар [#10] от "hope":
    +++
    Моят "принос" - към сместа в блендера добавям и няколко зелени мариновани маслини, вкусът става още по-наситен.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  12. 12 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 4952 Неутрално

    Вкъщи още баба го правеше, баща ми много го обичаше, с праз лук и магданоз, и олио. Не са знаели, че ядат гаспачо. Лично аз не обичам домати.

  13. 13 Профил на dorn
    dorn
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    До коментар [#10] от "hope":


    До коментар [#11] от "Bramasole":

    Мерси ! Ще пробваме .

  14. 14 Профил на EU Fighter
    EU Fighter
    Рейтинг: 775 Неутрално

    Това най добро продукт на Еспаня. Най здравословно е. На балкани няма здравословно храна. Сичко е месо на свинско и мазно!

  15. 15 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7451 Неутрално

    Става и гаспачо, но студен таратор в горещините разхлажда, а с малко джин, тоник и лимон утолява жаждата.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK