Правителството създаде комисия за закриване на комисията по хазарта

Срещу промените в закона за хазарта имаше няколко протеста

© Юлия Лазарова

Срещу промените в закона за хазарта имаше няколко протестаЛиквидационна комисия ще закрива Държавната комисия по хазарта, реши правителството на вчерашното си заседание. Дотук се стигна след спорни промени в Закона за хазарта.


Според тях дейностите, извършвани до момента от комисията по хазарта, ще се делегират на Националната агенция за приходите. Този текст се появи между първо и второ четене на закона, като първоначално се предлагаше създаване на Държавна агенция по хазарта, която да е под контрола на Министерския съвет, а не на Министерството на финансите.


До промените в начина на контрол се стигна след констатациите, че в продължение на години ДКХ не е санкционирала фирмите на разследвания бизнесмен Васил Божков. Впоследствие комисията отне лиценза на една от тях - "Еврофутбол", но Административният съд на София определи решението като незаконосъобразно. Сред мотивите е записано и че Държавната комисия по хазарта е подновила лиценза на компанията, въпреки че вече е имала съмнения, че тя не е добър платец. Петдесет дни по-късно обаче го е отнела, без да е безспорно установено наличието на просрочени задължения в този размер.
Председател на ликвидационната комисия ще бъде главният секретар на Министерството на финансите, а поименният състав на ликвидационната комисия да се определи със заповед на министъра на финансите. В решението на кабинета е записано, че функциите на ДКХ трябва да се прехвърлят на НАП в срок от три месеца.
Част от работещите с комисията ще бъдат назначени в Министерството на финансите, където се откриват 18 допълнителни щатни бройки, а в НАП ще има 34 допълнителни щатни бройки.


Всички разходи по ликвидацията на ДКХ, включително за възнагражденията и обезщетенията по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда, ще се изплащат чрез бюджета на Националната агенция за приходите за сметка на средствата по утвърдения бюджет на Държавната комисия по хазарта за 2020 г. въз основа на одобрени от председателя на ликвидационната комисия документи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK