През август само мениджърите в услугите са позитивно настроени

Недостатъчното търсене и несигурната среда продължават да тормозят промишлеността.

© Надежда Чипева, Капитал

Недостатъчното търсене и несигурната среда продължават да тормозят промишлеността.През август 2020 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец), което се дължи на по-благоприятния бизнес климат в сектора на услугите. Оценката обаче не се отнася за следващите месеци.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" остава на юлското си равнище. Анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.


Основните фактори, ограничаващи дейността на предприятията, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от чужбина и недостатъчното търсене от страната, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното им влияние.
По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите не предвиждат повишение през следващите три месеца.


Строителство. През август съставният показател "бизнес климат в строителството" запазва приблизително нивото си от предходния месец. Според строителните предприемачи настоящата производствена активност се подобрява, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца са оптимистични.


Основните пречки за развитието на бизнеса остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и фактора "други".


Продажните цени в строителството мениджърите очакват да остават без промяна през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 2.9 пункта в резултат на по-неблагоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.


Същевременно и мненията им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са леко влошени.


Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да е несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.


Търговците на дребно не очакват повишение на продажните цени през следващите три месеца.


Услуги. През август съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 4.6 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Позитивни са и мненията им за настоящото търсене на услуги, докато очакванията за следващите три месеца се влошават.


Основните затруднения за развитието на бизнеса остават свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.


По-голяма част от мениджърите очакват продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  В условия на криза - първо фалират работещите в сферата на услугите.

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Стига с тези услуги, на това ли се крепи днешната икономика. Оказва се, че най-много хора са заети в сферата на услугите, а това не е нормално. това означава, че има много излишни хора, за които няма място в нормалната икономика и се търсят места за тях в някаква измислена сфера, без която спокойно можем да минем.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3027 Весело

  Време е да върнат позабравени услуги като теляк , ибрикчия и др. Подобни , така икономиката ще живне ...

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3027 Весело

  Време е да върнат позабравени услуги като теляк , ибрикчия и др. Подобни , така икономиката ще живне ...

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  Струговете не са това, което бяха.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK