"Булгаргаз" се отказа да иска постъпване на природния газ с 20%

Министър Теменужка Петкова се намесва в ценообразуването в ключов за управлението момент - след 55 дни протести с искане за оставка на правителството, за утре е насрочена по-мащабна проява, наричана от организаторите й Велико народно въстание.

© Цветелина Белутова, Капитал

Министър Теменужка Петкова се намесва в ценообразуването в ключов за управлението момент - след 55 дни протести с искане за оставка на правителството, за утре е насрочена по-мащабна проява, наричана от организаторите й Велико народно въстание.Комисията за енергийно и водно регулиране прекрати процедурата за определяне на нови цени на природния газ за септември, съобщи БНР.


Причината е полученото късно днес писмо от държавната компания "Булгаргаз", която оттегля внесеното заявление, предвиждащо газът да поскъпне с 20 на сто от този месец. В началото на август беше поискано цената да се вдигне с 15.21%, но по-рано днес пред БНР шефът на държавното дружество Николай Павлов поясни, че според разчетите увеличението спрямо август трябва да е с 20.30%. Причината за по-високата цена на природен газ за месец септември се дължи на значителното повишение на цените на европейските газови пазари с над 51%, каза той пред радиото, добавяйки, че прогнозата за 15 на сто ръст е важала към 11 август.


Оттеглянето на това последно предложение става след разпореждане на енергийния министър Теменужка Петкова, която е постановила проверка на начина, по който "Булгаргаз" е образувала цената за този месец.
"Булгаргаз" трябва да подаде ново заявление, а до произнасянето на регулатора, ще продава синьото гориво по сега действащата цена.


"Булгаргаз" ЕАД поема ангажимента своевременно да уведоми КЕВР за резултатите от извършената проверка и ще внесе заявление за утвърждаване на цена, по която общественият доставчик да продава природен газ, считано от 1-ви септември 2020 година, се посочва още в съобщението на енергийния регулатор.


Първоначалното искане за увеличение беше обяснявано със значителното поскъпване на синьото гориво на европейските борси. Цената на горивото влияе пряко и върху ценообразуването на топлофикациите, които също днес влязоха в полезрението на КЕВР заради масовото недоволство на граждани, които не са усетили в сметките си широко оповестеното поевтиняване на природния газ със задна дата - от началото на август миналата година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK