Синдиците на КТБ започват отново да плащат на кредиторите

Синдиците на КТБ започват отново да плащат на кредиторите

© Надежда Чипева, КапиталСиндиците на фалиралата КТБ от тази седмица започват изплащането на суми от така наречената втора частична сметка от масата на несъстоятелността на КТБ. В нея влизат 430 млн. лв. от осребряването на активите, които идват след 570 млн. лв. в първата сметка, която след двегодишни съдебни обжалвания най-накрая беше изплатена през 2019 г., съобщава "Капитал".


Кредиторите ще могат да получат сума пропорционално на признатото им вземане, като списъкът вече е окончателно приет и обявен в Търговския регистър. Изплащането започва от днес в клоновете на "Уникредит Булбанк".


Най-големият получател е Фондът за гарантиране на влоговете в банките, на който са разпределени 320.5 млн. лв. След фалита на КТБ той изплати близо 3.7 млрд. лв. гарантирани депозити до 196 хил. лв., което го направи най-големия кредитор на банката, за което той изтегли заем, припомня изданието.


Останалите кредитори са предимно фирми и граждани, които са имали депозити повече от гарантираните 196 хил. лв., а също и такива, които не са подлежали на гаранция. "Топлофикация София" е вторият най-голям получател със 7.8 млн. лв. Българският енергиен холдинг има да получи 1.27 млн. лв., но заедно с дружества под шапката й сумата надхвърля 10 млн. лв.: "Булгартрансгаз" е с 5.2 млн. лв, "Мини Марица-изток" - 1.57 млн. лв., НЕК - 1.3 млн. лв., "Булгаргаз" - 0.5 млн. лв., ЕСО - 0.43 млн. лв. От другите държавни компании по-големи суми имат "Летище София", "Кинтекс" и НКЖИ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK