Енергийният холдинг отпуска 55 млн. лв. заем за "Мини Марица-изток"

Енергийният холдинг отпуска 55 млн. лв. заем за "Мини Марица-изток"

© Министерство на енергетикатаИзбори 2022

Българският енергиен холдинг ще отпусне дългосрочен заем от 55 млн. лв. за "Мини Марица-изток", като 5 млн. лева от него ще бъдат дадени за гарантиране и увеличаване на заплатите на работещите в тях, съобщи днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя даде изявление след извънредно събиране на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката. Тези средства ще гарантират нормално приключване на годината за комплекса.


Конкретните параметри на заема - срок за издължаване, лихва и т.н. предстои да бъдат уточнение от ръководството на БЕХ.


Петкова посочи, че епидемията от коронавирус е довела до намаляване на добива на въглища и консумацията на ток, което е създало проблеми на "Мини Марица-изток".
Енергийният холдинг отпуска 55 млн. лв. заем за "Мини Марица-изток"

© Фейсбук на Бойко Борисов


По-рано днес премиерът Бойко Борисов проведе среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите на "Мини Марица-изток". Като и на тази среща е обсъждано бъдещето на комплекса. Темата беше обсъдена и по време на разговора на премиера Борисов с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в събота, като тогава се включи по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Синдикатите настояват за ясни гаранции за бъдещето на комплекса, както и за поне 5-годишен план за бъдещето му, каза след срещата Димитров. Според него той трябва да е готов до няколко седмици. В това време ще работят и консултантите на Европейската комисия, които ще изработят териториалните планове за устойчиво развитие. Тогава ще стане ясно и какво бъдеще има комплексът.

Синдикатите държат нито един от миньорите да не остане без работа и да не взима по-малко пари, отколкото сега, независимо къде ще работят те. От КНСБ настояват и да се промени цената на въглищата, която не е променяна от години.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK