"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Турция

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Турция

© Associated PressМеждународната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) понижи кредитния рейтинг на Турция на B2 и запази негативната му перспектива, съобщи БТА.


В съобщение на агенцията от петък вечерта се казва, че рейтингът е понижен от B1 на B2 заради потенциалната криза на платежния баланс, институционалните проблеми и ерозията на фискалните буфери в страната.


"Турските резерви в чужда валута се развиват низходящо от години както на брутна, така и на нетна база, но в момента са на най-ниското си равнище от десетилетия като процент от брутния вътрешен продукт поради неуспешните опити на централната банка да подкрепи турската лира от началото на 2020 г.", заявява рейтинговата агенция.


"Мудис" обяснява решението за понижаване на рейтинга още с "повишените равнища на геополитически риск", включително отношенията със САЩ и Европейския съюз. Съюзниците в НАТО Турция и Гърция са в конфликт за природните ресурси в Източното Средиземноморие, като и двете страни изпратиха военни кораби и военновъздушни сили в региона.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK