Министерството на финансите обяви за изключителен успех новия външен дълг

Министерството на финансите обяви за изключителен успех новия външен дълг

© Юлия ЛазароваМинистърът на финансите Кирил Ананиев отчете "изключителен успех" при пласирания вчера държавен външен дълг. Това е първото излизане на България на външните пазари от 2016 г. и се налага заради кризата с коронавируса. Заради "безпрецедентния" интерес на инвеститорите, които са дали заявки, надхвърлящи 4 пъти размера на емисията, тя е била увеличена на 2.5 млрд. евро при намерение за 2 млрд. евро. Книжата са в две емисии от по 1.25 млрд. евро, като едната е 10-годишна, а другата 30-годишна, каквато България досега никога не е пласирала.


"Крайният резултат е уникален в досегашната икономическа история на България. Постигнатата доходност можем да сравним с доходността, която постигат държави, които имат по-висок кредитен рейтинг, включително и такива от Еврозоната", обяви Ананиев.


За 10-годишната емисия на инвеститорите ще се плаща доходност от 0.389%, а при 30-годишните книжа доходността е 1.476%. "Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложените", каза Ананиев.


Очевидно доверието към страната ни е на много високо ниво.Кирил Ананиев,

министър на финансите


Обясни, че това се потвърждава и от разнообразието и ранга на инвеститорите, сред които има централни банки, държавни пенсионни фондове и други институционални инвеститори. Те са не само от ЕС. Български инвеститори са придобили 16% от книжата.


"Без съмнение успехът е в резултат на дългогодишните усилия по поддържане на строга фискална дисциплина и ниското ниво на външен дълг на България като процент от БВП. В ЕС сме на второ място по този показател след Естония", допълни министърът. Посочи, че принос за огромния интерес има това, че България влезе в т. нар. чакалня на еврозоната. Към юли това съотношение за България е 20.7%.


С новия дълг общо поетият за годината нараства до 6.1 млрд. лв., обявиха от Министерството на финансите. При първата актуализация на бюджета през пролетта таванът бе вдигнат на 10 млрд. лв. Ананиев обаче обяви, че ведомството не планира нов външен дълг до края на годината, а на вътрешния пазар ще се поема само ако се налага, и то в малки обеми. Парите ще бъдат използвани за погасяване на стар дълг, за финансиране на вече обявените социално-икономически мерки на правителството заради коронакризата, за дефицита в бюджета, за увеличаване на парите във фискалния резерв и за икономическото възстановяване в страната, обяви Ананиев.


От думите му се разбра, че се готви още една актуализация на бюджета.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK