Енергийният регулатор все пак одобри поскъпването на газа с 20%

Енергийният регулатор все пак одобри поскъпването на газа с 20%

© Николай ДойчиновКомисията за енергийно и водно регулиране проведе днес закрито заседание, на което прие цената на природния газ от 1 септември да стане 22,46 лв. за мегаватчас. Искането за поскъпването от малко над 20% беше подадено от "Булгаргаз".


При взимането на решението са приети аргументите на "Булгаргаз" ЕАД - пазарните индекси на европейските газови хъбове към 28.08.2020 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за месец август 2020 г. на Европейската централна банка. В началото на септември КЕВР отказа да одобри новата цена, но на 11 септември "Булгаргаз" поиска актуализацията отново.


Тогава изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че от май 2020 до края на август цените на природния газ бележат рекордно ниски цени заради намаленото потребление. През август обаче се наблюдава поскъпване на газа с 3.79 лв. за мегаватчас. На европейските пазари поскъпването през месеца е с над 50%, като в България ефектът е по-нисък, тъй като в новата формула на изчисление се включва и т.нар. петролен елемент, или цената на петрола на спот пазара.
В утвърдената цена на природния газ са включени и разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по плана за действие при извънредни ситуации.


В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Комисията може само да се произнесе дали заявлението на "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между дружеството и "Газпром".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK