Софтуерните фирми призоваха държавата да не се отказва от контрола върху оборотите

Софтуерните фирми призоваха държавата да не се отказва от контрола върху оборотите

© Юлия ЛазароваБългарска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) е против пълния отказ на Министерството на финансите да въведе изисквания към софтуера, използван от търговците за отчитане на продажбите. В същото време организация предлага как да се осъвремени този въпрос. Това се вижда от позицията й, изпратена до медиите, след като преди седмица ведомството представи проект на промени в Закона за ДДС, които, ако бъдат приети от парламента, ще доведат до отказ от тези изисквания, които са обект на спорове и дискусии с бизнеса вече почти 3 години. Междувременно множество търговци вложиха различни суми в изпълнението на критериите.


Асоциацията предлага да не прекъсва диалогът между бизнеса и държавата за модернизиране на данъчната система и да се премине към трансформация на касовите апарати от хардуерни в софтуерни. Така ще се осъвремени, дигитализира и усъвършенства процесът по контрол на оборотите без допълнителни разходи за бизнеса. Допълват, че новите предложения за промени в данъчното законодателство е добре да вземат предвид оценката на експертите в софтуерния сектор в самото начало и държавата да балансира отношенията между различните субекти, така че крайният резултат да е ефективен за всички и да не пречи.


С отказа от Наредба Н-18 остава нерешен проблемът с контрола върху отчитането на оборотите и той ще се задълбочава, ако софтуерните компании не бъдат въвлечени в новия диалог от самото начало, допълва организацията.
Тя също отчита, че компаниите междувременно са направили сериозни инвестиции, за да отговорят на известната Наредба Н-18, които - към днешна дата и при напълно оттеглена регулация - остават огромни загуби, които бизнесът се налага да покрива в условията на разрастваща се икономическа криза.


"Причините за това се свеждат до хаоса в управлението на процеса по обсъждане и въвеждане на ефективни и справедливи за всички субекти правила, както и в отказа на компаниите, продаващи касови апарати, да позволят преминаване към директна софтуерна фискализация като безплатна алтернатива на скъпите месечни такси за мобилна свързаност и поддържане на всяка каса", се казва още в позицията.


По-рано на пресконференция финансовият министър Кирил Ананиев не се съгласи с оценката, че става дума за огромни и оказали се напразни разходи на компаниите, тъй като според него договорите със софтуерните фирми предвиждат периодична актуализация на софтуера.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Е, как иначе ще лапат. Те се налапаха които трябва вече.

  Много хитър
 2. 2 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кум Лисан":

  Глупости! Позицията им в частта за дигитализиране на голяма част от процеса е логична, икономически ефективна и в крак с развитието на технологиите и бизнеса.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кум Лисан":

  Лапачите са другаде!
  А дали се сещате за течовете от пропуснатите ползи за бюджета от скритите обороти

 4. 4 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Ха.джи генчовците. Застанали под гърдата на майката държава и цоцат ли цоцат. Ако е да си изкарват прехраната в истински пазарни условия дали ще издържат.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 5. 5 Профил на gbg
  gbg
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Та както добре се знае, пред казана на българите пазач няма....

  Пак питам, и никой не ми отговори - как Гугъл, Амазон, Фейсбук, Майкрософт, Оракъл изобщо съществуват без Наредба-18?

  По-евтино ще бъде бюджета да плати на една, ако трябва 100 членна, делегация, да идат в САЩ, да стоят една година, на пълни разноски, да ядат и да пият, но и да изучат техния опит. Времето ще е по-кратко (досега наредбата се точи 3 години, ако не греша?), щетите ще са по-малки.

  Звъчи ли забавно? Не, тъжно е.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Те си гледат интереса, логично.
  Но това си беше пълна глупост от страна на Горанов и екипа му.
  Радвам се, че Ананиев бързо ги разкри.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  Баце с безогледният си и напълно безхаберен популизъм само и само да се измазни днес на един, утре на друг, че да изкара някой ден още на власт, пак забърка поредната си каша.

 8. 8 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Сляпото доверие в едно държавно управление, превзето от мафия, води до чувствителни финансови загуби.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  Сляпото доверие в едно държавно управление, превзето от мафия, води до чувствителни финансови загуби.
  —цитат от коментар 8 на Индиана


  И на депозита за лобизма ...

 10. 10 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Естествено че тази асоциация е против отмяната на СУПТО. Нов закон - нов бизнес. Но наредбата все пак касае търговците. А те са силно ЗА! И то с основание. И между другото, могат ли БАСКОМ да посочат една европейска или северноамериканска държава с такава регулация? Аз нещо не се сещам за такава. Румънците имаХА нещо подобно, но и те го отмениха. ИСТАУД е друга бира, но то там решение има отдавна (Метро например не издава касови бележки по тази регулация).
  ------------
  ОТМЯНА НА СУПТО! ВЕДНАГА!

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  Лапаницата намяла рязко, и доведе до това, собствениците на софтуерни компании да дават акъл на държавата, как да тормози бизнеса, за да могат тез да са удовлетворени?!
  Баси комедията...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Тази наредба си беше "мъртво родена"!
  Условията за бизнес у нас са несъобразени с конкретните особености по отрасли.
  например:И с един и с хиляда работници плащаш на трудова медицина, неясно за какво....

 13. 13 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Ех, тази държавна цицка ... изплъзна ли ви се, мизерници??! Нали сте големите бизнеси, оправяйте се в пазарни условия, не ми чакайте "държавата" да урежда силово кльопачка.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  "С отказа от Наредба Н-18 остава нерешен проблемът с контрола върху отчитането на оборотите и той ще се задълбочава, ако софтуерните компании не бъдат въвлечени в новия диалог от самото начало, допълва организацията."
  Глупости, всеки е свързан в реално време със сървърите на НАП, отделно, цял полк служители от "Проверки", "Фискален контрол", "Ревизии" на НАП щъкат из цяла България. Ако съкратят служителите на НАП със 70%, и измислят някаква читава система, записана в сравнително проста и неутежняваща Наредба, става. Без тези софтуерни фирми и нереализираната Н-18, по-миналата година приходите скочиха с два милиарда лв.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  А доста хора си купиха софтуери, някои за 5 цифрени суми.....

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#15] от "hope":

  Може да си съдиш МФ.
  Но няма нужда всички да страдат от това безмислено упражнение.

 17. 17 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Май проблемът е, че държавата (по Бойков модел) представя ситуацията как едни граждански субекти (търговци, софт. разработчици) искат да вземат парите на други граждански субекти (търговци). А истинският проблем е в това, че държавата не знае какво иска и какво прави (иди-ми-доди-ми - да беше Борисов различен, че да се изненадаме).

 18. 18 Профил на gbg
  gbg
  Рейтинг: 140 Неутрално

  И господа от администрацията, време да осъвремените мисленето си. И не бъдете евтини на брашното и скъпи на триците. С други думи - не може да се действа ситуационно, трябва да има стратегия. А не да се пускат "шегички".

  Защо не помислите за обмен на информация с други държави. Онлайн плащанията не могат да стават без банка. Толкова ли е трудно? Ако пък ви е толкова трудно, създайте местен оператор за онлайн плащания под контрол на държавата, не че е най-добрата идея, но пак ще е многократно по-лека от Н-18. А не е най-добрата идея, защото ако има съмнение, че информацията може да бъде използвана за завземане на бизнеси, това просто е е краят. Фирмите трябва да мислят за бизнес, не за бюрокрация. Държавата трябва да подсигури хранителната среда за този бизнес, а не да действа като пестицид (който оцелее - оцелее). Контролът трябва да го има, но трябва да е прозрачен, отделен от работата на фирмите.

 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Весело

  До коментар [#15] от "hope":Може да си съдиш МФ.Но няма нужда всички да страдат от това безмислено упражнение.
  —цитат от коментар 16 на НеКой


  ---
  ааа, аз не съм купувала нищо, чаках до последно..

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Има си хас! На хиените им изчезва част от печалбата. Досега потриваха ръчички с мисълта как ще оскубят за пореден път търговските дружества...

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Оставка!
  Не казвам на кой...

  ДБ=БКП
 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  СъсипАхте я тази държава...

  ДБ=БКП
 23. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  То да нещо друго, да ию го набиеш с 200,ма то акъл как държавата да си контролира своето, без да задуши и малкото останал мърдащ бизнес.

 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Толкова дейности в България плачат за автоматизация, обаче те си искат вече захапания кокал...

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Абе, не е точно комедия...! Но от управляващите милиционери - толкова.

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Така и не разбрах как тази наредба щеше да бори скритите обороти. Търговец, който не иска да плаща данъци и осигуровки, купува на черно, продава на черно и плаща под масата. Софтуер няма да го хване. Трябва онези проверяващи от НАП да се размърдат и да го посетят на място, а за това наредба не им трябва. Само че нашите проверяващи не посещават бизнесите, за които и децата знаят, че прикриват обороти, а вместо това ходят да проверяват бизнеси, които са свързани с протестите.

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#5] от "gbg":

  Защо да ходят чак до САЩ?! И в Европа има примери за много добре работещи и опростени начини на работата на бизнеса с данъчните системи. При нас, по-скоро не искат да го правят както трябва. Все нещо им пречи и все нещо не ставало...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Държавата няма капацитет да се справи с това, очевидно. Аналогови идиоти

 29. 29 Профил на gbg
  gbg
  Рейтинг: 140 Неутрално

  До коментар [#27] от "Petleshev":

  Напълно съм съгласен. Поднесох така идеята си, за да покажа абсурда който се случи. Логичното е ако има 1000 фирми, които ползват 1000 различни софтуера, не да ги накараш да похарчат средства, за да променят тези софтуери, а да се намери пресечната точка на процесите, общи за тези 1000 фирми и там да се направят необходимите промени. А и фирмите не са 1000, а много много повече. Колко загубено ценно време и пари. Нещата са ясни, какво да се коментира повече...

 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#26] от "Locke":

  Именно... Не ми е ясно как се борят със скритите обороти, като нещото наречено Базар Илиянци си съществува без проблеми, кажи-речи в центъра на София?! Контрабандата на китайски стоки е в огромни размери. От Турция също...! Как всичката тази стока се продава? Искал ли си фактура от магазин в Илиянци? Гледат те много особено и ако изобщо ти дадат, то фактурата е за 10-15 процента от парите които си платил. Дребните търговци после, какво правят? Ами масово крият обороти, защото нямат фактура за произход на стоката. И така, докато ги хванат или конкуренцията пусне сигнал в НАП.

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Лапачите са другаде!
  А дали се сещате за течовете от пропуснатите ползи за бюджета от скритите обороти

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Точно лапачи са - най-сладко е да лапаш, когато държавата задължи всички да купят нещо, а си един от малкото, лицензирани да го предлагаш.
  Без значение, че продукта ти е излишен.
  Като службите по трудова медицина, примерно.....

  А оборота със софтуер не можеш да го контролираш. Ама простите Бяй-Ганювски кратуни не могат да го проумеят.....
  Не можеш да контролираш стотици хиляди малки кранчета на края на веригата.....хората по света контролират големия кран в началото на веригата....
  Трябва да стимулираш хората да си плащат, не да ги рекетираш.....щото почват да ти играят контра и не можеш да излезеш на глава със стотици хиляди гяволи......какъвто и софтуер да ползваш.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Колко пъти вече се сменя и софтуера и хардуера. Че това са разходи или те за правителството не са важни.

 33. 33 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 803 Неутрално

  изпълзяха киряк стефчовците с договорчетата.

  не може сульо пулев да седне в министерския стол и да прекроява закони и наредби както му е угодно.

  за всеки с кеш парламентата приема за нула време закони, а за бизнеса поредното подлагане на крак.

  за ниво от 20% ДДС държавата ни е в каменната ера - кръстят се лелките като правят ДДС дневниците, някви умрели позиционни текстови файлове и заключени ексели (с много грешки във формулите) за отчетите.

 34. 34 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#2] от "Митко Палаузофф":

  Това е много хубаво, но дали държавата ще задължи всички фирми да си купят нещо, което само аз имам?

  Много хитър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK