Застрахователната култура на българите остава ниска, сочи поредното проучване

Застрахователната култура на българите остава ниска, сочи поредното проучване

© Надежда Чипева, КапиталСред българите е налице значителна степен на неразбиране и слаба информираност за застраховането и застрахователните продукти, особено при някои социални групи. Това е и бариера пред по-високото ниво на ползване на застрахователните услуги, пред информирания избор и свързаната с него потребителска удовлетвореност. До такъв извод стига Асоциацията на българските застрахователи след направено проучване по нейна поръчка от агенция "Тренд".


Групите с по-високо ниво на застрахователна грамотност са същите, които според данните от първата част на проучването имат високо доверие към застрахователите, разбират ползите от и употребяват повече застрахователните продукти.


Преобладаваща част от хората - 76%, определят нивото си на познания за застраховане като ниско (34%) или средно (42%). Едва 7% смятат, че нивото им е високо, а 13% заявяватq че нямат никакви познания.
Очаквано се отчитат сериозни разлики в отделните социални групи. Например 70% от хората с висше/полувисше образование определят познанията си като средни или високи, докато този дял при хората с основно образование е 14%. Самооценката им се припокрива в значителна степен с обективното ниво на познания.


Средно за всички въпроси от направен тест дадените верни отговори са 53%. Този резултат показва явни информационни дефицити, коментират от асоциацията.


Данните сочат, че дори и най-популярните термини в застраховането са непознати за немалка част от хората.


Оказва се, че понятието "застрахователна премия" определено затруднява хората. Едва 28% е делът на посочващите верния отговор, че това е цената на застраховката. За 29% това е сумата, която ще получат при обезщетение. Други 17% смятат, че това е бонусът, който ще получи застрахователят за добри резултати в работата. 26% пък не знаят или не могат да преценят.


По-малко от половината (44%) посочват верния отговор за термина "застрахователна сума", че това е максималната сума, която застрахователят може да изплати по застраховката За всеки трети "застрахователна сума" означава цената на застраховката. Цели 21% не знаят какво означава този термин.


Близо три четвърти (71%) обаче знаят какво е застрахователна полица. Всеки пети (22%) не е наясно, че за да претендираш да получиш обезщетение за дадено събитие, трябва да си сключил полица преди този риск/събитие да се е случило. Все пак висок е делът на хората (65%), които знаят това.


Хората масово не са запознати с всички възможности, които им предоставят животозастраховките. Повечето ги свързват с подсигуряване на семейството в случай на неблагоприятно събитие със застрахования, допълват от асоциацията. Възможността за редовни спестявания и данъчни облекчения е значително по-слабо известна. Едва 23% от хората са посочили верния отговор, комбиниращ и двете възможности.


64% от анкетираните знаят, че застраховките са продукти, разработвани само от застрахователните компании. Останалата част от хората смятат, че това правят и застрахователните брокери.


На сайта на асоциацията има образователен онлайн тест, в който всеки може да провери познанията си.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално
 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Oт една страна, повечето компании се дърпат да плащат, от друга, на българина му е по-лесно, ако му се запали къщата, да реве по битивиту, отколкото да харчи по 100лв на година за нещо което я стане, я не.

 3. 3 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Културата и интелекра на българина за всичко е ниска. И причината е постоянната пропаганда с която го залива руската хирбидна война и нпо сайтове като дневник

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivanpopov":

  Това е проблемът наистина.
  Гарантирано от ГЕРБ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Няма смисъл от тях щото не плащат и все трябва да се съдите.

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Застрахователната култура на българите остава ниска, сочи поредното проучване"

  То да беше само застахователната ...

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#2] от "chepokalipsis":

  Имах един приятел, който всяка година си застраховаше къщата. Не знам кога точно имаше някакво леко земетресение и комина му взе, че падна... Ха познай, какво получи от застрахователите и дали все още си прави застраховки? ;)

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Весело

  Тя и политическата култура е на същото начално стъпало.
  Единствената ни сила е в общата кръстословична култура!...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Поредният случай с Уника е симптоматичен.

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  "... Хората масово не са запознати с всички възможности, които им предоставят животозастраховките..."!
  Аха...! А пък застрахователите са едни добри хора, които искат да ме правят богат с моите пари! ;)

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Застрахователна култура на застрахователите в България е направо обирджийска.

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Както и заплатите,пенсиите и други ниски неща.

 13. 13 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Какъв е процентът на изплатените застрахователни договори в България? В западна Европа е около 99% и с това застрахователите се рекламират. В момента плащам точно 7 застраховки извън задъльителните, но ако се върна в България ще имам точно 0. Защото като се върна в България, рязко ми пада културата

 14. 14 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  А дали е ниска?
  Нека Танчето преди да напише матерялът да беше прочела малките букви в стандартният договор на пройзволен застраховател.
  После ако може напрягайки максимално сивите си клетчици да измисли поне едно застрахователно събитие при което ше получи някой лев.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Културата на ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ и България е МНОГО ВИСОКА :)) То Сик , то ВиС. Миналата година българите масово ходеха до Кипър за изплащане АВТОМОБИЛНИТЕ ЗАСТРАХОВКИ , затова пък едни ................... от не знам коя агенция вземат по 14 000 на месец заплати

 16. 16 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  По-скоро застрахователната култура на застрахователите е ниска!
  Не знам как очакваш някой да се застрахова като при застрахователно събитие си намираш оправдание да не изплатиш обезщетение и после да очакваш някой да се застрахова при теб!
  В моя случай кола на лизинг със задължително каско, след втората година си поискаха да доплатя 700 лв защото съм бил надхвърлил лимита им (демек били на загуба от мен) или да си направя какско при друг застраховател, ама само него, защото по ГО няма проблем, там само си прибират парите (да не говорим, че и ГО-то бяха надули със 150лв над другите застрахователи). Платих им, защото до тогава бяха коректни, но след няколко месеца някой беше огънал вратата на колата и директно отказаха да изплатят обезщетение. Та като изтече лизинга ще предпочета да съм с ниска застрахователна култура и да не ползвам каксо след като ако обезщетението е по-голямо от застрахователната премия ще искат да си доплатя разликата.

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#16] от "Бай Гадьо":

  "... В моя случай кола на лизинг със задължително каско, след втората година си поискаха да доплатя 700 лв защото съм бил надхвърлил лимита им (демек били на загуба от мен) или да си направя какско при друг застраховател, ама само него, защото по ГО няма проблем, там само си прибират парите...".

  Точно. И аз понякога се чудя, защо му казват застраховка?! Плащат ти толкова, колкото си им платил и гледат да не са вътре. В такъв случай, какъв риск поемат? Ами никакъв...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 348 Неутрално

  №16, чети условията де...получил си отстъпка от премията, която я дължиш ако имаш примерно повече от 3 щети.
  Иначе да спестяваш средства или данъци със застраховки живот е безсмислено в България - разходите им са повече от данъка, а в повечето случаи - дохода можеш и сам да си го докараш :)

 19. 19 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#16] от "Бай Гадьо":

  Точно това обясних вчера в една от темите!

  Не мога да разбера, застраховането е един вид комар, макар, да ни го представят с бамбонкИ!
  Е добре де, като се е случила по голяма щета, НАЛИ ЗАТОВА ИГРАЯТ КОМАР,за да я изплатят! На 100 други човека няма да платят!
  Да, обаче те не поемат никакъв риск, демек ТЕ НА ЗАГУБА няма как да са!
  Еб@ти идиотите!
  Купих кола с каско, не го продължих!

 20. 20 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#17] от "Petleshev":

  Риска остава в потребителя!
  Демек, те няма шанс да се прецакат.....
  При това положение риска ще го ооставя за себе си не застраховкайки.
  АКо ударя колата ще си пшлатя от джоба, ама ако не я ударя НЯМА ДА ПЛАЩАМ НИЩО!

 21. 21 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Въпросът е каква е застрахователната култура на застрахователите. Днес за пореден път на въпросите ми отговаряха с неразбиране и препращане към централите (където все пак намирах отговор, но май не ги питат често). Просто отделих половин-един час да сравня застраховки Помощ при пътуване на няколко компании, особено условията за епидемии, но не само.
  Преди години като избирах здравна застраховка за лечение в чужбина, трябваше да стигна до консултиращия ги лекар, за да получа отговор. А застрахователния агент дори имаше такава застраховка - не стига, че не знаят какво продават, но не знаят и какво купуват.
  Между другото, асистиращите компании са по-компетентни, сигурно защото се занимават с реалните случаи.

 22. 22 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Застрахователната култура на българите остава ниска. Ами българщината на застрахователите висока ли е?

 23. 23 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Ами разбира се, че в някои социални групи има дезинформираност! В махалата ли да предложиш застраховка живот или застраховка на имот?!

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  Защо не започем от това кои бяха застрахователите в началото на 1990-те за да сме обективни за източника и причината за ниската застрахователна култура на българите?

 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  До коментар [#17] от "Petleshev":

  "Плащат ти толкова, колкото си им платил"

  Е как така? Има ли го в договора??

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Защото нямат вяра на застрахователите. Толкова са лъгани,че предпочитат да си държат парите на сигурно място.

 27. 27 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#25] от "Веселин Дечев":

  Няма го но де факто май е така. Миналата година се интересувах от застраховане на овощна градина и се оказа, че за слана периода от годината за който важи застраховката, за последните 50 години в този период от годината е имало един или два пъти слана. В същото време за последните 5 години в моя регион 3 пъти имаше поражения от слана само че не и в периода за които важат застраховките. По отношение на градушките пък, за поражение брояли само падналите на земята плодове. Та реколтата може да ти е унищожена на 100% но те ще ти признаят не повече от 4-5%. Горе-долу колкото си платил. Та така и при за застраховането на овошки - файда никаква!
  Иначе застрахователната култура на българина е проблема на застрахователите! :)

 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Точно защото има висока застрахователна култура (и си прави сметката отлично), българина не застрахова. Е, освен ако не е принуден от държавата със закон. Да, и законите в мамковината също спомагат, за да не се застраховаш с кеф.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Голям проблем наастрахователите е, че не харчим достатъчно за техните продукти. За това ни обявяват за нискокултурни.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Езиковата ни култура е също ниска. Ако беше висока щяхме да знаем чужди езици и да видим че за разлика от термини като "застрахователно проникване" и "застрахователна плътност", терминът "застрахователна култура" отсъства от английския, немския и френския. Явно е откритие на някой нашенски "застрахователен" мозък, който е решил че като започне да обижда клиентите (и потенциалните такива) бизнесът му ще тръгне.

 31. 31 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 410 Неутрално

  "Застрахователна култура"?В България!?Що плещитеглупости?С годините хората се напатиха и основателно са скептични.Ти от застраховател парички да вземеш,все едно от маймунка-орехче..

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 32. 32 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Проуването е платено от застрахователни компании най-вероятно, а техните услуги не се славят като особено качествени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK