Как се става готвач онлайн

HRC Academy. Всички снимки са правени преди епидемията.

© Цветелина Белутова, Капитал

HRC Academy. Всички снимки са правени преди епидемията.Планът поне за година напред е част от концепцията на всеки бизнес, но кризата с коронавируса показа, че изпълнението му може да се окаже напълно невъзможно. Сега редица фирми са принудени да мислят и действат ден за ден, следвайки поведението на клиентите си. Такъв е случаят с кулинарните школи - за любители и за професионалисти, които сега се опитват да се отърсят от щетите, които понесоха след въвеждането на извънредното положение в средата на март.


Когато плановете станат химера


"Първо трябва да видим дали ще оцелее бизнесът, за да мислим за развитие отново", обяснява шеф готвачът Ради Стамболов, който е един от създателите на "Пастри академи" и собственик на сладкарската работилница "Гаврош". Обяви, че случилото се е променило модела на работа на кулинарното училище и сега работата се възлага на външни контрагенти, на които се плаща за свършена работа. "Наши студенти направиха такава компания и с тях се разплащаме на конкретна работа. Вече се работи проект по проект, а не дългосрочно: като кинопродукция - наемаме конкретни хора за конкретния случай. Просто в момента не можем да гарантираме перспектива и устойчивост на хора, които иначе бихме наели", посочва той. В собствения си бизнес пък се наложило да се раздели с 11 души. "Разделяме се и със съдружници, които не могат да продължат без заплащане. Стигнахме до ситуацията, при която си плащаме, за да работим", допълва той.


В момента дългосрочните планове са химера


Ради Стамболов,

сладкар
Тримесечното планиране на курсовете се е провалило и през юни и юли е направен опит да се навакса, но някои от пренасочените курсове все още не са успели. "Минахме с пет месеца назад в програмата", обобщава той.


Сега установява, че хората стават все по-предпазливи, никой не иска да планира дъглосрочно. Обявени два месеца по-рано курсове се запълват буквално през последните дни преди започването. "Никога не е било така преди, обикновено местата се изчерпват в рамките на две седмици след обявяването им. Има голям отлив от хората, които имат свободни пари за обучение", показва неговият опит.


Йоана Милева, директор офис на кулинарната академия HRC Bulgaria, рисува по-оптимистична картина. По думите й дейността на академията е планирана за доста време напред. "Работим и по няколко странични проекта, включително програма Еразъм+. През 2019 година и първото тримесечие на 2020 имахме ползотворни пътувания в различни страни в Европа и Азия и сключихме партньорски договори с други образователни институции. Тепърва предстои да събираме плодовете на положения труд. Разбира се, имаме и план Б, и дори В. Пандемията ни даде някои добри уроци по кризисен мениджмънт", допълва тя.


Йоана Милева

© Цветелина Белутова, Капитал

Йоана Милева


Засега в академията не смятат, че каквато и да е част от бизнесплана им за годината може да се смята за провалена. Макар и със закъснение се изпълнява проектът за кампус хотел с нов учебен ресторант, общежития, новата пекарна е готова, ще имам скоро и бар, както и деликатесен магазин със собствено производство, нова зала за събития. "Целта е да разширим обсега на програмата и да затвърдим водещите си позиции на кулинарна институция в Европа. Наблюдава се известно закъснение в сроковете на изпълнение на този проект, но със сигурност не може и да става дума за провал, напротив, работим усилено и резултатите са налице, въпреки индуцираната от коронавирус икономическа криза", обявява тя.


Димитър Шопов, собственик на кулинарното училище за любители Food Connection, казва, че след изключително успешна 2019 г. положението сега е carpe diem (живей днес/за момента - бел. ред.) след като се е наложило да направи "тотални промени" в предварителните си планове до края на годината. "Не смеем да направим по-дълго планиране, защото твърде много части от уравнението се променят и не можеш да планираш", допълва той.


Казва, че няма как, особено при по-големите бизнеси, да не се правят планове за предстоящата година, но в случая "определено човек трябваше да може бързо да си стъпи на краката и да се адаптира към ситуацията. Не всички успяха да се отърсят и останаха затворени от началото до края. Трябваше да се дeйства бързо и много решително", разказва той. През февруари е имал планове до есента включително.


Как се става готвач онлайн

© Food Connection


На въпрос дали случилото се го е накарало да се замисли за бизнес, който не е така подвластен на подобни кризи, той отговаря утвърдително. "Не съм мислел да остана само с това като бизнес, но моментът беше твърде добър, за да започне човек да се оглежда. Искам да запазя този бизнес, за мен е добър, аз си го обичам и много хора зависят от него, много хора му се радват и го приемат като услуга, която им носи щастие, но гледам и към разширяване на протфолиото - дали за нови услуги или тотално различно нещо".


В същото време кризата, която за Шопов е започнала в началото на март, когато сам е решил да затвори, защото хората се притесняват да посещават курсовете ("Просто усещах, че хората се притесняват и в такава среда е трудно да правиш забавление, каквато е нашата роля, защото не обучаваме професионалисти") е стимулирала проекта му за онлайн магазин. "Така че тази криза отвори възможност да изпълня по-бързо целите, които си бях поставил преди това. Даде ми глътка въздух откъм време и ресурс и с началото на кризата отворих онлайн магазина", казва той.


Към него има интерес, но не е "суперсилен". Причината за това вижда във факта, че предлага специфични продукти, които сега е трудно да си достави доколкото не става дума за огромни количества.


Гледай как се готви


Събитията след разразяването на кризата показаха, че много бизнеси, които дори не са мислели за тях преди, развиха онлайн проекти. С кулинарните класове се случи същото в някаква степен, независимо дали са за любители или за професионалисти.


Димитър Шопов казва, че от самото начало е имало много голям интерес към онлайн курсовете. Наложило се е да има лимит на участниците, за да може да се обърне внимание на всеки, а не да стане масовка. Рецептите са заснемани предварително. "Пускахме събитие, то се разпродава. Хората имаха нужда от нещо, което да си разсейва от лошите новини", разказва той.


Когато се възстановяват нормалните класове, "хората бяха като развързани, изпитваха някакво безумно щастие да видят други хора на живо", показва опитът на Шопов. Допълва, че е имало и все още има притеснения у хората, но повечето посетители вече са се адаптирали. "Свикнаха, че това ще присъства в живота ни докато няма трайно решениие. Спазваме всякакви норми, хигиената и дисциплината не са нещо ново, но се работи с маски, дезинфекцира се", посочва той. Според него след края на летните ваканции от септември вече дейността "започва да се доближава до нормалното". Голямата разлика е, че липсват корпоративните събития и по-големите частни, които в миналото се били сериозно перо в бюджета на училището.


Ради Стамболов

© Надежда Чипева, Капитал

Ради Стамболов


Ради Стамболов също разказва, че академията в началото на епидемията е минала в онлайн вариант обучение, което е възможно за теорията, а практичесакта част е възстановена в първия възможен момент. "Но и до ден днешен не можем да пращаме студенти по обектите, защото не приемат хора на стаж заради коронавируса".


Непосредствено след въвеждане на извънредното положение успяхме да организираме онлайн обучения и да предадем всички теоретични модули на студентите. След разхлабване на мерките постепенно започнахме да връщаме практическите занятия, при изключително строги мерки за превенция срещу вируса, обяснява Милева. "Академията се разпростира на площ от 2500 кв.м. и можем да си позволим малки групи, разпределени така, че да се спазва необходимата дистанция. Що се отнася до редовните семестри, успяхме да покрием целия материал от програмата. Липсващото звено беше контактът с истински клиенти в ресторанта, но донякъде се справихме и с това предизвикателство, като импровизирахме ресторант тук, в самата академия, а в ролята на гости влязоха самите студенти", разказва тя.


Ограничителните мерки обаче налагат да се затвори учебният ресторант Talents, а освен това над 80 студенти, които тъкмо са заминали на стаж в Европа и САЩ, е трябвало незабавно да се върнат обратно в България или в родните си страни.


Посочва, че летните месеци са използвани за техническа подготовка при влошаване на ситуацията. "Готови сме да преминем към онлайн обучение по всяко време. Новият прием върви по-добре от прогнозите в началото на пандемията. Противно на очакванията ни, има голямо раздвижване на местния пазар и интересът към кулинарните изкуства е повишен", раказва тя.


Размерът на щетите


"Ние се върнахме буквално към началото на академията (основана през август 2017 г. - бел. а. ). Всичко като ресурс бе изядено, реално погледнато все още академията е длъжник на основателите. Втора вълна няма да може да преживее", обявява Стамболов. На въпрос дали се е замислял за други вид бизнес, който ще е по-устойчив от такъв вид кризи, той казва: "Ние правим това, което правим най-добре - да обучаваме, паралелно с това имаме сладкарско производство, където реално хората могат да практикуват. Единственото нещо, към което бихме могли да се преориентираме, е онлайн обучения и демонстрации. Но те в никакъв случай не биха могли да издържат структурата на академията".


Посочва, че в "Гаврош" са загубили 11 човека след като две седмици преди обявяването на извънредното положение са получавани единствено откази на мероприятия. "И тази дейност и до ден днешен не може да се възстанови и 20% от предишните обеми", посочва той.


Йоана Милева посочва, че все още има трудности в подновяването на стажантските програми, защото ХоРеКа секторът, особено ресторантите от най-висок клас, с каквито си партнира академията, е изключително засегнат на Запад. "В Европа, страни като Холандия, Германия, получават много солидна финансова подкрепа от правителствата си, и вече наблюдаваме бавно, но осезаемо подобрение на бизнеса в този сектор. За САЩ все още е в сила прокламацията на президент Тръмп, която преустанови влизането на чуждестранни граждани с временна виза J. Това означава, че до края на годината не можем да изпращаме студенти по стажантските ни програми в Америка - една от причините хора от целия свят да се насочват именно към нас при избора си на кулинарно училище", посочва тя.


По обективни причини, се наложи да се разделим с нашия координатор на събития, надявам се не за дълго. Запазихме всички преподаватели и дори инвестирахме в допълнително обучение и повишаване квалификацията на някои от тях. Екипът мина през период на редуцирано работно време, но от този месец възстановяваме обичайните работни процеси и се надявам да няма повече финансови сътресения за никого тук, допълва Милева. Академията очаква "задоволителни финансови резултати" тази година, ако ситуацията с коронавируса не се влоши.


Екипът на Димитър Шопов е продължил да работи онлайн, така че не е имало съкращения, а пък голяма част от гост лекторите са на хонорар.


Благодарение на изключително успешната си 2019 г. той не се е оказал без никакви пари посред кризата. "Всяка компания сама решава дали ще може да заделя финансов буфер, аз имах такъв заради силната година. Той ми позволи да задържа нещата и да не се разпадне бизнесът. Но всичко това определено не ми бе приятно - разходите си остават, от наемите успях само месец и половина и да не плащам, имах лизинг, а това са доста сериозни суми".


Има ли помощ от държавата


Образователният сектор беше изключен от мерките на правителството. Не получихме никаква подкрепа. За управляващите преминаването към дистанционна форма на обучение беше основателна причина да лишат образователните институции от финансова помощ, описва ситуацията Йоана Милева. Според нея въведените рестрикции не са били съобразени с конкретиката на професионалното обучение. "В нашия случай с готварството, и то в областта на висшата кулинария, трудно бихме могли да постигнем желаното ниво на преподаване само с онлайн лекции, особено когато не сме били подготвени предварително за това. В момента вече тече програма, която е приложима и за образователния сектор, но там рестрикциите са от друго естество и отново при нас не е приложима", посочва тя.


Шеф Стамболов казва, че не е имало как да се възползва от програмата 60/40, защото без никакъв приход няма как да се покрие делът на бизнеса. "Така че тази схема е абсолютно неадекватна за нас", обяви той. Кандидатства по грантовата схема за помощ между 3 и 10 хил. лв., но обясин, че още докуменитет не са обработени всичко става много бавно. "Не знаем дали ще ни одобрят, за какво сума, дали ще стигнат парите до нас и ако ни одобрят, дали няма да стане така, че да няма на кого да помогнат. Може вече компанията да не същестува", обяснява той.


Казва, че при първа възможност са разсрочили кредите, които са били взети за разширение на бизнеса. "Но тези пари в крайна сметка отидоха за плащане на осигуровки, за да можем да кандидатстваме по каквато и да е програма. И сега останахме със задълженията към банките", допълва той.


Посочва, че освен това в момента се работи с повишени разходи и понижени приходи.


Хората без торти могат, но без хляб - не.


Ради Стамболов,

сладкар


"Защото разходите за дезинфекция, за маски не са никак малко перо, а само 50% от работата ни е теория, няма как да пращаме продукти на студентите да започнат за готвят вкъщи и ние да гледаме онлайн това. Това не е образование, зад което искаме да застанем с имената си", посочва той.


Димитър Шопов е успял да се възползва от грантовете за бизнеса и е получил подкрепа от 10 хил. лв. Определя това като "някаква подкрепа, която дава глътка въздух. Когато имаш нулеви или много по-ниски от обичайните приходи, всеки лев се брои".


Страшно много ме радва да видя хората от класовете - с маска, но очите им се смеят. И нищо не може да скрие усмивката. Това ти дава сили да продължиш на следващия ден.


Димитър Шопов,

Food Connection


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Ами става се,тва е бъдещето.....,няколко милиарда онлайн дебили.
  🐮🐷🐮🐷🐮

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  НЕ се става.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 3. 3 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Сега всички са "шефове"...

  И всякакви безумно и ненужно скъпи продукти, аранжирани като за снимка, се представят като "връх на кулинарното изкуство"...

  Френски макарони от по 2 лева за 20 грама бройката е престижно да ядеш, но просто реване - тва е селско, ориенталско, отживелица и не е "мастър шеф" продукция...

  Пак си оставаш гладен, ама за сметка на това си платил една торба пари. Остава ти утешението да се хвалиш (не че някой се интересува), че си плюскал "гурме"...

  Развитие се забелязва и от ТВ ефира. Преди бяха само кулинарни предавания, а сега вече кулинарни състезания, многобои и двубои провеждаме, в някакви екстремни и напрегнати условия... Тотално похабяване на продукти, щото... баш "шефовете" хич не са доволни от нечие представяне и всичко отива в кофата за боклук...

  От къде се наложи тая пошла мода - да изкилиферчваме всякак храната и да наричаме това изкуство?!

  Храната е за да задоволява наши основни физиологични нужди. На клетъчно ниво за организма въобще не е важно с трюфели ли си се наплюскал или с прост качамак. За организма е важно това, което постъпва храна ли е, или не е храна.

  Но... така вървят времената... всички искаме да сме с "престижни" професии...

  Отминаха дните, когато тези, които се грижеха за нашата трапеза бяха наричани с простички и разбираеми длъжности - работник кухня, помощник-готвач, готвач, главен готвач, майстор-готвач, сладкар, майстор-сладкар...

  Юруш - всички да сме "шефове"....

  Че не щеме прости работници да бъдем...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#3] от "Другарката Михайловна":

  Другарко, ако дадете личен пример, и станете проста работничка, пардон, само работничка, защото първото изискване сте го изпълнили с раждането си, си, ще бъдете още по убедителна, а ние ще ви бъдем благодарни.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 5. 5 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  Смешни са претенциите ви, другарю!

  Нямам вина, че още живеете с тежки емоционални щети от срещата си с моя милост...

  Силно сте се пресирали след като един мой невинен коментар отприщва у ограниченото ви същество такава злост и ярост!

  Бъдете щастлив и се усмихвайте повече!

  Животът е прекрасен!

  Достатъчно доволна съм от това да бъда - по вашите думи - "проста работничка" или само "проста". И въобще не ме вълнува вие като точно какъв се изживявате, или си мислите, че сте в този живот!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#5] от "Другарката Михайловна":

  Твърде се надценявате....

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 7. 7 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Каквото и да пишат, онлайн готвач, няма как да се стане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK