Представителят на ДАНС в комисията по хазарта не е забелязал влияние на Божков в нея

Представителят на ДАНС в комисията по хазарта не е забелязал влияние на Божков в нея

© Георги КожухаровНе мога да коментирам дали е имало влияние на Васил Божков в комисията по хазарта, защото не съм установявал такова влияние", каза днес пред Би Ти Ви представлявалият Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в комисията експерт по киберсигурност Явор Колев. Преди два месеца и половина той напусна отдела за киберпрестъпления в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", който оглавяваше от неговото създаване.


Членове на комисията по хазарта бяха напълно подменени през февруари със заповед на тогавашния министър на финансите Владислав Горанов, след като стана известно, че години наред частните лотарии са плащали по-малко данъци на държавната, с което са ощетили бюджета с около 210 млн. лв.


Колев посочи, че оставката му няма нищо общо с комисията по хазарта. Не е имало и натиск върху него за това решение. Той уточни, че не познава Васил Божков, както и никой друг хазартен оператор.
"Участието ми в комисията по хазарта беше в рамките на 2012 г. до 2019 г. Не бих могъл да коментирам работата ми там, тъй като има образувано следствено дело, аз съм разпитван като свидетел", каза той.


Колев обясни, че Държавната комисия по хазарта има около 50 - 60 служители, които са разпределени в три дирекции. "Всички материали, които са постъпвали там, са били обработвани и на нас са ни докладвани в рамките на заседанията", поясни той.


Явор Колев изрази учудване, че неплащането на такси от обвиняемия бизнесмен Васил Божков не е забелязано, при положение че всичките документи са получавани от комисията като администрация и от други държавни органи, които са компетентни за плащането на данъци. От неплащането на такси започнаха проверките на фирмите на Божков, като впоследствие държавата стана монополист на пазара на хазартни игри, а бизнесменът получи куп обвинения.


"Не е постъпвала информация в ДАНС и ГДБОП за нерегламентирани отношения на председателя на комисията с представители на хазартни оператори", заяви още Явор Колев.


Той уточни, че неговата задача е била да не се допуска организирането на незаконни хазартни игри на територията на България. "С наше участие беше променен Законът за хазарта в частта му за онлайн залаганията. Около 1 милиард по данни на статистиката изтичаха по това време през сайтове от Далечния изток, което с промените и филтрацията на тези сайтове на българска територия беше прекратено", отбеляза експертът.


Явор Колев обясни, че след 25 години в МВР е решил да рестартира живота си. Той допълни, че работи в частния сектор и с неправителствени организации, освен това е преподавател в УНСС и в Пловдивския университет. Колев остава и съветник по киберсигурност към МС, като на тази длъжност е на доброволни начала.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK